Rabu, 5 Julai 2017

Sabbatical Hiatus










Sesiapa yg tak faham maksud Sabbatical dan Hiatus tu, boleh rujuk kamus atau wikipedia.

Cukuplah 7 tahun berblog. Kepada sesiapa yg ingin mendapatkan maklumat atau info tentang LOA, Penyakit Gangguan Minda seperti OCD, Anxiety Disorder, Tics, Lintasan Hati, Kemurungan dan lain-lain, silalah explore artikel2 dan perkongsian yg banyak terdapat di maya internet atau dari doktor dan pakar yang sah dan berkelayakan. Saya rasa sudah cukup banyak perkongsian yg telah saya kongsikan, lagipun bukan semua fakta perubatan dalam blog ini tepat malah ada yg bercanggah dengan fakta ilmiah kedoktoran seperti yg didakwa oleh beberapa pihak.

Terimakasih kepada semua pembaca, follower dan pengunjung yg selama ini setia membaca dan melawat blog ini.  Disini juga, saya menasihatkan kepada followers blog ini dan juga followers kpd

Page Sokongan Penderita Muslim utk OCD, Anxiety, Was2, Lintasan Hati dan Tics   

yg telah di REMOVE oleh Facebook Team setelah pihak Facebook Team menerima komplen dan report dari sekumpulan pihak-pihak yang saya tidak tahu apakah tujuan mereka itu, itu supaya jangan melakukan apa-apa perkara negatif seperti menghentam pihak-pihak yg tertentu.
We are better then them.

It's time for me to take care of myself, I am not selfish , but I am practicing Selfcare. I love myself just the way I am. This is my last writing in this blog. Good Luck everyone and take care!

Assalamualaikum,

Talhah Bin Haji Daud
your brothers in fighting mental illness





Selasa, 4 Julai 2017

Antara Testimoni Sessi 20


Samada Fraud, Tak Berkelayakan atau Tidak, yg penting kita lihat apakah hasil daripada perkongsian dalam sessi yg dikelolakan oleh seseorang itu. kerana matlamat utama sesebuah kaedah rawatan itu ialah untuk berusaha supaya pesakit itu sembuh.










Cukuplah dulu buat sementara ini antara beberapa testimoni peserta yg menghadiri sessi perkongsian yg saya jalankan selama ini, malaslah nak letak banyak-banyak sangat, kang orang kata riyak pulak. Tapi Syukur Alhamdulillah diatas semua kesembuhan dan perubahan yang dialami oleh mereka semua ini, dan perlu diingat, kita hanya berusaha dan berikhtiar, yang memberikan serta mengizinkan kesembuhan hanyalah Allah SWT,  BUKAN sessi saya, bukan Rawatan Psikiatrik, Bukan Program Psikoterapi atau apa pun, kerana hanya Allah SWT sahajalah Robb Yang Maha Menyembuhkan.

Syukur Alhamdulillah, kerana belum ada lagi kes peserta yang saya cuba bantu, menghilang  dan terbiar dengan lama dan  akhirnya dapat tahu pesakit tersebut telah berada di dalam penjara seperti patient yg dirawat oleh si  Riadz Raxy yg menuduh saya Fraud itu.

Setahu saya yg TIADA KELAYAKAN dlm bidang perubatan dan psikology ini, sebagai doktor. atau kaunselor. adalah MENJADI SATU KESALAHAN untuk mendedahkan identiti pesakit yg mendapatkan rawatan, apatah lagi mendedahkan perihal negatif yg dialami oleh pesakit tersebut seperti menghebahkan didalam laman sosial bahawa pesakit tersebut kini telah berada dalam penjara kerana terlibat dgn dadah (mungkin kemurungan yg tidak mendapat bantuan perubatan yg sewajarnya, sehingga pesakit mengambil dadah untuk mencari jalan keluar atau mengedar dadah ke, tak kiralah apa pun perbuatan negatifnya, tetapi tetap salah dan mengaibkan orang) dan kita sebagai orang yang bertanggungjawab merawat, sepatutnya lebih perihatin dan memahami situasi yg dialami oleh penderita gangguan minta, bukannya menyalahkan tindakan pesakit itu seratus peratus, dan sepatutnya, sekurang-kurangnya kita kena ada merasa bersalah kerana orang itu adalah pesakit yg mendapatkan rawatan dari kita, BUKANNYA dengan egonya menyalahkan pesakit tersebut seperti yang dilakukan oleh Riadz Raxy yang berpendidikan tinggi selama 5 tahun tahun itu.  



Inilah bezanya diantara Aktivis Gangguan Minda, dengan Doktor / Kaunselor .























Antara Testimoni Sessi 18

Samada Fraud, Tak Berkelayakan atau Tidak, yg penting kita lihat apakah hasil daripada perkongsian dalam sessi yg dikelolakan oleh seseorang itu. kerana matlamat utama sesebuah kaedah rawatan itu ialah untuk berusaha supaya pesakit itu sembuh.













Antara Testimoni Sessi 17

Samada Fraud, Tak Berkelayakan atau Tidak, yg penting kita lihat apakah hasil daripada perkongsian dalam sessi yg dikelolakan oleh seseorang itu. kerana matlamat utama sesebuah kaedah rawatan itu ialah untuk berusaha supaya pesakit itu sembuh.














Antara Testimoni Sessi 16

Samada Fraud, Tak Berkelayakan atau Tidak, yg penting kita lihat apakah hasil daripada perkongsian dalam sessi yg dikelolakan oleh seseorang itu. kerana matlamat utama sesebuah kaedah rawatan itu ialah untuk berusaha supaya pesakit itu sembuh.





Antara Testimoni Sessi 15

Samada Fraud, Tak Berkelayakan atau Tidak, yg penting kita lihat apakah hasil daripada perkongsian dalam sessi yg dikelolakan oleh seseorang itu. kerana matlamat utama sesebuah kaedah rawatan itu ialah untuk berusaha supaya pesakit itu sembuh.





Antara Testimoni Sessi 14

Samada Fraud, Tak Berkelayakan atau Tidak, yg penting kita lihat apakah hasil daripada perkongsian dalam sessi yg dikelolakan oleh seseorang itu. kerana matlamat utama sesebuah kaedah rawatan itu ialah untuk berusaha supaya pesakit itu sembuh.



Antara Testimoni Sessi 13

Samada Fraud, Tak Berkelayakan atau Tidak, yg penting kita lihat apakah hasil daripada perkongsian dalam sessi yg dikelolakan oleh seseorang itu. kerana matlamat utama sesebuah kaedah rawatan itu ialah untuk berusaha supaya pesakit itu sembuh.





Antara Testimoni Sessi 12

Samada Fraud, Tak Berkelayakan atau Tidak, yg penting kita lihat apakah hasil daripada perkongsian dalam sessi yg dikelolakan oleh seseorang itu. kerana matlamat utama sesebuah kaedah rawatan itu ialah untuk berusaha supaya pesakit itu sembuh.



Antara Testimoni Sessi 11

Samada Fraud, Tak Berkelayakan atau Tidak, yg penting kita lihat apakah hasil daripada perkongsian dalam sessi yg dikelolakan oleh seseorang itu. kerana matlamat utama sesebuah kaedah rawatan itu ialah untuk berusaha supaya pesakit itu sembuh.



Antara Testimoni Sessi 10

Samada Fraud, Tak Berkelayakan atau Tidak, yg penting kita lihat apakah hasil daripada perkongsian dalam sessi yg dikelolakan oleh seseorang itu. kerana matlamat utama sesebuah kaedah rawatan itu ialah untuk berusaha supaya pesakit itu sembuh.




Antara Testimoni Sessi 9

Samada Fraud, Tak Berkelayakan atau Tidak, yg penting kita lihat apakah hasil daripada perkongsian dalam sessi yg dikelolakan oleh seseorang itu. kerana matlamat utama sesebuah kaedah rawatan itu ialah untuk berusaha supaya pesakit itu sembuh.



Antara Testimoni Sessi 8

Samada Fraud, Tak Berkelayakan atau Tidak, yg penting kita lihat apakah hasil daripada perkongsian dalam sessi yg dikelolakan oleh seseorang itu. kerana matlamat utama sesebuah kaedah rawatan itu ialah untuk berusaha supaya pesakit itu sembuh.




Antara Testimoni Sessi 7

Samada Fraud, Tak Berkelayakan atau Tidak, yg penting kita lihat apakah hasil daripada perkongsian dalam sessi yg dikelolakan oleh seseorang itu. kerana matlamat utama sesebuah kaedah rawatan itu ialah untuk berusaha supaya pesakit itu sembuh.





Antara Testimoni Sessi 6

Samada Fraud, Tak Berkelayakan atau Tidak, yg penting kita lihat apakah hasil daripada perkongsian dalam sessi yg dikelolakan oleh seseorang itu. kerana matlamat utama sesebuah kaedah rawatan itu ialah untuk berusaha supaya pesakit itu sembuh.



Antara Testimoni Sessi 5

Samada Fraud, Tak Berkelayakan atau Tidak, yg penting kita lihat apakah hasil daripada perkongsian dalam sessi yg dikelolakan oleh seseorang itu. kerana matlamat utama sesebuah kaedah rawatan itu ialah untuk berusaha supaya pesakit itu sembuh.





Antara Testimoni Sessi 4

Samada Fraud, Tak Berkelayakan atau Tidak, yg penting kita lihat apakah hasil daripada perkongsian dalam sessi yg dikelolakan oleh seseorang itu. kerana matlamat utama sesebuah kaedah rawatan itu ialah untuk berusaha supaya pesakit itu sembuh.





Antara Testimoni Sessi 3

Samada Fraud, Tak Berkelayakan atau Tidak, yg penting kita lihat apakah hasil daripada perkongsian dalam sessi yg dikelolakan oleh seseorang itu. kerana matlamat utama sesebuah kaedah rawatan itu ialah untuk berusaha supaya pesakit itu sembuh.



Antara Testimoni Sessi 2

Samada Fraud, Tak Berkelayakan atau Tidak, yg penting kita lihat apakah hasil daripada perkongsian dalam sessi yg dikelolakan oleh seseorang itu. kerana matlamat utama sesebuah kaedah rawatan itu ialah untuk berusaha supaya pesakit itu sembuh.



Antara Testimoni Sessi 1

Samada Fraud, Tak Berkelayakan atau Tidak, yg penting kita lihat apakah hasil daripada perkongsian dalam sessi yg dikelolakan oleh seseorang itu. kerana matlamat utama sesebuah kaedah rawatan itu ialah untuk berusaha supaya pesakit itu sembuh.  Nak tahu jugak, , ada tak patient si Riadz Raxy  tu dapat bagi testimoni macam ni.







Isnin, 3 Julai 2017

Membuat TUDUHAN BERAT TANPA USUL PERIKSA


Menuduh seseorang itu sebagai FRAUD / PENIPU  adalah tuduhan yang berat jika tanpa usul periksa dan sekadar mendengar cakap-cakap orang sahaja. Apatah lagi jika diumumkan dilaman sosial yang boleh dibaca oleh jutaan orang, dan tuduhan jika tidak benar ianya adalah FITNAH dan mengikut ajaran Islam, Fitnah itu adalah lebih berat dari membunuh.

Di Malaysia kita ada Akta Fitnah 1957 (Defamation Act 1957) yang mengawal selia tuntutan fitnah di bawah undang-undang sivil. Manakala bagi fitnah dalam undang-undang jenayah, kita akan merujuk kepada Kanun Keseksaan , Seksyen 499 hingga Seksyen 502. 



Fitnah atau Defamation yang dilakukan oleh individu ini boleh dikategorikan kepada fitnah libel 

Libel adalah fitnah-fitnah yang dilemparkan dalam bentuk yang kekal seperti di buku, majalah, video, LAMAN WEB, filem, tugu dan sebagainya. Dalam tuntutan saman fitnah libel, undang-undang menganggap kerugian telah dialami dan tuntutan boleh dibuat apabila sahaja yang dituntut membuat fitnah secara libel.

Terdapat  tiga persoalan yang harus dilihat dan ditanya dalam menentukan samada sesuatu tuntutan fitnah boleh dibuat atau tidak.

Tiga persoalan itu adalah:-

Adakah Terdapatnya Kenyataan Fitnah?  Ya, Ada
Adakah Kenyataan Itu Merujuk  Kepada Orang Yang Menuntut (Claimant)? Ya Ada
Adakah Kenyataan Itu Telah Diterbitkan Atau Sampai Ke Pengetahuan Pihak Ketiga?  Ya, Ada
Adakah Terdapatnya Kenyataan Fitnah? Ya, Ada

Tuduhan itu hendaklah berupa sesuatu yg boleh menjatuhkan reputasi seseorang di mata masyarakat atau telah mengakibatkan kerugian dari segi profesion seseorang. Oleh itu, setelah dikenalpasti akan sesuatu kenyataan itu sebagai satu fitnah, maka sebuah tuntutan boleh dilakukan dibawah Tuntutan Saman Liber[Rujukan: Sim V Stretch [1936] All ER 1237 (HL).




Di atas adalah komen dari samada seorang doktor psikiatrik atau kaunselor (rasanya baru setakat Kaunselor berdaftar aje lagi sebab hanya 5 tahun belajar).  yang ditujukan kepada saya dilaman peribadi facebooknya pada 12 May 2017, berikutan sebuah bengkel perkongsian tentang OCD dan Anxiety yang dianjurkan oleh beberapa orang aktivis gangguan minda  yang menjemput saya untuk memberikan perkongsian pada 13 May 2017  yg mendapat tentangan dari admin sebuah Group Survivor Kemurungan.  (kita dah lama gunakan istilah penderita gangguan minda tapi doktor yg budiman ini menggunakan perkataan ORANG MENTAL  - menunjukkan beliau tiada sensitivity terhadap perasaan penderita yg dirawat olehnya ~ bacalah kat atas tu)

Dari cara penulisan doktor/kaunselor ini, menunjukkan bahasa beliau tidak matang seperti kanak-kanak lagi. Doktor/kaunselor yg profesional tidak akan dgn mudahnya membuat sekadar "carian simple" sebelum mengeluarkan tuduhan yg berat seperti Fraud kepada seseorang.

Ada beberapa perkara yang menghairankan saya disini.

1. katanya dia telah membuat semakan tentang penulis blog,  semakan dari sumber apa? dari google?  kerana saya tidak pun pernah dihubungi oleh nya samada melalui email atau pun telefon sedangkan nombor telefon dan alamat email saya ada tertera di blog ini.

2. Saya memang mengakui saya tiada kelayakan atau kelulusan dlm bidang perubatan mahupun psikology selama "5 tahun" seperti dia, Selama ini, apa yg saya kongsikan kepada pembaca, dan juga didalam bengkel2 dan seminar yg menjemput saya bercakap adalah perkongsian dari pengalaman saya menderitai OCD, AD, Kemurungan dan Tics dlm usaha dan survival saya untuk menangani disorder ini.  Ianya adalah perkongsian tentang "Apa yg dirasakan oleh seorang pesakit", bukannya membuat perkongsian seolah2 saya seorang doktor dan umum memang mengetahui hal ini. Kenyataan beliau ini BERCANGGAH dgn komen beliau sendiri didalam sebuah post difacebooknya yg mengatakan PENGALAMAN ITU LEBIH BERHARGA DARIPADA BELAJAR DAN RESEARCH (bermakna kelulusan dan kelayakan atas kertas)



3. Jika benar beliau mengatakan telah membuat semakan tentang saya, tetapi mengapa link blog yang dipautkan dalam Facebooknya itu adalah BUKAN link blog ini?  Link yg dipautkannya itu adalah link blog Klinik Motivasi yg menyiarkan kisah liputan tentang saya yg diambil dari Harian Metro. Ini menunjukkan betapa dia tidak benar-benar melakukan apa2 semakan. atau hanya sekadar membuat homework cincai umpama seorang student, Atau dia telah berjumpa tetapi TAKUT untuk memautkannya kerana berkemungkinan jika orang membuka link blog ini, akan membuktikan bahawa dakwaan Fraud nya itu tidak berasas setelah membaca perkongsian dan aktiviti yg dikongsikan didalam blog ini. TAKUT KERANA SALAH

4.  Sepanjang seminar dan bengkel yg saya dijemput atau saya anjurkan, audien saya juga terdiri dari para doktor, pelajar fakulti psikology, dan selama ini semua yang saya kongsikan adalah DISOKONG oleh mereka. Mana-mana pandangan saya yg tidak tepat akan diperbetulkan oleh mereka secara profesional. Saya juga pernah dijemput oleh Fakulti Psikology dari UIA dan UNIKL untuk membuat perkongsian dan perbicangan oleh dekan fakulti sendiri. Terdapat juga sekumpulan pelajar jurusan psikology antarabangsa dari Indonesia, Singapura dan Malaysia yg dihantar secara rasmi oleh Pensyarah Fakulti untuk membuat perbincangan dan diskusi dengan saya tentang OCD dan Was-was.

 (sebagai salah satu contoh jemputan, yg lain-lain boleh cari sendiri didalam blog ini)


5, Beliau mengatakan fakta blog saya yg bercanggah dgn fakta perubatan, (ini seolah2 menunjukkan dia memang menjumpai blog ini, tetapi memautkan link blog lain pula) sedangkan segala fakta yg dikongsikan disini kebanyakkannya adalah diambil dari penulisan dan artikel oleh doktor, dan sememangnya ada yg ditulis oleh saya sendiri, tetapi itu adalah luahan apa yg dirasai oleh seorang pesakit, bukan fakta ilmiah kedoktoran, dan sebagai seorang doktor / kaunselor, dia sepatutnya bersikap profesional dalam menegakkan kebenaran, iaitu menghubungi saya dan memberitahu saya  sebagai seorang doktor/kaunselor yg berprinsip dan ikhlas tentang apa yg betul dan apa yg salah dan bercanggah, supaya boleh diperbetulkan. Bukan menghentam dari belakang, seolah-olah saya telah menggugat karier dia pulak. Memang tak profesional langsung. Macam budak-budak. Ini ke sikap seorang doktor/kaunselor? hahahahahah...nak tergelak la

6. Tentang LOA yang disebutnya menyembuhkan OCD, saya rasa dia membuat tuduhan melulu tanpa usul periksa dan yang pasti, dia memang tidak tahupun LOA itu apa. Saya mengajarkan LOA adalah dengan harapan supaya pesakit gangguan minda dapat belajar untuk berfikiran positif dalam usaha merawat diri, DISAMPING MENGAMBIL UBAT DAN RAWATAN HOSPITAL kerana, jika ke hospital mendapatkan rawatan dan perubatan, tetapi minda kita TETAP NEGATIF, ini adalah menyukarkan proses kesembuhan. Mungkin LOA yg difahaminya seperti skim-skim cepat kaya yg menggunakan frasa2 LOA barat sedangkan LOA yg saya bawakan selama ini tidak langsung ada kena mengena dengan LOA seperti The Secret dan sebagainya.

7. Selama ini saya amat menyokong perubatan psikiatrik hospital, dan kebanyakan pesakit yg mendapatkan perkongsian dari saya yg selama ini MALU untuk ke hospital, telah pun pergi ke hospital setelah diterangkan oleh saya tentang kepentingan ubat-ubatan SSRI, dan juga rawatan2 berbentuk psikoterapi dihospital seperti CBT dan lain-lain.

8. Saya selama ini hanya cuba untuk membantu dan MEMBELA nasib semua golongan gangguan minda bukannya bertujuan mencari nama atau mencari keuntungan.  tetapi saya telah mengalami sendiri OCD / Depression / ADPA dizaman 90'an, tanpa adanya kumpulan sokongan, kurangnya maklumat, maka dengan harapan  supaya dapat meberikan PUBLIC AWARENESS / KESEDARAN UMUM kepada masayarakat SUPAYA TIDAK MEMANDANG SERONG ATAU MENGANGGAP PESAKIT PSIKIATRIK ADALAH ORANG GILA, dan ingin memberitahu masyarakat bahawa PENYAKIT PSIKIATRIK ADALAH SAMA SEPERTI PENYAKIT FIZIKAL CUMA BEZANYA IANYA TIDAK DAPAT DILIHAT DENGAN MATA KASAR, dan kepada penderita pula supaya dapat merasakan WE ARE NOT ALONE, dan supaya dapat mewujudkan komuniti2 pesakit minda seperti mana yg terdapat dinehgara2 maju seperti US, UK,Australia dan lain-lain yang kebanyakkannya adalah dipelopori oleh aktivis2 yg merupakan bekas pesakit, dan kegiatan mereka juga mengadakan bengkel2 dan perkongsian yang mana DISOKONG DAN DIGALAKKAN OLEH GOLONGAN PROFESIONAL SEPERTI DOKTOR, bukan seperti doktor / kaunselor yang menuduh saya FRAUD ini. 

Tuduhan FRAUD yang dibuatnya keatas aktiviti aktivis pesakit gangguan minda ini juga secara tidak langsung mensasarkan kepada aktivis-aktivis lain seperti Ustaz Syazwan, Virgin Rose VR, Hani Nazliekha, Seimura Aizawa, Hafizah Musa dan lain-lain lagi yang pernah bersama-sama dengan saya menjayakan beberapa siri bengkel diseluruh Malaysia ini dan juga kami menjalankan aktiviti2 "Support Group" dikalangan pesakit-pesakit yg mana kami semua TIADA kelulusan dalam bidang perubatan atau pskology, tetapi kami adalah bekas2 pesakit yg semakin pulih/ telah pulih, yang cuba membantu mereka2 yang sedang kronik dan meminta bantuan. Salah ke membantu dgn cara begini? 

9. Saya tidak langsung merasa tergugat atau kecewa dengan tuduhan Fraud ini, tetapi merasa sedih dengan apa yg berlaku dan amat terkejut kerana sebuah Group Survivor Kemurungan amat marah dan membenci diri saya yang selama ini amat perihatin dalam memberikan bantuan nasihat mahu pun kewangan kepada golongan yg mengalami kemurungan. Group Survivor Kemurungan inilah yang telah memulakan hal negatif ini dengan menuduh tentang "Kononnya Bemgkel LOA oleh seorang pengaut keuntungan (sayalah tu kononnya) dan kemungkinan admin grup itulah yg mengadukan hal ini kepada doktor /kaunselor terbabit dan tanpa usul periksa telah membuat tuduhan Fraud yg liar ini,

10. Selama 4 tahun saya membuat sesi secara personal mahupun bengkel, peserta sesi juga adalah terdiri dari DOKTOR PERUBATAN SENDIRI, Profesor, Golongan VIP, Politician, Pensyarah , Golongan Artis/ Celebriti, Guru, Engineer, Polis, Tentera, Pelajar dan lain-lain dari seluruh Malaysia termasuk Sabah, Sarawak dan Singapore, yg mengalami kemurungan, OCD dsbgnya. saya BUKAN MEMBUAT RAWATAN, tetapi memberikan perkongsian tentang kepentingan mengamalkan pemikiran positif dan pergantungan kepada Allah dalam kita menghadapi penyakit ini, dan menerangkan tentang JANGAN MALU DENGAN SIKAP SKEPTIKAL MASYARAKAT UNTUK MENDAPATKAN RAWATAN DI UNIT PSIKIATRIK DIHOSPITAL-HOSPITAL sepertimana rawatan yg juga diberikan oleh doktor/kaunselor yg menuduh saya FRAUD itu. 

11. Saya ingin mengumumkan bahawa saya telah didiagnos sebagai severe OCD dan Tics oleh Doktor Daud dari Unit Psikiatrik HKL,  OCD dan Major Depression oleh YB Dr, Fuziah Saleh (sekarang ADUN Kuantan) dan juga oleh Dr, Benjamin  (Anxiety Neurosis) dan saya telah pernah di admit ke WAD MENTAL di HKL. Saya bukan sengaja membuat cerita yg saya kononnya bekas pesakit dan merawat hanya melalui LOA semata2.

Inilah tuduhan melulu dari admin Group SURVIVOR kEMURUNGAN YANG DENGAN TIBA-TIBA MENGAMUK didalam groupnya apabila salah seorang ahli groupnya memberitahu tentang bengkel yg akan mebjemput saya bercakap. Sememangnya ada dikenakan YURAN HANYA SEBANYAK RM50 -   BUKAN RM500 atau RM1000, yg mana yuran itu adalah untuk bayaran bilik seminar, untuk catering makanan dan juga nota2 dan fail yg disediakan, memang murah sangatlah, boleh nak free tapi kat bawah pokok tak payah ada aircond dan tak ada kemudahan tandas dan tempat solatlah. Hasil dari kemarahan admin Group Survivor Kemurungan yang tak pernah kenal, tak pernah berjumpa, dan tak pernah mendengar apa pun tentang saya.





Apabila ahli group tersebut cuba memberitahu sedikit info tentang diri saya pernah dijemput oleh pihak NONA TV3, Pihak Akhbar Harian Metro, dan juga Akhbar Inggeris The Heat, beliau mengatakan pula yg saya bersekongkol dgn TV3 membuat penipuan. Ini juga tuduhan berat kepada TV3 dan boleh diambil tindakan oleh TV3 jika pihak TV3 mengetahui hal ini dan saya juga telah memaklumkan hal ini beserta bukti tulisan admin tersebut kepada wartawan TV3 yg membuat liputan tentang OCD yg mewawancara saya dalam program tersebut. 




Untuk pengetahuan admin group itu, dalam program itu, bukan hanya saya seorang diwawancara, tetapi juga Dr. Safini Yaakob, seorang doktor pakar jiwa dari Unit Psikiatrik HKL dan seorang penderita OCD yg lain. Scammerkah Dr. Safini itu? Sedangkan saya TIDAK menerima apa-apa bayaran pun samada dari TV3, Akhbar Metro, atau pun The Heat, apatah lagi hendak membayar kepada mereka, Mereka menjemput saya untuk diwawancara kerana membaca perkongsian di blog ini, yg mana info dan maklumat tentang luahan oleh pesakit sendiri memang amat kurang di Malaysia ini. Bukan saya seorang pesakit minda yg pernah diwawancara di TV, Ustaz Shazwan  (rakan saya yg juga aktivis gangguan minda) juga baru-baru ini telah diwawancara oleh Astro tentang OCD. Apakah mereka akan menuduh Ustaz Shazwan juga sebagai scammer?



Admin Group Depression Survivor yang bernama Aisyah Munir ini pun boleh DIRAGUI kesahihah identitinya (ini bukan menuduh) kerana hasil semakan akaun Facebooknya menunjukkan gender beliau adalah MALE, tidak pastilah benar atau tidak, tak taula kot dia seorang khunsa (transgender / dua alam), tetapi biasanya, seseorang yg telah berjaya survive dari  penderitaan Depression tidak akan dengan tanpa segan silu menggunakan bahasa kesat dan kasar apatah lagi seorang wanita :


(dia telah menutup / deactivate akaun FB nya selepas mengetahui kewujudan artikel ini - takut kena saman oleh TV3 agaknya)

Saya tidak pernah mencari musuh apatah lagi untuk mengganggu kehidupan sesiapa, atau mencari keuntungan,  saya tak pernah memaksa sesiapa supaya datang ke sesi yg saya anjurkan, semuanya datang atas kerelaan sendiri dan selama ini saya mengadakan Sesi Perkongsian adalah TANPA BAYARAN HANYA SEIKHLAS HATI, ADA YG TAK BAYAR SESEN PUN, ADA BAGI RM10 dan ada yg hanya bagi kuih. Saya hanya mengenakan bayaran yuran  setelah dinasihatkan oleh seorang Doktor Pakar Psikiatrik (yg belajar lebih dari 5 tahun - tidak pula Doktor Pakar ini menuduh saya Fraud malah menggalakkan aktiviti yg saya lakukan) ,  pada akhir 2016,  itupun saya tetap menerangkan  kepada peserta jika tidak mampu,  tidak dikenakan bayaran, tetapi hanya sekadar seikhlas kemampuan. dan semenjak bulan April 2017, saya telah pun kembali memberikan sesi tanpa yuran.

Sesi itu menggunakan banyak kuasa elektrik kerana menggunakan projektor dan saya juga menyediakan kemudahan bilik rehat yg ada bathroom attached serta kemudahan tempat solat. Untuk pengetahuan, sesi ini hanya PERLU DATANGI SEKALI SAHAJA TAK PERLU ADA ULANGAN DAN SATU SESI MEMAKAN MASA 6 (ENAM JAM).  Saya rasa, doktor /kaunselor yg menuduh saya Fraud ini pun TIDAK MAHU MENGHABISKAN MASA SELAMA 6 JAM TERHADAP SEORANG PESAKIT TANPA BAYARAN, dan setelah sesi, saya masih membantui dari segi memberikan motivasi dan nasihat melalui Whatsapp, Telefon, SMS dan Group dalam FB , TANPA APA-APA BAYARAN, tanpa mengira waktu, ada yg menelefon pukul 3 pagi pun saya tetap layan sebab SAYA PERNAH MENGALAMI DAN SAYA TAHU BUKAN SEMUA ORANG INGIN MENDENGAR LUAHAN KITA YG SAKIT MINDA INI. 

Jika ingin bercakap tentang hasil sesi perkongsian pula, boleh baca sendiri didalam blog ini testimoni-testimoni mereka2 yg telah menghadiri sesi yg saya anjurkan yg menunjukkan perubahan positif malah ada juga yang berjaya memndapatkan kesembuhan total dengan izin Allah.

Tetapi kemarahan dan tanggapan negatif mereka terhadap saya masih tidak habis setakat itu, baru-baru ini saya telah menerima komen-komen yang menghentam sebuah artikel dalam Page FB saya, iaitu Page Sokongan Penderita Muslim Untuk OCD, Was-was, Anxiety Disorder, Lintasan Hati dan Tics yang mana, komen-komen itu tidak ada kena mengena dengan apa yg ditulis tetapi menghentam diri peribadi saya, dan beberapa jam setelah itu, sekumpulan individu telah beramai-ramai membuat Report ke Facebook Team  (berdasarkan mesej yg saya terima dari Facebook Team)sehingga page tersebut yg mempunyai lebih seribu dua ratus follower (memanglah tak ramai, tapi adalah jugakkan?) dan ditubuhkan lebih 4 tahun TELAH DI REMOVE OLEH FACEBOOK TEAM.



MESEJ DARI FACEBOOK TEAM:

Your Page has been deleted because we received several reports that content on the Page infringed others' intellectual property rights. For these reasons, we are not in a position to restore your Page.


Artikel yg mendapat kecaman peribadi terhadap saya itu masih boleh dibaca di link ini:


Bacalah sendiri, apakah salah jika saya menyeru agar penderita kemurungan supaya jangan terikut2 dengan sikap "INGIN MATI dan BERPUTUS ASA" serta bersikap kasar dengan orang lain dengan alasan aku sakit, - kerana kita adalah penderita Muslim yg ada kepercayaan kepada Allah SWT, bukan seperti penderita Kemurungan Barat yang langsung tak mengenal Allah. Salah kah begitu? Saya menulis artikel tersebut supaya jangan menjadi seperti saya yang telah pernah membuat percubaan membunuh diri dengan menelan pil tidur sebanyak 10 biji , (Syukur Allah masih panjangkan umur saya) kerana ketika itu saya mengalami kemurungan dan tiada siapa yg menyedarkan saya secara tepat tentang Hikmah di sebalik penyakit  dari segi Islam melainkan hanya memarahi saya dan menganggap saya bukan sakit tapi mengada-ngada. (tiada sokongan kerana diwaktu itu kurangnya pendedahan tentang kemurungan).


Mengapa kamu semua berhati durjana kepada manusia yg tak pernah kamu kenal apatah lagi tidak pernah mengganggu kehidupan kamu?

Kepada doktor/ kaunselor ini, saya juga ingin MENEGASKAN DENGAN SETEGAS-TEGASNYA, RAWATAN HOSPITAL PSIKIATRIK PUN TIDAK AKAN MENYEMBUHKAN PENYAKIT APA PUN KERANA ITU HANYALAH IKHTIAR.   KESEMBUHAN HANYALAH DARI ALLAH. 

ALLAH IS THE ULTIMATE HEALER

Dan beliau serta admin Group Depression Survivor itu tidak perlu risau dan merasa tergugat lagi selepas ini kerana saya tidak akan lagi menjalankan sebarang aktiviti Aktivis Gangguan Minda seperti bengkel dan perkongsian, mahupun sesi perkongsian personal kerana saya sedar diri bahawa saya ini tiada kelayakan dan kelulusan, dan saya tidak sepatutnya membuat kerja-kerja sebegini. Saya memang pernah menderitai OCD, ADPA, Depression dan Tics, tetapi dgn izin Allah saya telah sembuh, dan matlamat semua orang yg sakit ialah untuk sembuh, dan setelah sembuh, adalah lebih baik saya menikmati kehidupan saya yg telah sihat dan normal ini dengan gembira, TANPA MEMPERDULIKAN ATAU MEMIKIRKAN masalah orang lain yg pernah mengalami penderitaan seperti saya kerana tugas membantu penderita gangguan minda adalah ditangan doktor / kaunselor bertauliah seperti anda. Selama ini saya bukan membuat kerja2 ini sebagai sumber pendapatan, kerana saya mempunyai perniagaan saya sendiri, saya melakukannya hanya kerana passion sahaja.

Saya sudah mengetahui tentang hal-hal ini sejak 13 May 2017 itu lagi tetapi saya tidak mengambil endah langsung, cuma setelah Page FB saya ditutup umpama terdapat pakatan sekumpulan individu yg saya tidak tahu apa tujuan mereka itu, barulah saya terasa ingin membangkitkan hal ini. Tujuan saya menulis ini adalah supaya dapat menjelaskan kekalutan yg berlaku, dan saya tidak akan mengambil apa-apa tindakan terhadap mereka ini walaupun saya TELAH DITAWARKAN BANTUAN UNTUK MEMBUAT LAPURAN POLIS DAN MENGAMBIL TINDAKAN UNDANG-UNDANG dari seorang VVIP  yang sangat berpengaruh di Malaysia, kerana memikirkan beliau ini masih muda, dan tindakan mahkamah boleh membuatkan masa depannya rosak, lesennya boleh digantung dan juga firman Allah:

Dan tidaklah sama kebaikan dan kejahatan. Tolaklah (kejahatan itu) yg dilakukan kepadamu dengan cara yang lebih baik, maka engkau akan mendapati, tiba-tiba orang yang membuat permusuhan dengan kamu akan menjadi seolah-olah telah menjadi teman yang sangat setia. Sifat-sifat yang baik itu tidak dianugerahkan melainkan kepada orang-orang yang sabar dan tidak dianugerahkan melainkan kepada orang-orang yang mempunyai keuntungan yang besar.
(QS Al-Fusilat : 34-35)



(penat den promote org sakit minda suruh pergi jumpa dia, dia senang2 jer fitnah aku) - meniru gaya bahasa doktor/kaunselor yg berpendidikan tinggi itu.

p/s: tapi biasala kan, kalau orang yg dah berminda negatif dan berhati hasad, bagila penjelasan beserta bukti apa pun, mereka akan menolak mentah-mentah segala penjelasan itu, dan tidak akan mengaku kekhilafan diri, sebab ego tinggi (ego tu sifat yg membuatkan iblis dihalau dari syurga),  Kalau lah baca penjelasan pun sambil bibir dan mulut mencebik dan takkan baca sampai habis, Tapi...hahaha jauh disudut hati tu mmg mengakui pun cuma takkanlah nak mengaku kan...hahahahahha

Nabi SAW bersabda: ”Barangsiapa diberi KEBAIKAN kemudian ia berkata kepada orang yang memberi kebaikan, ‘jazakallah khairan’ (semoga Allah membalasmu dengan kebaikan), maka dia sungguh telah memberikan PUJIAN yang sangat baik.”
[HR Tirmidzi]