Jumaat, 2 September 2016

MASALAH WAS-WAS KENTUT


Ada beberapa sebab berkenaan masalah was-was rasa terkentut terutama dalam solat

1. SYAITAN MENGUSAP BULU DUBUR MANUSIA SUPAYA TERASA SEPERTI KENTUT KETIKA SOLAT

daripada Abu Said al-Rhudri dijelaskan bahawa Rasulullah s.a.w telah bersabda:
Bahawasanya syaitan itu mendatangi salah seorang daripada kamu ketika sembahyang, lalu ia mengambil sehelai rambut dari duburnya lalu diusapnya, sehingga orang itu merasakan seolah-olah telah terkentut maka janganlah dia berhenti solat melainkan jika dia mendengar bunyi kentut atau tercium bau kentut. 

(HR Abu Daud dan Musnad)


2. MASALAH DALAM USUS PERUT

Selain dari itu, anda perlu juga mendapatkan pemeriksaan doktor bagi memastikan anda tidak mempunyai masalah dalam usus perut yg menyebabkan pengeluaran angin tidak lawas.
Berikut punca mengapa sesetengah orang terlalu kerap mahu buang angin berbanding normal:



Bakteria Berlebihan

Bakteria berperanan mencerna makanan yag masuk dalam usus besar tetapi terdapat juga bakteria yang mungkin ‘terlepas’ ke usus kecil dan membiak berlebihan di sana. Apabila bakteria ini bertemu makanan yang belum selesai dicerna maka penguraian gas berlaku. Gas yang terhasil dalam usus besar dan usus kecil ini turun melalui sistem menyebabkan perut menjadi kembung dan sering terasa mahu buang angin. Sesetengah penyakit juga boleh jadi punca ketidakseimbangan bakteria dalam usus. Penyelesaian yang biasa diberikan oleh doktor adalah pemberian beberapa jenis antibiotik.

Makan Terburu-buru

Jika gemar makan cepat-cepat, makan sambil berborak dan suka mengunyah gula-gula berangin, ianya boleh jadi penyebab anda menelan banyak udara. Udara terdiri daripada gas, maka selepas memasuki tubuh ianya harus keluar dan antara cara yang ada adalah melalui sendawa atau kentut.


Produk Susu

Semakin meningkat usia, maka organ pencernaan pun akan jadi lebih sensitif terhadap produk susu. Hal ini kerana jumlah enzim laktat yang diperlukan untuk mencerna susu kian berkurang. Pengurangan enzim ini pasti anda sedari jika perut mula meragam setiap kali mengambil produk susu termasuk keju dan sebagainya.


Sensitif Gluten / Sakit Celiac

Kesulitan mencerna makanan akan dimaklumkan tubuh melalui pengeluaran gas. Dalam sesetengah kes kerap kentut adalah petanda anda mengalami gangguan penyerapan makanan disebabkan penyakit Celiac atau gangguan kesihatan lain.


Perubahan Hormon

Gas yang keluar juga boleh jadi petanda bahawa anda sedang melalui proses menopause atau perubahan hormon. Aktiviti bersukan dapat membantu melancarkan pencernaan selain mengambil probiotik.


Masalah-Sembelit

Jika anda sukar membuang air besar, efeknya adalah pengeluaran angin berbau busuk. Ianya kerana kotoran yang dipenuhi bakteria dalam usus tertahan dalam sistem pencernaan, cuma gas sahaja yang mampu keluar. Bagi mengatasi keadaan ini pastikan anda minum air secukupnya, ambil makanan berserat tinggi dan lakukan aktiviti kecergasan.


Khamis, 1 September 2016

MANDI WAJIB

MANDI WAJIB

Di antara Gangguan Was-was yang PALING TERUK dalam kes-kes was-was yang dikendalikan ialah berkenaan dengan Mandi Wajib/ Mandi Hadas Besar/ Mandi Junub. Terdapat kes yang menyebabkan penderitanya mengambil masa sehingga 9 JAM untuk menyudahkan mandi wajibnya, dan mengulang lagi keesokan harinya kerana masih merasa was-was terhadap mandi wajib sbelumnya yang telah mengambil masa 9 jam itu.

Mengapa terlalu sukar, sulit dan derita untuk mandi wajib?

Kerana kebanyakan penderita OCD Muslim sedia memahami sekiranya mandi wajib tidak sah, maka tidak sahlah segala apa jua amal ibadah yang lain. Maka dari ketakutan amal ibadah semuanya tidak diterima, maka penderita OCD telah MEMILIKI TANGGAPAN YG PELIK terhadap ibadah mandi wajib dan akan melakukan ibadah mandi wajib ini SESEMPURNA YANG BOLEH sehingga KESEMPURNAAN itu hanya lah sebuah kesempurnaan yang TIDAK mengikut lunas-lunas ugama yang ditetapkan oleh ALLAH SWT, ROBB YG MAHA ESA, tetapi adalah mengikut KPI (Key Perfomance Indicator) oleh SYAITAN YG DIREJAM,

Adalah tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa TANPA DISEDARI, penderita was-was adalah pengikut syaitan yang PALING SETIA dan SANGAT TAAT kepada TUAN SYAITAN YANG DISAYANGINYA.

Artikel kali ini cuba untuk MENGUBAH TANGGAPAN YG PELIK penderita was-was terhadap Mandi Wajib semuga dengan memahami apa yang ingin disampaikan ini, maka TIADA LAGI masalah kesukaran mandi wajib.

Turunnya hukum mewajibkan mandi wajib ini adalah didalam Surah Al Maidah, ayat 5 dan 6:

Wahai orang-orang yang beriman, apabila kamu hendak mengerjakan solat, maka basuhlah muka kamu, dan kedua belah tangan kamu hingga ke siku, dan sapulah sebahagian dari kepala kamu, dan basuhlah kedua belah kaki kamu hingga ke buku lali; dan jika kamu junub (berhadas besar) maka mandilah....  (QS Al-Ma'idah : 5-6)

Daripada ayat di atas, maka dapat kita perhatikan bahawa

1. Diantara Wudhu dan Mandi Wajib, perintah tentang wudhu dinyatakan dengan SANGAT TERPERINCI iaitu bahagian anggota badan mana yang terlibat, bersama dengan HAD nya sekali iaitu sebagai contoh, Tangan hingga ke Lengan, (maksidnya bukan hingga bahu) dan sebagainya.

TETAPI apabila perintah Mandi Wajib, Allah SWT hanya berfirman:

....dan jika kamu junub, maka mandilah

Tidak ada HAD dan PERINCIAN yang disebutkan, hanya menyeru supaya orang yang beriman supaya MANDI jika telah berada dalam keadaan berhadas besar. Dari sini kita dapat melihat bahawa ibadah mandi wajib bukanlah sesuatu yang terlalu berat, malah wudhu didapati lebih diberatkan kerana terdapatnya perincian dan had didalam ayat diatas.

2. Mandi yang bagaimana?

Untuk memahami mandi yang bagaimanakah yg dimaksudkan dalam ayat diatas, kita boleh meneliti hadis-hadis dari Nabi SAW tentang cara mandinya, TETAPI sebelum itu, kita perlu MEMAHAMI tentang beberapa SITUASI DAN SUASANA.

Di kawasan padang pasir di Tanah Arab, AIR adalah sesuatu yg sukar didapati, dan juga perlu di FAHAMI bahawa BELUM DICIPTA SALURAN DAN  PAIP AIR ketika zaman Rasulullah SAW.
Kebanyakan kaum muslimin di masa itu mengisi air didalam tempayan dan menyimpan dirumah untuk kegunaan bersuci, masak dan minum. Oleh kerana air sukar didapati, maka mereka sangat berjimat dalam penggunaan air. Rata-rata mereka hanya bersuci dengan membersihkan kemaluan dan membasuh muka setiap hari, kerana air adalah sesuatu yg sangat berharga dan sukar. Mereka TIDAK SELALU mandi seperti mana mandinya kita orang-orang melayu pada setiap pagi yang mana negeri kita memang tersangat MEWAH dgn air.

Maka oleh itu, ketika turunnya ayat yang mewajibkan mandi ini, maka ditanya kepada Rasulullah, bahawa mandi yg bagaimanakah ini? Maka Nabi mengajarkan bahawa Mandi Wajib ini TIDAK BOLEH mandi seperti mana yg mereka lakukan setiap hari  iaitu hanya mencuci kemaluan dan membasuh muka sahaja. Mandi Wajib ini perlu "MERATAKAN AIR KE SELURUH BADAN".

Dalam ertikata lain, Mandi Wajib adalah seperti MANDI YG DIBUAT SETIAP PAGI OLEH KITA ORANG MELAYU SETIAP KALI BANGUN TIDUR, IAITU BUKAN HANYA MENCUCI KEMALUAN, BERKUMUR DAN MEMBASUH MUKA SAHAJA.

Oleh itu, Mandi Wajib ini hanya berbeza apabila Mandi ini DISERTAI DGN NIAT UNTUK MEMBERSIHKAN DIRI DARI HADAS BESAR SETELAH MELAKUKAN JIMAK, ATAU KERING HAID ATAU NIFAS. Manakala cara perlakuan mandi itu pula adalah sama sahaja seperti mandi hari -hari biasa seperti dipagi hari setelah bangun tidur. Cuma kalaupun ada sedikit kelainan digalakkan mencangkung bagi menyampaikan air dibawah dubur.

Yang dikatakan MERATAKAN AIR DISELURUH BADAN itu adalah untuk membezakan kepada masyarakat Arab bahawa mandi wajib tidak sama dengan cara mereka membersihkan diri setiap hari iaitu hanya membasuh kemaluan, berkumur/sugi dan membasuh muka lantaran berjimat kerana kesukaran mendapatkan air.

Maka MERATAKAN AIR DISELURUH BADAN ini adalah bermaksud seperti mandinya orang-orang dikawasan yg mewah air seperti orang melayu di Tanah Melayu. Oleh itu, FAHAMILAH, bahawa mandi pagi selepas bangun tidur atau mandi petang selepas berjogging atau pulang dari tempat kerja yang kita lakukan setiap hari itu adalah SAMA dengan CARA MANDI WAJIB YG DISEBUTKLAN SEBAGAI MERATAKAN AIR DISELURUH BADAN, CUMA BEZANYA, MANDI WAJIB MEMERLUKAN NIAT. ITU SAHAJA, ITS NOT A BIG DEAL, TAK PERLU BERSILAT DENGAN AIR DAN MEMPERBODOHKAN DIRI DENGAN UNDANG-UNDANG PELIK REKAAN SENDIRI TENTANG MANDI WAJIB.

Ini tidaklah pula bermakna mandi dalam keadaan cincai, pastikanlah ketika mandi itu kita membuang apa-apa yg menghalang air seperti minyak dan seumpamanya dengan menggunakan sabun. Tetapi bukan sehingga berlebih-lebihan dan membazir. Kaum wanita yang bersanggul pula, TIDAK PERLU MEMBUKA SANGGUL jika bersanggul. menandakan betapa mudahnya melakukan ibadah dalam bentuk mandi ini.

Dalam sebuah hadis:

عَنْ أُمِّ سَلَمَةَ قَالَتْ: قُلْتُ : يَا رَسُولَ اللَّهِ إِنِّي امْرَأَةٌ أَشُدُّ ضَفْرَ رَأْسِي فَأَنْقُضُهُ لِغُسْلِ الْجَنَابَةِ؟ قَالَ: لاَ إِنَّمَا يَكْفِيكِ أَنْ تَحْثِيَ عَلَى رَأْسِكِ ثَلَاثَ حَثَيَاتٍ ثُمَّ تُفِيضِينَ عَلَيْكِ الْمَاءَ فَتَطْهُرِينَ

“Dari Ummu Salamah, aku bertanya kepada Nabi SAW : “Wahai, Rasulullah. Sesungguhnya aku seorang wanita yang menyanggul rambutku. Lalu apakah aku perlu melepasnya untuk mandi janabah?” Baginda SAW menjawab: “Tidak usah, cukuplah bagimu menuangkan air ke kepalamu tiga kali , kemudian basahilah tubuhmu dengan air, maka engkau telah pun bersuci”. [HR Muslim]



PENAMBAHAN
1. Boleh berak dan kencing dipertengahan mandi wajib dan tak perlu ulang mandi

2. TIDAK ADA ISTILAH 'PUTUS NIAT' atau BERTUKAR NIAT.

3. Sekiranya selepas mandi ada bahagian yg SAHIH tak kena air kerana terhalang oleh cat atau lain-lain, cukup sekadar membuang cat itu dan basahkan bahagian yg tak kena itu, TAK PERLU ULANG MANDI. Jika ada sesiapa yg MENGULANG MANDI kerana sebab ini, ANDA hanya menunjukkan pada DUNIA seolah-olah Islam ugama YG SANGAT CEREWET MENYOKONG PEMBAZIRAN.

4. Jika anda Mandi Wajib kerana anda jimak dgn isteri, setelah mandi wajib selesai didapati masih ada sisa-sisa air mani terkeluar (jarang sangatlah kalau nak berlaku), TAK PERLU MANDI ULANG SEBAB ITU ADALAH KESAN SHAHWAT SEWAKTU JIMAK TADI.

5. Hadis dari Imran bin Husein dari sabda Rasulullah SAW kepada seorang sahabat yang dalam keadaan junub dan belum solat,
خذ هذا فأفرغه عليك  “Ambil (air) ini, dan tumpahkan ke tubuhmu.”

6. Mandi tetap SAH walau tanpa wudhu, kerana dalam mandi junub, berwudhu itu tidak wajib. Allah SWT berfirman:
وَإِنْ كُنْتُمْ جُنُبًا فَاطَّهَّرُوا “Dan jika kalian junub maka MANDILAH.” (QS. Al-Ma`idah : 6)

7. Membaca LAFAZ NIAT "sahaja aku...." atau "Nawaitu whatever"adalah TIDAK WAJIB DAN TAK PERLU, dan lafaz ini TIDAK PERNAH WUJUD DALAM MANA HADIS ATAU PERAWI. Cubalah cari adakah adanya hadis Nabi samada sohih bukhari, atau sekurang-kurangnya taraf Hassan Sohih atau hadis Dha'if dan Maudu, TIDAK PERNAH ADA NABI SAW MENGAJAR LAFAZ NAWAITU ROF'AL HADASIL MAHUPUN NIAT SOLAT! (USOLLI FARDHAL...). Niat sudah ada iaitu ketika kita mengambil keputusan untuk masuk ke bilik air untuk mandi kerana telah junub, itulah niat, boleh dilafazkan melalui mulut tetapi ianya BUKAN PENYEBAB MANDI BATAL ATAU TAK SAH jika membaca tidak mengikut susunan ayat sekali pun.

SEMUGA DAPAT MEMBERIKAN PEBCERAHAN, INSHAA ALLAH

Isnin, 22 Ogos 2016

Jangan biarkan emosi anda dikuasai cetusan negatif.

OCD dan Anxiety Disorder - Jangan biarkan emosi anda dikuasai cetusan negatif.


Mari kita lihat tentang “emosi”. Dikatakan orang bahawa perasaan yang sentiasa dirasai oleh kita digelar sebagai emosi. Ianya dapat kita rasai dengan nyata tetapi pada masa yang sama kita tidak dapat menuding secara fizikal di manakah ia terletak. Emosi bukan dirasai oleh mana-mana deria kita yang lima itu. Emosi tidak dapat dilihat dengan mata, didengar dengan telinga, dihidu dengan hidung, dikecap dengan lidah dan dirasa dengan deria sentuhan di seluruh badan kita. Justeru, di manakah letaknya emosi?

Cuba fokus pada perasaan anda sebentar. Apakah emosi anda sekarang? Adakah ia menyenangkan atau tidak menyenangkan anda? Adakah anda sedang merasa gembira, bahagia, tenang dan nyaman? Atau... Adakah anda sedang merasa murung, bosan, marah, cemas dan takut?

Ok... sekarang penerangan akan mula berbunyi pelik. Kalau anda mula merasa emosi anda terganggu ketika membaca penerangan ini, elok hentikan dulu pembacaan anda sehingga anda dapat mengawalnya semula.

Emosi tidak dapat kita tuding kedudukannya kerana ia terletak di suatu realiti alam yang lain. Sifat emosi pula boleh diibaratkan seperti portal atau “gateway”. Dengan kata lain, emosi sebenarnya ialah sebuah PINTU diri anda. Sesiapa yang dapat mengawal emosi anda, dia akan dapat mengawal fikiran dan lima deria tubuh anda. Sukar untuk dipercayai?

Setiap kali kita merasai emosi yang negatif seperti murung, was-was, kerisauan melampau, bosan, marah, cemas dan takut, (CETUSAN NEGATIF) ia bermakna ada sesuatu entiti atau makhluk yang sedang berusaha untuk “hacking” atau memecah masuk ke dalam fikiran kita. Kalau nak “hack” komputer, mudah sahaja dgn menggunakan program-program "hackers' yg tertentu.. Tapi kalau nak “hack” manusia macam mana?

Bagaimana? Semakin sukar untuk dipercayai?

Oleh itu, adalah amat penting bagi kita untuk mengawal/ mengelakkan dari pada CETUSAN NEGATIF dari menguasai emosi kita. Kerana jika kita membenarkan CETUSAN NEGATIF ini menguasai emosi kita, bermakna kita telah membenarkan entiti lain untuk menguasai fikiran dan 5 deria kita.



Sebagai contoh: sebahagian dari marah itu adalah cetusan negatif dari syaitan yg direjam, jika kita membiarkan cetusan negatif marah itu menguasai emosi kita, maka bermakna kita memberi laluan mudah kepada syaitan untuk menguasai fikiran dan 5 deria kita, maka lantaran itu, marah boleh membuatkan manusia membunuh, mencederakan dan lain-lain. Melainkan marah yg dibenarkan dalam Islam iaitu marah kerana Allah, marah yg berhikmah.

Bagaimana pula jika cetusan negatif berbentuk KERISAUAN MELAMPAU dan WAS-WAS kita benarkan untuk mempengaruhi emosi kita? Jawapannya ada pada anda yang menghidapi Anxiety Disorder dan juga OCD (Obsessive Compulsive Disorder).

Oleh itu, kita perlu untuk berusaha mengekalkan emosi kita kepada "feeling good" atau positif.
Justeru, persoalan seterusnya ialah... bolehkah kita mengawal emosi kita supaya sentiasa positif? Apa kita nak buat bila tiba-tiba emosi negatif menerpa dan memeluk kita? Biasanya apabila kita bangun tidur pun... kajian menunjukkan 80% emosi kita adalah negatif. Selain dari berusaha mendekatkan diri dengan Maha Pencipta, salah satu caranya ialah dengan mempelajari dan mengamalkan Hukum Daya Tarikan.

Ahad, 14 Ogos 2016

Thank You Allah




To be honest, for the first time in my life, after all of my failures, i think i am doing something right, i feel so blessed, i feel the love that surrounds me, even i am alone, but i am not lonely. Honestly, i dont know wether i am on a right path or not, but i am grateful. Thank You Allah, Please guide me Ya Allah, and please forgive me....



Jumaat, 12 Ogos 2016

ZIKIR SEBAGAI PASSWORD PEMBUKA FUNGSI PERTAHANAN DIRI





Berzikir merupakan alunan resonan dalam minda manusia.
Berzikir dapat memberikan perintah pada sistem tubuh untuk MENGAKTIFKAN fungsi-fungsi pertahanan. Berzikir merupakan frekuensi, namun untuk mencapai resonan, ia perlukan tindakan berterusan.

Apakah itu Resonan?

Resonan adalah satu proses getaran yang berlaku disebabkan getaran (tenaga) benda lain. Ertinya,jika kita menggetarkan suatu benda, lantas ada benda lain yang ikut bergetar, maka dikatakan benda lain tersebut terkena resonansi getaran (tenaga) frekuensi tadi. Dalam erti kata mudah, getaran yang terhasil daripada suatu benda akan menyebabkan benda disekelilingnya turut bergetar namun frekuensi getaran itu mestilah sepadan dengan benda disekitarnya. Ini kerana jika terlalu rendah ia tidak akan memberi kesan dan jika ia terlalu tinggi ia akan memusnahkan.

Sebagai contoh, kita lihat gitar akustik. Ia memiliki tabung resonansi yang mana lubangnya, menghadap ke arah deretan talinya. Jika tali tersebut digetarkan dengan cara dipetik, maka udara di dalam ruang resonansinya akan ikut bergetar. Inilah yang menyebabkan suara senar gitar itu terdengar keras dan merdu.Apa yang terjadi jika lubang gitar tersebut disumbat dengan kain? Maka boleh dipastikan tidak akan terjadi resonansi di dalam gitar itu. Maka, bunyi gitar pun menjadi sangat perlahan dan tidak merdu.

Kata-kata yang berulangan memang dapat menaikkan motivasi seseorang. 'Self-suggestion' (Afirmasi) adalah terbukti secara saintifik dalam kesan-kesan motivasi pada diri manusia.
Ini kerana ia berkaitan dengan frekuensi trafik data dalam sistem saraf. Namun oleh kerana sistem ini dicipta oleh MAHA PENCIPTA, maka kata berulangan manakah yang akan dipilih sebagai pembuka kepada lebih banyak fungsi. MAHA PENCIPTA telah tetapkan katakuncinya (password), maka katakunci yang terpilih itulah yang akan membangkitkan kuasa sebenar.

Disini jua, selain memahami betapa penting dan perlunya berzikir, kita juga mula memahami kepentingan penghayatan, suasana dan kepentingan sebutan yg betul dan tepat (tajuid) dalam menggetarkan alunan zikir.



adaptasi dari Matrix011

Isnin, 8 Ogos 2016

TERLALU PEMBERSIH / TERLALU CEREWET / CLEANFREAK


SALAH!! Ini adalah tanggapan yang SALAH dan SILAP terhadap penghidap OCD. Rata-rata masyarakat memahami OCD adalah seorang yg terlalu pembersih atau terlalu cerewet dan menjadikan hal ini sebagai gurauan.

Bayangkan atau cuba fahamkan begini: 

Tangan anda kotor atau berminyak selepas melakukan sesuatu kerja, kemudian anda membasuh tangan seperti biasa menggunakan sabun dan air, TETAPI setelah anda selesai membasuhnya, anda BENAR-BENAR nampak bahawa kotoran yang anda basuh tadi masih ada seperti BELUM DIBASUH SAMA SEKALI! Apa yang akan anda lakukan? Tentunya anda akan membasuhnya sekali lagi, dan hal yang sama berlaku lagi...dan lagi...adakah anda membasuhnya kerana anda TERLALU PEMBERSIH? TIDAK!! Tapi kerana anda MERASAKAN TANGAN ANDA BENAR2 MASIH KOTOR SEPERTI BELUM PERNAH DIBASUH. Setelah beberapa kali anda ulang basuh, anda pasti akan diserang pula RASA CEMAS dengan keadaan itu.

Okay, anda cuba tenangkan diri dan beredar dari sinki dan cuba duduk dan tidak mahu memperdulikan hal ini, Anda cuba membaca surat khabar atau menonton TV, tetapi selesakah anda jika membaca dengan tangan yang "MASIH KOTOR" ? Sudah tentu anda akan bangun dan pergi ke sinki semula untuk membasuh tangan anda. Relevankah perkataan "IKUTKAN SANGAT PERASAAN TU" jika anda benar-benar mengalami keadaan ini?

Ya, benar, tangan itu secara realitinya memang sudah bersih, (pada pandangan orang normal), tetapi rasa obses dan gambaran bahawa tangan itu masih kotor ADALAH DIRASAKAN SANGAT BENAR bagi penderita OCD. Dan ini hanyalah contoh tentang satu transaksi dalam hidup iaitu basuh tangan. Bagaimana dengan mandi, basuh kain baju, dan extra tambahan pada Muslim iaitu mandi wajib, wudhu, hukum najis, rasa terkentut dalam solat dan lain-lain. Tambah lagi apabila idea obsesif itu menjangkiti bahagian kepercayaan akidah, lafaz talaq, dan sebagainya.

IT IS NOT COOL TO HAVE OCD, WE ARE NOT A CLEANFREAK, ITS NOT A JOKE, AND IT IS NOT SIMPLY CAN BE CURE JUST LIKE THAT DAN BUKANLAH SEORANG YANG TERLALU PEMBERSIH ATAU TERLALU CEREWET



Because OCD is treatable. Many people respond well to therapy, some to medication, and some to a mix of both. It is possible to recover from OCD and live a full and productive life. Sadly, on average it takes people between 14 to 17 years between the onset of symptoms and gaining access to effective treatment. Why are we letting all of those years be wasted?
Until we can stop the cycle of stigma, ignorance, and insensitivity, mental illness will continue to be the cancer that eats away at lives.

Tips Menangani Bisikan Was-was


Cuba memandang idea-idea was-was itu  hanya sebagai simptom penyakit.

Apakah simptom? simptom ialah gejala.
Contoh: 

Apakah simptom demam selsema?

- Hingus sentiasa meleleh (salah satu gejala)
Persoalan: Adakah dengan hingus yg meleleh ini membuatkan anda tidak boleh menjalani kehidupan seperti biasa? Pasti boleh, walaupun anda perlu selalu membuang hingus, tetapi jika anda lapar, abda tetap akan makan. Anda tetap ingin menonton, melakukan aktiviti harian kerana hingus meleleh hanyalah salah satu SIMPTOM demam selsema,


Sama seperti OCD, anda perlu memahami antara simptom OCD ialah MUNCULNYA IDEA2 YG MERESAHKAN SECARA BERULANG-ULANG TERUTAMA setelah anda melakukan sesuatu aktiviti membersihkan, membasuh, mengemas dsbgnya. Misalnya, selepas anda berwudhu, anda sudah boleh menjangkakan bahawa selepas ini pasti akan ada perasaan was2 terhadap kesempurnaan wudhu anda tak kira lah samada kerataan air, kebersihan atau niat, tetapi itu semua hanyalah SIMPTOM YANG PERLU ADA sebagai seorang yg mengalami OCD. Oleh itu anda TIDAK PERLU MELAYAN idea2 yg muncul tersebut kerana MEMANG ITU LAH SIMPTOMNYA. Samada anda membasuh sekali atau 10 kali, simptomnya sama sahaja iaitu MUNCULNYA IDEA2 YG MENGATAKAN APA YG ANDA BASUH TADI TIDAK BERSIH, TIDAK SEMPURNA, TIDAK SAH. Cuba belajar memandang gangguan ini HANYALAH SIMPTOM yang TIDAK PENTING UNTUK DILAYAN


Nabi SAW bersabda: ”Barangsiapa diberi KEBAIKAN kemudian ia berkata kepada orang yang memberi kebaikan, ‘jazakallah khairan’ (semoga Allah membalasmu dengan kebaikan), maka dia sungguh telah memberikan PUJIAN yang sangat baik.”
[HR Tirmidzi]