Ahad, 27 Mac 2016

Lintasan Hati : Perkongsian dari Pembaca


Assalamualaikum,
Admin menerima sebuah perkongsian dari seorang penderita Lintasan Hati yang telah berjaya pulih sepenuhnya dari gangguan ini. Berikut adalah perkongsian dari beliau yang hanya ingin dikenali sebagai NUR sahaja:

1.saya berasa tak keruan.. Serasa nak bunuh diri je.. But saya teringat ada Ayat Al Quran yang berbunyi HANYA ORANG-ORANG KAFIR YANG PUTUS ASA DARI RAHMAT ALLAH.. 

2. Saya tetap sholat.. Saya yakin apa yang ada di dalam diri saya adalah dugaan dari ALLAH.. Saya baca Al Quran dan ALLAH berfirman dalam al Quran tu Mintalah pertolongan ALLAH dengan sabar dan sholat.. Saya perbanyak sholat sunnah saya.. Dan saya tetap sabar..

3. Saya terbaca article ttg penyakit saya ni.. Dia sarankan supaya saya bertenang sebab ALLAH suka memanggil orang-orang beriman dengan sebutan   Hai jiwa2 yang tenang.. 
Saya mula sholat atur nafas saya saya hilangkan semua apa yang saya fikir dan tiap kali bisikan tu datang saya selalu cakap it's okay I know my ALLAH.. HE Create me perfectly.. I know HE zillions zillions zillions more perfect than HIS creation.. 

And I know Kuasa ALLAH tak akan berkurangan pun kalau kau setan cakap buruk pasal ALLAH ku.. Demi ALLAH.. Sungguh ALLAH Maha Pengampun aku akan memohon ampun tiap apa yang kau dah bisikan pada hati aku..


4. Bila lintasan tu datang selalu ignore.. If cannot doa pada ALLAH.. Cakap tanpa ENGKAU YA ALLAH sungguh hamba celaka tolonglah hambamu ini Ya ALLAH dari kebinasaan.. Or banyak2 cari jawaban ttg keESAan ALLAH dan kasih sayang ALLAH.. Bila kita dah boleh cintakan ALLAH everything will gonna be alright inshaALLAH

Saya dah tamat dari lintasan hati sebab alhamdulillah setan tak boleh kasi saya waswas yang saya tak leh jawab.. Alhamdulillah ALLAH selalu kasi saya jawaban ttg keraguan yang setan hembuskan pada hati saya ni...

Misalnya ALLAH the only ONE.. Sure.. ALLAH the ONE.. Dia menciptakan tidak di ciptakan.. HE IS THE ONLY ONE GOD Dan saya selalu cakap perjanjian saya dengan ALLAH supaya saya ni taat pada ALLAH so saya taat pada ALLAH..

Saya tak ada kene mengena ngan setan.. 
Saya tak kan layan awaklah setan.. 
Kalau banyak hukum ALLAH yang kita tertanya2 please imbas balik percakapan ALLAH dengan Malaikat yang ketika malaikat tertanya kenapa ALLAH menciptakan manusia than ALLAH berfirman AKU (ALLAH) LAGI TAU pasal apa yang kamu tak tau..
Bukankah ALLAH create us perfectly.. Impossible bila hukum ALLAH tak perfect.. Enough..


P/s : Terimakasih atas perkongsian, tahniah dan syabas atas kekuatan dan semuga Allah tambahkan kesembuhan dan ketabahan anda, semoga dipermudahkan segala urusan dunia dan akhirat.

Jumaat, 25 Mac 2016

Lagi Tentang LINTASAN HATI

Kepada penderita Lintasan Hati, harap baca hingga habis.

LINTASAN HATI (INNER VOCAL TICS) dan KAITANNYA DGN SYNDROME TOURETTE

1. Apakah Syndrome Tourette?

Tourette syndrome (TS) adalah salah satu DISORDER yang berlaku di dalam masyarakat kita pada hari ini. Ramai yang tidak mengetahui apakah TS dan apakah ada rawatan untuk mereka yang mengalaminya. Tanpa kita sedari ada insan disekeliling kita merupakan penghidap TS.

TS adalah gangguan pada saraf otak (neurological) yang mengakibatkan berlakunya tingkah-laku, perbuatan atau kata-kata diluar kawalan, tidak disengaja atau berulang-ulang yang dikenali sebagai tics (Hasil Kajian US National Institutes of Health).

TS adalah keadaan yang mempengaruhi sistem saraf utama dan menyebabkan tics. Tics merupakan sentakan/ kekejangan, pergerakan atau bunyi-bunyian yang tidak sengaja dilakukan oleh manusia. Terjadinya TS apabila seseorang itu mempunyai dua tics iaitu yang mempengaruhi pergerakan badan dan bunyi (Hasil Kajian Kids Health Organisation).

Tics di definasikan sebagai pergerakan atau pertuturan yang berlaku secara spontan, pantas, tanpa sebab, berulang kali dan diluar kawalan seseorang (Hasil kajian American Academy of Family Physicians).

Terdapat 2 jenis TICS iaitu:

1. Tics fizikal ( Pergerakan anggota tubuh badan atau otot diluar kawalan) - disebut KENAN oleh masyarakat Melayu.

2. Tics Vocal (Mengeluarkan bunyi yg pelik dan mengganggu atau perkataan-perkataan diluar kawalan)

Dibawah Tics Vocal ini pula terdapat sejenis simptom yg dinamakan:

Coprolalia: menyebut perkataan lucah atau perkataan yang dilarang dalam masyarakat atau kepercayaan agama. 

Sindrom ini terjadi dalam semua masyarakat, bangsa, etnik dan agama. Golongan lelaki lebih banyak menghidapi penyakit ini berbanding wanita dengan perkiraan 3 hingga 4 kali berbanding wanita.
TS ini bermula sebelum umur 18 tahun dan kebiasaannya terjadi antara umur 5 hingga 7 tahun. Namun berita baik buat pesakit ini ialah mereka akan bertambah baik apabila meningkat dewasa. Disebabkan penyakit ini juga mereka tidak semestinya mempunyai jangka hidup yang singkat.

Walaubagaimanapun, penghidap TS mungkin boleh mendapat penyakit lain seperti attention deficit hyperactivity disorder (ADHD), obsessive-compulsive disorder (OCD) atau trouble learning.

2. Dari penerangan dan hasil kajian di atas, kita dapat melihat beberapa kesimpulan penting iaitu:

a. Penghidap TS berkemungkinan boleh mendapat penyakit lain seperti OCD, vise versa, Penderita OCD berkemungkinan boleh menderitai TS.

b. Hasil kajian JELAS menunjukkan bahawa DI ANTARA simptom TS ialah:

Berlakunya "kata-kata spontan yg tidak dapat dikawal, tidak disengajakan dan berulang-ulang tanpa kerelaan penderita"

c. Vocal Tics jenis Coprolalia: menyebut perkataan lucah atau perkataan yang dilarang dalam masyarakat atau kepercayaan agama.

3. Kesimpulannya, Tics Vocal ini bukan hanya berlaku pada suara luaran ( OUTER VOCAL TICS) tetapi ianya juga berlaku didalam hati, (INNER VOCAL TICS) tanpa dapat dikawal dan berlaku secara spontan tanpa kerelaan penderita.

4. Inner Vocal Tics inilah yang dikenali sebagai LINTASAN HATI dikalangan penderita Muslim di Malaysia dan kebanyakkan mereka juga adalah penderita OCD dan Anxiety Disorder.

5. Bercakap tentang LINTASAN HATI, ianya adalah sejenis COPROLALIA tetapi hanya berlaku di DALAM HATI dan sering berkisar tentang perkara-perkara yg salah dan menakutkan tentang agama, yang berbentuk kekufuran, penghinaan kepada Tuhan, melafazkan talaq, menganggu penderita ketika ingin melafazkan niat dalam ibadah, dan lain-lain lagi yang menimbulkan WAS-WAS.

Isnin, 21 Mac 2016

testimoni peserta - Penerimaan Diri Sangat Penting,

Alhamdulillah, saya menerima respon /komen terhadap post yg sebelum ini iaitu post tentang testimoni seorang peserta personal coaching yg semakin sembuh dari OCD dan AD dan kini telah menyambung semula pembelajarannya serta tidak berputus asa. Komen ini datang dari salah seorang OCDian yg lain yg juga telah menghadiri Personal Coaching beberapa bulan yg lalu :

Yup sy dpt catch 2 point penting dlm perkongsian illa tu yg sgt penting utk semua ocdian ambil perhatian serius


1. Kita kena sedar diri dn mengakui yg kita ialah penderita penyakit OCD. Tanpa mengakui yg kita sakit sampai bila pon kita sgt sukar/mustahil utk sembuh melalui pengalaman sy. Dan inilah juga point utama yg saya bawa balik lpas jumpa en talha dulu. Sblm ni sy cuba berikhtiar mengatasi was2 dgn persepsi yg diri sy normal..


Mgkn sudah 1001 kali sy cuba tp tiap kali gagal... namun dgn mengakui dan sedar yg diri ini abnormal disbbkan OCD dgn semua kekurangan serotonin etc...barulah sy mula menjumpai penawar sikit demi sikit terhadap ocd sy...sehingga harini... 


sy sgt bersetuju dgn illa utk cuba kaedah buat je ibadah wuduk solat etc, sah ke tak belakang kira kerana sy dah cuba kaedah ini sampai skg dan ternyata berkesan


2. Point kedua illa yg sgt penting utk ocdian juga ialah was2 atau syaitan itu akan lemah bila kita just abaikan/tak melayan setiap popup yg dtg.... 


ini juga sy masih amalkan hingga skg dan hasilnya berkesan.
Satu lg poin yg sy nak share disini ialah..


sy syorkan semua ocdian cuba ttpkan matlamat jangka pendek atau jangka panjang utk sesuatu masalah was2 yg dihadapi...


contohnya spt sy, sy pernah set target utk angkat takbir sekali sahaja selama seminggu tanpa gagal walau apapun rintangan yg dihadapi. Setelah beberapa kali gagal alhamdulillah finally berjaya.
Bila sudah meet target seminggu sy anjakkan jd sebulan pula...dan lama2 skg ni alhamdulillah sudah konsisten angkat takbir tanpa ulangan...ini satu contoh dr pengalaman sy lah.. sy ada buat juga utk isu lain seperti wuduk dan lain2.


Just sharing...


gambar hiasa ihsan blogger


Kredit untuk Faiz, semoga semakin pulih dan mendapat kesembuhan total, teruskan perjuangan, inshaa Allah.

Ahad, 20 Mac 2016

testimoni peserta : Putus Asa itu satu PILIHAN


Salam.

Putus asa itu adalah PILIHAN. Kita boleh pilih untuk putus asa atau tidak. Jangan sesekali menyalahkan takdir Allah. Alhamdulillah, lagi testimoni peserta setelah lebih 7 bulan lalu beliau menghadiri Sessi Personal Coaching:

Hihi. hai saya illa, student lagi. Sejak kena ad n ocd saya dah nekad nak bhenti blajar. sebab saya dah macam orang gila time tu. 


Kejap2 takut mati. Takut tanda2 nak mati lah. sampai terganggu pelajaran saya. Kwn2 pun macam dah stress layan perangai sakit saya ni. Dah banyak saya jumpa ustaz2. Tapi tak lega juga. Last skali saya ambil keputusan nak bhenti belajar. Sebab saya rasa dah tak mampu. Time tu lagi 2 minggu nak final. 


saya balik rehat di kampung. tapi lagi teruk jadinyaa. Bila saya solat, nampak kuil, salib dekat sejadah. sampai kan saya akan menangis setiap kali solat. Kdang mcm nak putus asa, tapi tak boleh juga. seronok je tgk org lain solat cepat. hari makin hari saya makin layan suara dalam hati ni. 
Yang selalu cakap saya ni akan kafir kalau buat something. Popup ni akan keluar bila saya akan berfikir/niat. Contohnya kalau saya niat nak minum air. Mula lah dalam hati bercakap kalau minum air ni awak jadi k****. Kalau awak tak buat something awak jadi k****. Haih. walaupun benda tak masuk akal saya akan buat.sebab saya takut tu diri saya yg sengaja niat. 


So boleh dikatakan apa yg saya buat akan keluar perkataan tu. Sejak dari tu, saya murung,asyik dalam bilik. Menangis. Xnak makan. Berat turun 15kg. Haha. Setiap saya nk tidur, ada ja fikiran yang menghina Allah. Saya xtahu kenapa. Ada yg bertanya, mana Allah, rupa Dia, sampai kan saya pun tercari2. Tertanya2. Yaa sebab saya bukan lah org yg kuat agama.
Kalau saya amik wudhuk mahu tak nya berulang2 sampai basah kuyup baju nak solat pn ada ja mcm tak sah. ish kalau nak cerita bab was2 ni banyak yang saya was lagi., (washer lah geometri lah) tapi saya terganggu semua bab2 agama.


lepas tu, saya ada la google tentang sakit saya. Dgn izin Allah saya jumpa blog en talhah. saya cari fb en talhah. Then buat temujanji utk rawatan tu. saya dari kedah pergi jumpa en talhah utk dapatkn rawatan tu 6jam. 
Sejak dari jumpa en talhah baru saya dan family tau saya ada ocd. hihi. so lepas tu family lebih memahami saya lepas tu. Dgn kaedah yang en talhah bg, nasihat saya nak berterima kasih dkt en talhah selalu ada bila saya stress , menangis, en talhah akan bg nasihat sruh saya buat solat hajat dll. 
Alhamdulillah. Saya makin sembuh. saya dah boleh lawan Sil Khannas tu. saya cuba buat tak layan je. Amik wuduk pn sah ke x biar lah. Saya sedar saya ocdian. Saya sedang sakit. Kalau saya tak cuba usaha utk sembuh mcm mana saya nak sembuh lepas tu saya niat nak sambung balik belajar. sayang lah. Tinggal lagi berapa semester.


Hihi. then, hari first saya sambung, saya berkenalan dgn tunang saya sekarang. Tapi dia bkn student. kami berkawan 2 bulan, family dia datang merisik, then bertunang, in syaa Allah kalau xda halangan kami akn disatukan tahun ini bagi saya, mungkin, ini adalah hadiah yg Allah bagi utk saya selepas saya tanggung sakit selama ni. '


Semua yang berlaku ada hikmahnya. Ada sebab kenapa saya extend. Saya sakit. Mungkin dgn cara ni, saya lebih dekat dgn Allah, ingat Dia, banyak berdoa padaNya. kalau tak sakit, mungkin saya lalai lagi. nasihat saya, berdoa lah pada Allah, yakin lah doa kita akan dimakbulkan  ( Allah berfirman: Berdoalah padaKu akan Aku perkenankan)
"saya percaya setiap kali doa saya, akan dimakbulkan dan saya patut gembira selepas berdoa."


Mungkin cepat atau lambat. Apa pun doa kita, serah lah pada Allah hanya Dia yang Maha Mengetahui apa yg terbaik utk kita. Apa yang jadi dekat kita sekarang, ni semua ujian. Allah sayang. Sebab tu Allah uji. Bersyukurlah, dgn sakit ini, mungkin utk mhapus dosa2 kita yang kita sedar atau pn tak. jangan putus asa, tolong kuat utk diri sendiri.
Allah suruh kita berikhtiar. Jangan stress bila orang disekeliling tak faham apa yang kita lalui, sebab mereka tak da sakit ni.


Belajar Bersyukur, nikmat hidup yang Allah bagi ni sangat indah. walaupun sekarang saya fikiran2 mcm tu akan datang lagi bila saya stress, tapi saya akan cuba buat tak tahu je. kita kena sedar yang sempurna hanya lah Allah.




Kredit untuk Illa, semoga semakin pulih dan mendapat kesembuhan total, teruskan perjuangan, inshaa Allah.
 

Selasa, 15 Mac 2016

testimoni peserta : Diary Kesyukuran


DIARY KESYUKURAN, salah satu slot dalam personal coaching dan Seminar, yg TIDAK ramai yg membuatnya setelah mempelajarinya.  Jika dah lupa, sila klik  LINK  untuk membaca artikel tentang Diary Kesyukuran yang pernah admin siarkan pada bulan January 2014 yg lalu.




Berikut adalah testimoni peserta Personal Coaching dan juga telah menghadiri Seminar tentang Diary Kesyukuran. Baca sampai habis ye

hi , im OCDian, im geometry⚛ & checker, hari ini 26 Februari 2016 ( FIRST YEAR ANNIVERSARY)  ulang tahun pertama sejak saye jumpa encik talhah iaitu tahun lepas 26februari 2015 jatuh pada hari khamis , tahun ni hari jumaat ( alhamdulillah masih diberi peluang hidup) artikel & kempen saye kali ini : Jom Tulis Diary Kesyukuran !!

Awak boleh cari satu buku kosong , any books , kemudian setiap 1 hari , awak just tulis 5 points numbering 1️⃣2️⃣3️⃣4️⃣5️⃣.

setiap number tu awak boleh la tulis perkara yg awak bersyukur/being grateful of . dari sekecil2 perkara sampai la sebesar2 perkara. tulis perkara yg awak rase terharu atau rase happyπŸ˜πŸ˜„πŸŒŽ
hadirin, orang putih/WESTERN ade satu quotation :

Count your blessings ! maksudnya ( kira/nyatakan rezeki2 awak ) . 

Islam pun ade quotation : jikalau kamu bersyukur, nescaya Aku(Allah) tambahkan pemberianKu (rezeki melimpah limpah) .

hadirin, kita selalu senang mengeluh πŸ˜” atau kritik  atau memperlekeh πŸ˜’ (downgrade) atau bersangka buruk tentang byk bende. SEBAB APE ?!!!

sbb norma masyarakat atau pengaruh sekeliling kita mmg selalu mcm tu . contohnya, :

di dunia barat: 

I'm NOT good enough ❌❌!!! 

why these bad things happened to meπŸ€•πŸ€• !! whats WRONG with youπŸ˜‘πŸ‘† !! 


whats WRONG with me πŸ˜ πŸ”«!!! 


kalo kat msia :

eh apsal harga brg ni mahal sgt πŸ’Ή!! 

eh teruk la kerajaan skrg !! 


sayang !! you ni cuba la masak sedap2 sikit πŸ—πŸ–πŸ§, tawar la rase !!! 


eh beb , kete aku eksiden teruk ni πŸš—πŸš¨!! 


apsal ko bodoh sgt πŸ˜«πŸ•΄!! 


apasal la rezeki aku asik macam ni , x ubah2 😿!!!


apsal la Tuhan bagi aku ujian macam ni !! apa dosa aku !!!


hadirin sekalian, last year , saya byk kali fikir nak bunuh diri 😲 sbb stucked dalam dunia OCD & anxiety . saya pun fikir kalo asik mcm ni , better aku mati !!😿 but apply diary kesyukuran ni : sgt2 membantu utk kita realise , utk kita faham , utk kita nyatakan perkara2 positif/happy yg kita lalui✍ .
thats why bila kita tulis points , kita baca balik (review), so ending dia mesty kita ade create perasaan bersyukur kpd Allah yg beri mcm2 perkara yg indah utk diri kita . ckp la kat Allah :

 terima kasih ya Allah sbb bagi aku ...

so kalian cuba apply dulu utk few days, insyaAllah you will feel good & seronok tulis diary kesyukuran ni . for me personally , after sye buat diary kesyukuran ni , mcm2 bende(material), kebaikan, perasaan tenang, perasaan yg stabil, & i feel keindahan hidup:

ramai org hargai saya.
saya pun senang hargai org lain, 
saya dpt ramai kawan2 baru , 
kwan2 yg sayang saya,
 roomates saya fhm my condition 😭 & sporting about mens talk😍, 
dpt main tennis & join archery petang2
(sebelum ni sye asik kurung diri takut nk keluar petang 😰), 

saya pun jumpa calon isteri yg baik ( insyaAllah, dpt kahwin dgn dia ) haha😊 , 
saya dpt iphone 6 gold , 
owner umah sewa halalkan hutang sewa saya yg tertunggak RM 1,500 ,
saya dpt kerje yg baik, my working groupmates understand me , 
saya dpt settle pelajaran diploma . 
(ESOK sabtu 27february, saya kena daftar kat UiTM sambung degree akaun 
( alhamdulillah rezeki belajar tu Allah masih bagi kat saya)

utk capai kesembuhan dlm OCD dan anxiety ni jgak, saya kdg2 always tulis dlm diary tu :

"aku dpt solat fardhu maghrib mudah"  
( hadirin, kdg2 dlm satu hari bukan semua solat fardu saya boleh buat dgn mudahπŸ˜”)

So, kalo solat tu mudah mmg saya direct TULIS , solat fardu yg mana mudah  (sebenarnya semua solat fardhu saya bersyukur dpt laksanakan) tapi kdg2 kan ade yg saya take time solat lama sbb tersangkut atau stress sgt. ⏰πŸ˜… so any solat mudah sye mentioned kat diary tu & also wuduk.

Hadirin skalian, wuduk boleh jadi sgt menakutkan utk saya ( biase la checker kan !! haha😜) ,
but i try my good utk wuduk secara normal & mudah , so kalo wuduk saya ok, pun sya akan mentioned kat dlm diary tu wuduk hari ni mudah.

Hadirin, any ibadah yg awak rase mudah & senang , awak tulis je dlm diary , sbb for me melalui diary ni cara saya bersyukur😊😌 , cara saya nk bagitau Allah yg saye sgt2 berterima kasih sbb ade few waktu solat mudah atau wuduk dpt amik dgn mudah. so kat sini Allah tu sentiasa Maha Mendengar (kesyukuran kita samada kita nyatakan atau sembunyikan)

Saya sgt percaya , pointing kat sini kalo saya bersyukur sbb ibadah mudah of course Allah tu TAMBAH LAGI kurniaanNya ( InsyaAllah ibadah kita lagi mudah & dipermudahkan & seronok utk kita beribadah & seronok utk kita always bersyukur atas kesudian Allah menciptakan diri kita) .

Hadirin , saya always teringat kata2 Miss Virgin Rose VR , one of person yg berjaya sembuh dari AD,  ape dia kata ???  dia kata:

"Allah ciptakan diri kita ni utk kita merasa Kasih Sayang Allah". 
( something like that la dia kata) so kat sini semua bentuk kasih sayang Allah tu anything anyforms apa2 shj kurniaan Allah yg indah , saya akan coretkan/tuliskan dlm diary kesyukuran saya.

so , jom tulis diary kesyukuran !!! sbb kita semua DESERVE ( BERHAK ) bahagia

~syed ~

Kredit untuk syed, semoga semakin pulih dan mendapat kesembuhan total, teruskan perjuangan, inshaa Allah.





Khamis, 10 Mac 2016

KESEMBUHAN TOTAL DENGAN MINDA SEPARA SEDAR.

KESEMBUHAN TOTAL DENGAN MINDA SEPARA SEDAR.
 (Harap semuanya baca dgn teliti hingga habis)

Semasa mula-mula kita belajar memandu, dalam tempoh sebulan dua yg pertama, kita memandu dengan MINDA SEDAR. Dgn muka ketat, penuh kesedaran dan sentiasa berjaga2. Setelah berbulan2 berlatih, mungkin setelah setahun, kita tidak lagi memandu dgn MINDA SEDAR. Kita kini memandu dgn MINDA SEPARA SEDAR (Sub Conscious Mind - SCM).




Kita kini telah menjadikan SCM sebagai pembantu kita ketika memandu. Kita boleh bersembang, berbual melalui telefon, dan sebagainya sambil memandu. Kita tak perlu lagi alert pada lampu isyarat merah atau hijau kerana segala tugas pemanduan telah diserahkan kpd SCM.

Bilakah waktu utk menukar gear, menekan clutch, menekan minyak dan brek, semuanya tidak lagi kita beri perhatian, kerana semuanya dilakukan oleh SCM. Apa yg kita tahu, : Kita sudah sampai ke destinasi yg ditujui.

Begitu jugalah dgn pengaplikasian LOA untuk menangani OCD, semua step yg kita pelajari utk memyembuhkan diri dan juga mengajar diri utk menangani OCD, jika kita berlatih dgn konsisten setiap hari selama berbulan, maka kita tak perlu lagi menggunakan MINDA SEDAR utk mengingatkan diri supaya jangan melayan, mengingatkan diri yg mana satu was2, yg mana satu bisikan syaitan, yg mana satu tak perlu diberi perhatian, kerana bila kita telah berjaya menyerahkan tugas menangani OCD kpd SCM, maka disitulah letaknya kesembuhan.

Saya melihat kes beberapa org penderita yg mendapatkan sessi rawatan dgn saya, yg mana, mereka yg benar2 buat latihan dan tugasan ttg semua step dgn konsisten dan istiqamah, nampaknya mereka lebih cepat sembuh (semuanya mmg dgn Izin Allah). Tetapi apa yg penting disini ialah keazaman dan kekuatan diri utk berikhtiar yg kuat.

Sepertimana saya sendiri sering mengingatkan setiap peserta bahawa saya sendiri mengambil masa 8 bulan utk struggle dgn step2 yg diajarkan. Iaitu:

Memahami OCD dgn jelas dari sudut saintifik dan ugama. 

Memahami dengan jelas apakah itu POP-UP. 

Mengulangkaji teori LOA melalui buku/ebook yg disertakan, 

Doa, afirmasi, visualisasi, teknik pernafasan, senaman, zikir, pengambilan serotonin, EFT, Tidur bersetokin, diary kesyukuran dll lagi.

Apa yg penting ialah, make sure dapat hadam dlm SCM masing2 dan kita mula menangani OCD dgn SCM, bukan dgn MINDA SEDAR, sebab ini akan hanya meletihkan. Seperti ketika mula-mula belajar memandu, dgn MINDA SEDAR, amat letih dan juga agak menakutkan kerana takut kemalangan, terbabas, dll.





Cuba bayangkan begini:

- SCM bertindak bila nak tekan brek, clutch bila lampu merah = SCM tangani was2 bila berkaitan dgn najis atau wudhu.

- SCM bertindak bila nak tukar gear = SCM bertindak bila diganggu masa takbiratul ihram.

- SCM bertindak bagi signal bila nak membelok = SCM bertindak bila was2 ttg mandi wajib atau popup lintasan hati.

Sampai satu tahap dimana tak perlu lagi beritahu diri, :
 " oh, ini popup, jgn layan" 

atau:

" oh, ini fikiran pattern geometri, aku tak boleh ikutkan"

Bila dapat capai tahap seperti itu, maka disitulah KESEMBUHAN. 

Sebelum seseorang ocdian tu mampu kuasai SCM (minda separa sedar) utk kesembuhan, ocdian tu kena betul2 faham :

MENGAPA AKU PERLU / BERHAK UNTUK TIDAK MELAYAN IDEA WAS2 itu. 

Sebabnya, selagi kita tidak memahami MENGAPA AKU PERLU DAN BERHAK UNTUK TIDAK MELAYAN, kita akan tetap melayan pemikiran atau idea2 yg mengganggu itu kerana kita selalu MERASAKAN bahawa ianya perkara PENTING dan PERLU untuk di selesaikan @ dilayan dan BERDOSA KALAU DI ABAIKAN.

Kemudian, setelah ocdian itu memiliki Sistem Keyakinan bahawa DI SISI ALLAH, DIA MEMANG BERHAK UNTUK TIDAK MELAYAN IDEA WAS-WAS, barulah dia boleh pergi ke step2 seterusnya dan menghadamkannya ke dlm SCM.

Bagaimana untuk memilki Keyakinan bahawa DI SISI ALLAH, DIA MEMANG BERHAK UNTUK TIDAK MELAYAN IDEA WAS-WAS? Datanglah ke Sessi Therapy Rawatan yang disediakan. Inshaa Allah.



Harap semuanya memahami apa yg cuba saya sampaikan.

Sabtu, 5 Mac 2016

PECAHKAN PATTERN OCD / AD DGN MENGUBAH "SISTEM KEYAKINAN'

PECAHKAN PATTERN OCD / AD DGN MENGUBAH APA YG KITA SELAMA INI PERCAYA TERHADAP KEMAMPUAN DIRI KITA.


Sebuah eksperimen telah dijalankan di mana satu akuarium yang menempatkan seekor ikan disediakan. Pada waktu-waktu tertentu,ikan tersebut diberi makan bijian makanan. Ikan itu makan seperti biasa. Kemudian satu penghalang lutsinar telah diletakkan di tengah-tengah akuarium itu menjadikannya dua bahagian sama rata;ikan di satu petak dan yang satu lagi adalah ruangan kosong. Kemudian bijian ditaburkan di ruangan kosong. Cuba teka apa yang terjadi?


gambar hiasan ihsan blogger

 
Ikan itu segera meluru ke arah bijian itu. Namun setiap kali ia mahu menuju ke arah makanan, ia telah tersadung dinding lutsinar tersebut. Situasi begini terjadi berulang-ulang kali sehingga ikan itu tidak lagi kelihatan cuba menuju ke arah bijian makanan tersebut. Kemudian dinding lutsinar itu dikeluarkan.

Satu situasi menarik telah berlaku. Ikan tersebut membiarkan sahaja bijian makanan itu. Ia tidak cuba untuk mendapatkannya. Kemudian, satu akurium lain berisikan seekor ikan disediakan sebagai kawalan. Sebaik sahaja ditaburkan makanan,ikan di dalam akuarium yang kedua bergegas meluru mendapatkan makanan. Tetapi anehnya,ikan di dalam akuarium pertama tadi membiarkan sahaja bijian makanan itu terapung-rapung di sudut bertentangan. Satu lagi ciri yang dapat dilihat,ikan itu seolah-olah berenang di dalam kawasan yang terhad,iaitu separuh dari akuarium itu.

Apakah anda pelajari dari eksperimen di atas?
Apakah kaitan ikan tersebut dengan manusia?

Di dalam dunia realiti hari ini, ramai orang telah terperangkap dalam sistem yang belum pasti wujud. Mereka berfikir,bekerja dan berehat dalam satu ruang lingkup mereka sendiri. Kadang-kadang mereka seolah-olah terperangkap di dalam satu kurungan yang amat kebal dan keras, di mana cukup sukar bagi mereka untuk keluar darinya. Namun dinding-dinding itu bukanlah nampak seperti batu-bata yang tebal atau besi-besi yang teguh. Kita namakan ia sistem KEYAKINAN DIRI

Keyakinan diri adalah satu batas yang dapat mengurung manusia di dalam satu kawasan yang abstrak, di mana manusia tersebut tidak mampu untuk melepasinya. Ikan itu tidak terhantuk pada dinding kaca, tetapi pada sistem kepercayaannya sendiri. Keyakinan dirinya telah mengurung ia di dalam satu kawasan yang terhad; bukan sahaja dari segi fikirannya

 (biarkan makanan itu,aku tidak mampu mendapatkannya) malah dari segi fizikal (di sana ada dinding yang aku tak nampak). 

Keyakinan diri menentukan kawasan kita. 
Apa yang kita boleh buat,apa yang kita tidak boleh buat. 
Keyakinan diri juga menentukan peraturan kita sendiri.
Kita hidup di dalam Keyakinan diri. 
Kita berhujah menegakkan Keyakinan diri kita.
Kita berperang kerana Keyakinan diri kita dan tidak mahu keluar dari sempadannya.


Mungkin ikan itu telah berfikir:

"Suatu masa dahulu aku pernah pergi ke seberang sana,tetapi kepalaku yang sakit,kini cukuplah aku berenang-renang berpusing di sini sahaja."

Keyakinan diri bertindak seperti sebuah sistem operasi (OS). Komputer yang beroperasi menggunakan sistem pengoperasian Windows sebagai contoh, akan berfikir dan bertindak di dalam ruanglingkup sistem operasi Windows itu sahaja.

Dari segi grafik, ikon, perisian dan antaramuka dikawal dan ditetapkan oleh OS itu sendiri. Bukan sahaja OS itu sendiri malah orang yang biasa menggunakan Windows mungkin tidak pernah terfikir ada OS yang lain seperti Linux, Ubuntu dan  Mac OS.

Perisian yang hanya boleh dibuka dalam OS Linux misalnya tidak boleh dipasang di dalam Window. Perisian itu mestilah dibina dalam persekitaran mesra Windows.Perisian itu mestilah sama dengan 'sistem Keyakinan diri" sesuatu komputer itu.

Apa kata kita tukar komputer tadi dgn Ubuntu. Apa yg dilihatnya? Apa yg difikirkannya?

Orang yang berfikiran seperti ahli sukan akan memiliki tubuh badan seorang ahli sukan. Orang yang memiliki persediaan tubuh badan asal seperti ahli sukan tetapi berfikiran seperti penagih dadah akhirnya akan memiliki tubuh yang kurus dan lemah.Ini adalah contoh mudah dan paling asas.

Namun SEBENARNYA KEMAMPUAN DALAMAN MANUSIA BOLEH MELAMPAUI HUKUM-HUKUM FIZIK.

Ini kerana minda manusia bukanlah entiti yang terperangkap dalam tubuh jasad manusia. Minda/roh manusia adalah entiti diluar dunia ini. Strukturnya,skrip dan codingnya dibina di luar dimensi dunia yang kita berhidup kini. Seperti juga tubuh manusia, minda/roh manusia disusun dalam struktur yang khas dan punya fungsi tertentu.

"dalam bentuk apa saja yang Dia kehendaki, Dia menyusun tubuhmu"
(QS Al-Infithaar : 8) 

Maka untuk hidup seperti orang lain yang normal, cubalah sentiasa terapkan dalam KEYAKINAN DIRI kita bahawa kita semakin sembuh, semakin normal, atau sudah pun sembuh, sudah pun normal.

Berbincang dan bertanya dgn kawan baik yg normal dan positif, bagaimanakah sebagai seorang normal, cara mereka membuat keputusan, cara mereka menjalani kehidupan, cara mereka menanggapi dan menangani sesuatu keadaan.

Cuba ikut dan praktikkan, cuba percaya bahawa kita MAMPU mengenepikan pattern2 tak normal yang ada pada kita. Inshaa Allah, kita BOLEH!

Mungkin ada diantara kita yang sebenarnya sudah sembuh, tetapi TIdak Menyedarinya kerana Sistem Kepercayaannya mengatakan aku tak mampu mandi wajib 15 minit, aku tak mampu lagi untuk angkat takbir sekali sahaja, aku tak mampu itu dan ini, kerana pengalaman lalu yg mungkin sahaja sudah berbeza jika kita cuba dgn keyakinan yg baru.

Wallahuaklam


artikel di adaptasi dari Matrix 010

Nabi SAW bersabda: ”Barangsiapa diberi KEBAIKAN kemudian ia berkata kepada orang yang memberi kebaikan, ‘jazakallah khairan’ (semoga Allah membalasmu dengan kebaikan), maka dia sungguh telah memberikan PUJIAN yang sangat baik.”
[HR Tirmidzi]