Isnin, 21 Mac 2016

testimoni peserta - Penerimaan Diri Sangat Penting,

Alhamdulillah, saya menerima respon /komen terhadap post yg sebelum ini iaitu post tentang testimoni seorang peserta personal coaching yg semakin sembuh dari OCD dan AD dan kini telah menyambung semula pembelajarannya serta tidak berputus asa. Komen ini datang dari salah seorang OCDian yg lain yg juga telah menghadiri Personal Coaching beberapa bulan yg lalu :

Yup sy dpt catch 2 point penting dlm perkongsian illa tu yg sgt penting utk semua ocdian ambil perhatian serius


1. Kita kena sedar diri dn mengakui yg kita ialah penderita penyakit OCD. Tanpa mengakui yg kita sakit sampai bila pon kita sgt sukar/mustahil utk sembuh melalui pengalaman sy. Dan inilah juga point utama yg saya bawa balik lpas jumpa en talha dulu. Sblm ni sy cuba berikhtiar mengatasi was2 dgn persepsi yg diri sy normal..


Mgkn sudah 1001 kali sy cuba tp tiap kali gagal... namun dgn mengakui dan sedar yg diri ini abnormal disbbkan OCD dgn semua kekurangan serotonin etc...barulah sy mula menjumpai penawar sikit demi sikit terhadap ocd sy...sehingga harini... 


sy sgt bersetuju dgn illa utk cuba kaedah buat je ibadah wuduk solat etc, sah ke tak belakang kira kerana sy dah cuba kaedah ini sampai skg dan ternyata berkesan


2. Point kedua illa yg sgt penting utk ocdian juga ialah was2 atau syaitan itu akan lemah bila kita just abaikan/tak melayan setiap popup yg dtg.... 


ini juga sy masih amalkan hingga skg dan hasilnya berkesan.
Satu lg poin yg sy nak share disini ialah..


sy syorkan semua ocdian cuba ttpkan matlamat jangka pendek atau jangka panjang utk sesuatu masalah was2 yg dihadapi...


contohnya spt sy, sy pernah set target utk angkat takbir sekali sahaja selama seminggu tanpa gagal walau apapun rintangan yg dihadapi. Setelah beberapa kali gagal alhamdulillah finally berjaya.
Bila sudah meet target seminggu sy anjakkan jd sebulan pula...dan lama2 skg ni alhamdulillah sudah konsisten angkat takbir tanpa ulangan...ini satu contoh dr pengalaman sy lah.. sy ada buat juga utk isu lain seperti wuduk dan lain2.


Just sharing...


gambar hiasa ihsan blogger


Kredit untuk Faiz, semoga semakin pulih dan mendapat kesembuhan total, teruskan perjuangan, inshaa Allah.

Ahad, 20 Mac 2016

testimoni peserta : Putus Asa itu dilarang Tuhan


Salam.

Putus asa itu adalah dilarang Allah.  Jangan sesekali menyalahkan takdir Allah. Alhamdulillah, lagi testimoni peserta setelah lebih 7 bulan lalu beliau menghadiri Sessi Personal Coaching:

Hihi. hai saya illa, student lagi. Sejak kena ad n ocd saya dah nekad nak bhenti blajar. sebab saya dah macam orang gila time tu. 
Kejap2 takut mati. Takut tanda2 nak mati lah. sampai terganggu pelajaran saya. Kwn2 pun macam dah stress layan perangai sakit saya ni. Dah banyak saya jumpa ustaz2. Tapi tak lega juga. Last skali saya ambil keputusan nak bhenti belajar. Sebab saya rasa dah tak mampu. Time tu lagi 2 minggu nak final. 
saya balik rehat di kampung. tapi lagi teruk jadinyaa. Bila saya solat, nampak kuil, salib dekat sejadah. sampai kan saya akan menangis setiap kali solat. Kdang mcm nak putus asa, tapi tak boleh juga. seronok je tgk org lain solat cepat. hari makin hari saya makin layan suara dalam hati ni. 
Yang selalu cakap saya ni akan kafir kalau buat something. Popup ni akan keluar bila saya akan berfikir/niat. Contohnya kalau saya niat nak minum air. Mula lah dalam hati bercakap kalau minum air ni awak jadi k****. Kalau awak tak buat something awak jadi k****. Haih. walaupun benda tak masuk akal saya akan buat.sebab saya takut tu diri saya yg sengaja niat. 
So boleh dikatakan apa yg saya buat akan keluar perkataan tu. Sejak dari tu, saya murung,asyik dalam bilik. Menangis. Xnak makan. Berat turun 15kg. Haha. Setiap saya nk tidur, ada ja fikiran yang menghina Allah. Saya xtahu kenapa. Ada yg bertanya, mana Allah, rupa Dia, sampai kan saya pun tercari2. Tertanya2. Yaa sebab saya bukan lah org yg kuat agama.
Kalau saya amik wudhuk mahu tak nya berulang2 sampai basah kuyup baju nak solat pn ada ja mcm tak sah. ish kalau nak cerita bab was2 ni banyak yang saya was lagi., (washer lah geometri lah) tapi saya terganggu semua bab2 agama.
lepas tu, saya ada la google tentang sakit saya. Dgn izin Allah saya jumpa blog en talhah. saya cari fb en talhah. Then buat temujanji utk rawatan tu. saya dari kedah pergi jumpa en talhah utk dapatkn rawatan tu 6jam. 
Sejak dari jumpa en talhah baru saya dan family tau saya ada ocd. hihi. so lepas tu family lebih memahami saya lepas tu. Dgn kaedah yang en talhah bg, nasihat saya nak berterima kasih dkt en talhah selalu ada bila saya stress , menangis, en talhah akan bg nasihat sruh saya buat solat hajat dll. 
Alhamdulillah. Saya makin sembuh. saya dah boleh lawan Sil Khannas tu. saya cuba buat tak layan je. Amik wuduk pn sah ke x biar lah. Saya sedar saya ocdian. Saya sedang sakit. Kalau saya tak cuba usaha utk sembuh mcm mana saya nak sembuh lepas tu saya niat nak sambung balik belajar. sayang lah. Tinggal lagi berapa semester.
Hihi. then, hari first saya sambung, saya berkenalan dgn tunang saya sekarang. Tapi dia bkn student. kami berkawan 2 bulan, family dia datang merisik, then bertunang, in syaa Allah kalau xda halangan kami akn disatukan tahun ini bagi saya, mungkin, ini adalah hadiah yg Allah bagi utk saya selepas saya tanggung sakit selama ni. 
Semua yang berlaku ada hikmahnya. Ada sebab kenapa saya extend. Saya sakit. Mungkin dgn cara ni, saya lebih dekat dgn Allah, ingat Dia, banyak berdoa padaNya. kalau tak sakit, mungkin saya lalai lagi. nasihat saya, berdoa lah pada Allah, yakin lah doa kita akan dimakbulkan  ( Allah berfirman: Berdoalah padaKu akan Aku perkenankan)
"saya percaya setiap kali doa saya, akan dimakbulkan dan saya patut gembira selepas berdoa."
Mungkin cepat atau lambat. Apa pun doa kita, serah lah pada Allah hanya Dia yang Maha Mengetahui apa yg terbaik utk kita. Apa yang jadi dekat kita sekarang, ni semua ujian. Allah sayang. Sebab tu Allah uji. Bersyukurlah, dgn sakit ini, mungkin utk mhapus dosa2 kita yang kita sedar atau pn tak. jangan putus asa, tolong kuat utk diri sendiri.
Allah suruh kita berikhtiar. Jangan stress bila orang disekeliling tak faham apa yang kita lalui, sebab mereka tak da sakit ni.
Belajar Bersyukur, nikmat hidup yang Allah bagi ni sangat indah. walaupun sekarang saya fikiran2 mcm tu akan datang lagi bila saya stress, tapi saya akan cuba buat tak tahu je. kita kena sedar yang sempurna hanya lah Allah.




Kredit untuk Illa, semoga semakin pulih dan mendapat kesembuhan total, teruskan perjuangan, inshaa Allah.
 

Selasa, 15 Mac 2016

testimoni peserta : Diary Kesyukuran


DIARY KESYUKURAN, salah satu slot dalam personal coaching dan Seminar, yg TIDAK ramai yg membuatnya setelah mempelajarinya.  Jika dah lupa, sila klik  LINK  untuk membaca artikel tentang Diary Kesyukuran yang pernah admin siarkan pada bulan January 2014 yg lalu.




Berikut adalah testimoni peserta Personal Coaching dan juga telah menghadiri Seminar tentang Diary Kesyukuran. Baca sampai habis ye

hi , im OCDian, im geometry⚛ & checker, hari ini 26 Februari 2016 ( FIRST YEAR ANNIVERSARY)  ulang tahun pertama sejak saye jumpa encik talhah iaitu tahun lepas 26februari 2015 jatuh pada hari khamis , tahun ni hari jumaat ( alhamdulillah masih diberi peluang hidup) artikel & kempen saye kali ini : Jom Tulis Diary Kesyukuran !!

Awak boleh cari satu buku kosong , any books , kemudian setiap 1 hari , awak just tulis 5 points numbering 1️⃣2️⃣3️⃣4️⃣5️⃣.

setiap number tu awak boleh la tulis perkara yg awak bersyukur/being grateful of . dari sekecil2 perkara sampai la sebesar2 perkara. tulis perkara yg awak rase terharu atau rase happyπŸ˜πŸ˜„πŸŒŽ
hadirin, orang putih/WESTERN ade satu quotation :

Count your blessings ! maksudnya ( kira/nyatakan rezeki2 awak ) . 

Islam pun ade quotation : jikalau kamu bersyukur, nescaya Aku(Allah) tambahkan pemberianKu (rezeki melimpah limpah) .

hadirin, kita selalu senang mengeluh πŸ˜” atau kritik  atau memperlekeh πŸ˜’ (downgrade) atau bersangka buruk tentang byk bende. SEBAB APE ?!!!

sbb norma masyarakat atau pengaruh sekeliling kita mmg selalu mcm tu . contohnya, :

di dunia barat: 

I'm NOT good enough ❌❌!!! 

why these bad things happened to meπŸ€•πŸ€• !! whats WRONG with youπŸ˜‘πŸ‘† !! 


whats WRONG with me πŸ˜ πŸ”«!!! 


kalo kat msia :

eh apsal harga brg ni mahal sgt πŸ’Ή!! 

eh teruk la kerajaan skrg !! 


sayang !! you ni cuba la masak sedap2 sikit πŸ—πŸ–πŸ§, tawar la rase !!! 


eh beb , kete aku eksiden teruk ni πŸš—πŸš¨!! 


apsal ko bodoh sgt πŸ˜«πŸ•΄!! 


apasal la rezeki aku asik macam ni , x ubah2 😿!!!


apsal la Tuhan bagi aku ujian macam ni !! apa dosa aku !!!


hadirin sekalian, last year , saya byk kali fikir nak bunuh diri 😲 sbb stucked dalam dunia OCD & anxiety . saya pun fikir kalo asik mcm ni , better aku mati !!😿 but apply diary kesyukuran ni : sgt2 membantu utk kita realise , utk kita faham , utk kita nyatakan perkara2 positif/happy yg kita lalui✍ .
thats why bila kita tulis points , kita baca balik (review), so ending dia mesty kita ade create perasaan bersyukur kpd Allah yg beri mcm2 perkara yg indah utk diri kita . ckp la kat Allah :

 terima kasih ya Allah sbb bagi aku ...

so kalian cuba apply dulu utk few days, insyaAllah you will feel good & seronok tulis diary kesyukuran ni . for me personally , after sye buat diary kesyukuran ni , mcm2 bende(material), kebaikan, perasaan tenang, perasaan yg stabil, & i feel keindahan hidup:

ramai org hargai saya.
saya pun senang hargai org lain, 
saya dpt ramai kawan2 baru , 
kwan2 yg sayang saya,
 roomates saya fhm my condition 😭 & sporting about mens talk😍, 
dpt main tennis & join archery petang2
(sebelum ni sye asik kurung diri takut nk keluar petang 😰), 

saya pun jumpa calon isteri yg baik ( insyaAllah, dpt kahwin dgn dia ) haha😊 , 
saya dpt iphone 6 gold , 
owner umah sewa halalkan hutang sewa saya yg tertunggak RM 1,500 ,
saya dpt kerje yg baik, my working groupmates understand me , 
saya dpt settle pelajaran diploma . 
(ESOK sabtu 27february, saya kena daftar kat UiTM sambung degree akaun 
( alhamdulillah rezeki belajar tu Allah masih bagi kat saya)

utk capai kesembuhan dlm OCD dan anxiety ni jgak, saya kdg2 always tulis dlm diary tu :

"aku dpt solat fardhu maghrib mudah"  
( hadirin, kdg2 dlm satu hari bukan semua solat fardu saya boleh buat dgn mudahπŸ˜”)

So, kalo solat tu mudah mmg saya direct TULIS , solat fardu yg mana mudah  (sebenarnya semua solat fardhu saya bersyukur dpt laksanakan) tapi kdg2 kan ade yg saya take time solat lama sbb tersangkut atau stress sgt. ⏰πŸ˜… so any solat mudah sye mentioned kat diary tu & also wuduk.

Hadirin skalian, wuduk boleh jadi sgt menakutkan utk saya ( biase la checker kan !! haha😜) ,
but i try my good utk wuduk secara normal & mudah , so kalo wuduk saya ok, pun sya akan mentioned kat dlm diary tu wuduk hari ni mudah.

Hadirin, any ibadah yg awak rase mudah & senang , awak tulis je dlm diary , sbb for me melalui diary ni cara saya bersyukur😊😌 , cara saya nk bagitau Allah yg saye sgt2 berterima kasih sbb ade few waktu solat mudah atau wuduk dpt amik dgn mudah. so kat sini Allah tu sentiasa Maha Mendengar (kesyukuran kita samada kita nyatakan atau sembunyikan)

Saya sgt percaya , pointing kat sini kalo saya bersyukur sbb ibadah mudah of course Allah tu TAMBAH LAGI kurniaanNya ( InsyaAllah ibadah kita lagi mudah & dipermudahkan & seronok utk kita beribadah & seronok utk kita always bersyukur atas kesudian Allah menciptakan diri kita) .

Hadirin , saya always teringat kata2 Miss Virgin Rose VR , one of person yg berjaya sembuh dari AD,  ape dia kata ???  dia kata:

"Allah ciptakan diri kita ni utk kita merasa Kasih Sayang Allah". 
( something like that la dia kata) so kat sini semua bentuk kasih sayang Allah tu anything anyforms apa2 shj kurniaan Allah yg indah , saya akan coretkan/tuliskan dlm diary kesyukuran saya.

so , jom tulis diary kesyukuran !!! sbb kita semua DESERVE ( BERHAK ) bahagia

~syed ~

Kredit untuk syed, semoga semakin pulih dan mendapat kesembuhan total, teruskan perjuangan, inshaa Allah.





Nabi SAW bersabda: ”Barangsiapa diberi KEBAIKAN kemudian ia berkata kepada orang yang memberi kebaikan, ‘jazakallah khairan’ (semoga Allah membalasmu dengan kebaikan), maka dia sungguh telah memberikan PUJIAN yang sangat baik.”
[HR Tirmidzi]