Selasa, 5 Ogos 2014

Keputusan Terakhir

Dr. Denis Waitley, dari program angkasawan NASA telah membuat kajian kepada sekumpulan atlet olimpik dimana atlet ini telah dipasangkan alat yang akan membaca graf pergerakan tubuh, denyutan nadi dan jantung atlet-atlet ini.

Kemudian, atlet-atlet ini diarahkan duduk dan membuat visualisasi iaitu berkonsentrasi membayangkan didalam pemikiran mereka bahawa ketika itu mereka sedang benar-benar berlari membuat latihan di trek balapan. Apa yang menakjubkan ialah, keputusan bacaan graf menunjukkan bahawa keadaan fizikal mereka sewaktu melakukan visualisasi adalah benar-benar sama seperti atlet yang sedang membuat latihan olahraga!

Dr. Denis memberikan diagnosis bahawa: "When you visualize, then you will materialise"

Berusaha untuk mencapai sesuatu matlamat dan impian itu adalah amat penting. Kita sememangnya sedar bahawa kita perlu melakukan apa jua usaha yang mampu kita lakukan atau fikirkan bagi memastikan kita mencapai kejayaan didalam mengejar sesuatu matlamat. Namun, kita juga perlu memastikan bahawa kita perlu melakukan usaha tersebut dengan perasaan dan semangat yang optimis, positif dan berinsipirasi. Bagi pengamal loa, seiring dengan melakukan usaha, mereka juga akan menjadikan kaedah Visualisasi sebagai salah satu 'ikhtiar'. Melakukan visualisasi dan kemudian duduk dirumah tanpa melakukan apa-apa usaha dan menanti kemunculan 'matlamat' anda mengetuk pintu rumah anda bukanlah visualisasi. Ianya hanyalah 'angan-angan'.

Masih ingatkah lagi akan kaedah VISUALISASI yang pernah dibincangkan?

Beberapa waktu lalu saya dihubungi oleh seseorang yang pernah menghadiri seminar yang saya anjurkan dan dia bertanya tentang kaedah ini. Beliau, seorang pelajar yang masih menuntut di sekolah menengah dan sangat komited dengan pengamalan berfikiran positif ini.

Beliau telah kehilangan telefon bimbitnya dan berkeinginan untuk memiliki sebuah telefon bimbit yang baru dan lebih canggih dari yang telah hilang. Kerana beliau masih belajar, beliau tidak mampu untuk membeli jenama yang diimpikannya, tetapi beliau tetap yakin pasti berjaya memilikinya dan mencuba dengan kaedah Visualisasi.

Akan tetapi setelah beberapa waktu, impian tersebut masih belum dicapai dan tidak ada apa jua jalan yang ditunjukkan padanya untuk berusaha memilikinya. Disamping itu dia telah pun meminta sendiri dari ayahnya supaya dapat membelikan untuk dirinya telefon tersebut, tetapi ayahnya menolak kerana sebagai hukuman atas kecuaiannya menghilangkan telefon bimbit sebelumnya yang juga sebenarnya masih baru dibelikan. Apa yang mampu dilakukannya ialah menjimatkan perbelajaan hariannya bagi mengumpul wang yang cukup sehingga mampu membeli telefon tersebut.

Saya bertanya, apakah kamu memvisualkan dalam bentuk statik atau bergerak (video). Beliau memberitahu bahawa beliau menggunakan bayangan bergerak.

Seterusnya saya bertanya, apakah yang divisualkan olehnya?

Dia memberikan visual bahawa ayahnya datang memberikan wang yang cukup untuk membeli telefon bimbit itu.

Apakah yang dapat anda fikirkan kesilapan yang dilakukan oleh beliau?

Ya, benar, beliau cuba memvisualisasikan CARA dan BAGAIMANA (HOW)!

Bukankah telah saya tekankan berkali-kali, didalam proses visualisasi, perlu ada satu kefahaman untuk membezakan diantara CARA/BAGAIMANA mencapai keinginan,

DENGAN:

MATLAMAT/KEINGINAN

" Apabila anda melakukan kaedah visualisasi, perkara yang paling penting ialah:

ANDA PERLU MEMVISUALKAN KEPUTUSAN TERAKHIR (END RESULT) TERHADAP MATLAMAT DARI KEINGINAN ANDA"

Maksudnya disini ialah:

Jika didalam kes diatas, apa yang perlu divisualkan ialah
"dia sedang menggunakan telefon bimbit baru idamannya samada bercakap/menulis sms/memainkan mp3 dll dengan gembira, dan merasakan ketika itu dia benar-benar telah memilikinya sehingga perasaan menginginkan telefon tersebut telah tiada lagi, kerana telah pun memilikinya"

Memvisualkan ayahnya datang, memberinya wang yang cukup, bukanlah keinginannya, itu adalah CARA dan BAGAIMANA yang difikirkannya akan menjadi penyebab untuk mencapai keinginannya. Jika kita telah pun tahu CARA dan BAGAIMANA untuk memiliki sesuatu, tidak perlulah lagi menggunakan kaedah visualisasi. Terus sahajalah berusaha mengikut CARA dan BAGAIMANA yang kamu fikirkan itu.

Dalam artikel 'Album Visualisasi Rakanku" dimana telah pun dinyatakan bahawa

DO NOT THINK ABOUT THE HOW
Jangan fikirkan tentang BAGAIMANA (ketika melakukan visualisasi)

BAGAIMANA / HOW itu akan ditunjukkan kepada anda satu persatu (dengan izin Allah) asalkan anda Husnuzzon pada doa anda dan membuang segala perasaan ragu-ragu, DAN JUGA memberikan fokus secara konsisten, maka cara untuk mendapatkannya, komitmen untuk berikhtiar memilikinya, akan ditunjukkan satu persatu.

Firman Allah:

Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar. Dan memberinya rezki dari arah yang *TIDAK DISANGKA-SANGKANYA. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan (yang dikehendakkiNya). Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu. (At-Thalaaq: 2-3):

*TIDAK DISANGKA-SANGKANYA bermaksud dari sumber atau arah (CARA dan BAGAIMANA) yang tak pernah kita terfikirkan

PERINGATAN: Apabila anda bertanya tentang BAGAIMANA ketika melakukan visualisasi, maka seolah-olah anda telah tahu bagaimana untuk memilikinya, maka tak perlulah melakukan kaedah visualisasi. Ia jua menunjukkan tanda-tanda bahawa anda masih lagi ragu-ragu dan belum betul-betul memahami konsep Husnuzzon dan Hukum Tarikan apabila anda mula bertanya HOW disaat anda baru sahaja membuat permintaan dan hanya menunjukkan sikap tidak bersabar dan terburu nafsu.

dari Abu Hurairah R.A, bahawa Nabi S.A.W, baginda bersabda,

“Doa akan dimakbulkan untuk setiap dari kamu selagi kamu tidak tergesa-gesa (minta dimakbulkan) yang mana yang berdoa itu bertanya-tanya, ‘Saya telah berdoa, tapi mengapa masih belum dimakbulkan untukku’.
(HR Bukhari)

Apa yang berlaku ketika visualisasi ini ialah kita sebenarnya akan berkomunikasi dengan minda separa sedar kita (subconscious mind), yang mana ini akan memberi keselarian diantara keinginan dari minda sedar dengan daya tarikan dari minda separa sedar.

Dan yang paling penting sekali, ANDA PERLU TAHU MEMBEZAKAN ANTARA VISUALISASI DAN ANGAN-ANGAN!

Pesanan salah seorang Mentor Loa saya:
"Teknik visualisasi ini akan membolehkan kita mendapat bantuan Allah untuk mencapai matlamat kita. Jangan menganggap Teknik Visualisasi ini remeh temeh kerana SANGAT RAMAI yang telah Berjaya dengan menggunakan teknik ini."Dr Mohamed Farook, M.D. (UKM) O.H.D ( NIOSH)


Untuk mendapatkan penjelasan dan huraian lebih lanjut sila tontoni slot video ini:
Tiada daya dan upaya melainkan dengan izin Allah

Jika nak copy paste atau nak link ke, mintak izin dari blogger dulu atau letakkan link asal artikel yg dikongsikan. Hidup biar ada adab.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Tinggalan pesanan anda

Nabi SAW bersabda: ”Barangsiapa diberi KEBAIKAN kemudian ia berkata kepada orang yang memberi kebaikan, ‘jazakallah khairan’ (semoga Allah membalasmu dengan kebaikan), maka dia sungguh telah memberikan PUJIAN yang sangat baik.”
[HR Tirmidzi]