Isnin, 13 Februari 2017

YOU ARE WHAT YOU THINKAssalamualaikum, harap sudi baca kerana ianya mungkin memecahkan persoalan permasalahan diri anda dan saya.
Semuga malam ini memberi ketenangan pada kita semua.

Setiap hari kita pasti akan menggunakan otak kita utk berfikir. Samada berfikir untuk membuat Perancangan, Penelitian, Persangkaan dan lain-lain, dan kebanyakan dari apa yang kita fikirkan ini akan mempengaruhi emosi (perasaan) kita.

Mengikut kajian sains, kita mampu mencetuskan sehingga 60 ribu cetusan fikiran setiap hari. (Kecuali ketika tidur).

TETAPI tahukah kita apa yg berlaku ketika kita berfikir?

- Setiap cetusan fikiran akan mengeluarkan gelombang yg mempunyai signal magnetic yg sangat kuat. Otak kita akan keluarkan gelombang (frekuensi) setiap kali kita berfikir. Sama seperti frekuensi telefon, radio atau astro. Kita tidak nampak tetapi kita percaya ianya wujud.
.
Ada 2 jenis gelombang yg keluar dari otak kita setiap kali kita berfikir, iaitu

1. Gelombang positif
2. Gelombang negatif

Gelombang yg keluar ini adalah selaras dgn perasaan kita sewaktu kita berfikir. Sebagai contoh, jika kita memikirkan sesuatu yg membuat kita rasa tenang, aman, bahagia (feeling good) bererti kita sedang keluarkan gelombang positif.

Jika kita memikirkan sesuatu yg membuat kita resah, risau, sedih, marah (feeling bad) bererti kita sedang mengeluarkan gelombang negatif.

Apa yg berlaku seterusnya? Gelombang otak ini akan menuju ke ruang persekitaran dan ke langit utk mencari tenaga2 yg memang tersedia diruang angkasa. Ada 2 jenis tenaga yg terdapat diruang angkasa iaitu :

1. Tenaga positif
2. Tenaga negatif

Maknanya, gelombang positif dari otak akan mencari tenaga positif, manakala gelombang negatif dari otak akan mencari tenaga negatif.

Seterusnya, tenaga yg ditemui oleh gelombang otak kita ini akan ditarik semula kepada manusia yg sedang berfikir tadi. Akibat nya, setiap manusia akan mempunyai banyak tenaga yg dipanggil aura, dan aura inilah yg memberi kesan dalam kehidupan kita. Jika kita sering berfikir negatif, maka aura negatif yg lebih banyak dalam diri kita. Begitulah jika sebaliknya.

Jika kita selalu mengeluh, dan merungut (negatif) gelombang negatif berbentuk merungut akan mencari tenaga negatif berbentuk tenaga merungut utk ditarik kembali kepada kita. Maka hasilnya, apabila kita merungut, pasti akan lebih banyak lagi perkara lain yg datang utk kita rungutkan.

Begitulah disebaliknya jika kita selalu berfikiran positif, maka banyak perkara2 baik dan positif akan sentiasa kita tarik ke dalam hidup kita. Proses inilah yg dinamakan Hukum Daya Tarikan atau The Law Of Attraction.

Jika kita boleh menganggap diri kita yang sakit ini sebenarnya semakin sihat dan pulih zahir dan batin, maka kita akan menemui jalan ke arah kesembuhan dan penawar.

Firman Allah:
"dan di LANGIT terdapat (sebab-sebab) rezeki kamu (- rezeki yg masih dalam bentuk tenaga-) dan terdapat apa-apa yang telah (ditakdirkan dan) dijanjikan kepada kamu. Maka demi Tuhan kepada langit dan bumi, sesungguhnya apa yang dijanjikan itu pasti akan terjadi seperti apa yang kamu ucapkan (sangkakan)". (QS Az-Zariyat : 22-23)

Jika kita sentiasa beranggapan bahawa kita seorang yg gagal, maka aura gagal yg mengelilingi kita.

Jika kita selalu menganggap duit itu sukar didapati , maka mmg kita sentiasa mengalami kesukaran kewangan.

Jika kita sentiasa menganggap cinta itu curang, maka kita sentiasa akan bertemu cinta yg curang.

Jika kita sering memandang rendah dan tidak menghormati orang, kita juga akan selalu tidak dihormati dan dipandang rendah oleh orang lain.

Jika kita prejudis dan hati penuh benci, hidup kita mmg akan di penuhi kebencian.

What goes arround, comes arround. Likes attract likes.

“Aku akan memakbulkan apa yang hambaKU sangkakan, maka hendaklah ia bersangka dengan apa yg ia INGINKAN” .
(Hadis Qudsi Riwayat Imam Thabrani, Al-Hakam dan lain-lain perawi termasuk Buhari dan Muslim dalam beberapa versi yg lebih kurang sama)

Prinsip asas hukum ini:
You are what you always think about you. You are what you think.

Jika nak copy paste atau nak link ke, mintak izin dari blogger dulu atau letakkan link asal artikel yg dikongsikan. Hidup biar ada adab.

Wallahuaklam

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Tinggalan pesanan anda

Nabi SAW bersabda: ”Barangsiapa diberi KEBAIKAN kemudian ia berkata kepada orang yang memberi kebaikan, ‘jazakallah khairan’ (semoga Allah membalasmu dengan kebaikan), maka dia sungguh telah memberikan PUJIAN yang sangat baik.”
[HR Tirmidzi]