Rabu, 15 Jun 2016

TICS Adalah terjemahan ketidakseimbangan

TOURETTE (TICS)

tic (tourette syndrome)
tik/Submit
noun
plural noun: tics
a habitual spasmodic contraction of the muscles, most often in the face.
synonyms: twitch, spasm, jerk, tremor; quirk
"a tic under his left eye"
an idiosyncratic and habitual feature of a person's behavior.
"I began with the kind of generalization that was one of my primary tics as a writer"


 Kenapa boleh berlakunya pergerakkan2 yg tak diingini dan tak mampu dikawal ini? samada tergoyang2 atau sentakan2 atau pergerakkan untuk menyeimbangkan pergerakkan seperti kalau dah tersentuh sesuatu dgn tangan kanan, maka tangan kiri pun mesti nak sentuh, kalau tak sentuh rasa sangat terganggu atau akan ada lintasan hati yg akan mengatakan kalau tak sentuh dgn tangan atau jari sebelah yg lain maka akan kafir atau sebagainya.


TICS adalah disebabkan KETIDAKSEIMBANGAN dalam sistem neuron dan impulse dalam otak, maka kerana itu penderita sentiasa merasakan KETIDAK SEIMBANGAN dalam setiap pergerakkan dirinya dan ini diterjemahkan melalui TICS yg dilakukannya supaya ianya menjadi seimbang. Ini adalah penyakit yg MUNGKIN DAPAT DIKAWAL dan MUNGKIN TAK MAMPU DIKAWAL. Bersabarlah, TICS boleh hilang mengikut kdewasaan usia walaupun bukan semua.KETIDAKSEIMBANGAN ini juga bukan hanya meyebabkan pergerakkan=pergerakkan otot, malah membabitkan corak pemikiran juga, maka lantaran itulah terbitnya ritual pengulangan seperti memutarkan tombol pintu perlu 3 kali atau 5 kali, membasuh perlu ada ritualnya sendiri dan kalau tak diikutkan cara ritual itu maka TIDAK BERSIH walaupun pada pandangan normal sudah bersih, dan dari sinilah pula timbulnya was-was samada dah bersih ke belum, dan muncul pula tindanan fikiran bagi penderita muslim iaitu sah atau tidak, batal atau tidak, 

Admin yakin, ramai OCDian yg ada TICS Minor se ringan suka mengedip-ngedipkan mata tanpa sebab dan tak dapat dikawal, tapi tak mahu mengaku, atau sangat malu nak mengaku,. Untuk berani mengaku ada simptom OCD sahaja sangat susah inikan pula TICS.
TICS - INNER VOICE TICS (LINTASAN HATI) - OCD - WAS-WAS =

SEMUANYA BERKAIT RAPAT
Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Tinggalan pesanan anda

Nabi SAW bersabda: ”Barangsiapa diberi KEBAIKAN kemudian ia berkata kepada orang yang memberi kebaikan, ‘jazakallah khairan’ (semoga Allah membalasmu dengan kebaikan), maka dia sungguh telah memberikan PUJIAN yang sangat baik.”
[HR Tirmidzi]