Selasa, 14 Jun 2016

I am an OCDian and its okay.

Tak perlulah dipertikaikan dan dijadikan persoalan: " Bulan Ramadhan ni syaitan tak ada, kenapa ada was-was dan lintasan hati? siapa yg buat lintasan ni? aku ke syaitan? semua itu adalah pattern yg perlu / wajib ada pada seseorang yg memiliki OCD, bila syaitan ada, ia akan memperbesar-besarkan idea2 itu, bila ia tak ada, pattern OCD tetap ada...nampak tak? ianya adalah pattern, apa yg perlu kita buat sekarang ialah MENGAKU BAHAWA KITA ADALAH OCDIAN. dan sebagai OCDIAN, sememangnya pattern2 ini akan terus berada bersama diri kita,

TETAPI, semua PATTERN itu hanyalah dalam bentuk sebuah "Cetusan Idea dan Fikiran". (Thoughts and Idea). Memiliki pelbagai fikiran dan idea, TAK SEMESTINYA kita perlu AKUR dan IKUT semua pemikiran dan idea yg datang dalam diri kita, Kita bukannya hidup MESTI TERIKAT dgn setiap cetusan idea dan pemikiran. Kita BOLEH sahaja memilih samada untuk ikut, layan, setuju atau TIDAK MAHU bersetuju dan TIDAK mahu mengikut sesetengah idea dan pemikiran yg muncul!.
Bagaimana kalau IDEA dan FIKIRAn itu SALAH? Bagaimana kalau SANGKAAN SYAK BAHAWA IANYA TAK SAH DAN BATAL ITU SALAH? Tak semestinya semua idea dan fikiran yg muncul itu betul.

By having a thoughts and idea, doesn't mean that we have to stick or follow on every thoughts and idea that come across into our mind. We have the rights to refused and ignore. BUT the MOST IMPORTANT THING IS: "DO NOT LET THE THOUGHTS EFFECTS OUR EMOTIONS !!" dan TAK BERDOSA PUN....TUHAN TAK MARAH PUN SEBAB KITA SAKIT, BUKAN BUAT2.

Dah basuh bersih2 dan pastikan SAH pun, PATTERN OCD akan tetap datang sebentar lagi untuk memberikan WAS-WAS. So, its just a PATTERN, sebab kamu adalah OCDIAN. Lintasa hati mengatakan yg bukan2 hingga rasa dah kafir what so ever, dah mengucap dan istighfar berulangkali pun, ia tetap akan datang lagi, sebab dah PATTERNnya macam tu. Jangan lah fikir terlalu dalam seperti : ' aku ni ada jin atau syaitan duduk dalam badan, atau " aku ni ada something wrong dalam hubungan aku dgn Tuhan, just ambil ringan iaitu : THIS IS THE PATTERN OF OCD.

Yang terakhir sekali, MENGAKULAH bahawa "AKU seorang OCDIAN, sebab tu lah aku ada pattern sebegini. Selagi kita nak memiliki cara pemikiran seperti orang NORMAL, memang sakitlah sentiasa. ITS not so bad to be an OCDIAN, dan bukanlah pula bila tak seperti orang normal tu maka anda ORANG GILA! Buang lah ego dan mengaku seikhlasnya, Insha Allah, barulah boleh sembuh.

Katakan: 
I am an OCDian, and its okay, i can deal with it, the term "cure" in OCD means : "you can deal with it, its still remain in your life, but it wasn't effect your life anymore'

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Tinggalan pesanan anda

Nabi SAW bersabda: ”Barangsiapa diberi KEBAIKAN kemudian ia berkata kepada orang yang memberi kebaikan, ‘jazakallah khairan’ (semoga Allah membalasmu dengan kebaikan), maka dia sungguh telah memberikan PUJIAN yang sangat baik.”
[HR Tirmidzi]