Ahad, 1 Mei 2016

Ulangkaji Sessi Rawatan 8

Revision 8Setelah kita mengenal pasti keinginan kita dan menuliskannya, kemudian berdoa serta melakukan afirmasi, maka langkah seterusnya ialah TAWAKKAL (BERSERAH DIRI)

Maksud Firman Allah:
Barangsiapa yg bertakwa kepada Allah, nescaya akan dikeluarkan daripada apa yg menyusahkan dirinya. Dan Allah akan memberikan kepadanya rezeki dari sumber yang tak pernah terlintas di fikirannya. Dan barangsiapa yg BERSERAH DIRI kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluan dirinya. Sesungguhnya Allah Maha Berkuasa melaksanakan apa yang dikehendakiNYA. Allah yang meletakkan kadar dan ketentuan bagi setiap sesuatu.
(QS At-Talaq : 2-3)


Kita perlu meletakkan PERSERAHAN DIRI dan DOA KITA kepada Allah SWT, dengan perasaan optimis dan yakin.

Sila baca kisah dibawah ini untuk memahami demgan lebih mendalam: 

Datanglah ke ofis ayah, ambil duit...

prologue

Herlina dan rakan-rakan bersiar-siar disekitar ibukota hari itu. Alang-alang tengah cuti 'study week' ni, ambillah masa sekejap untuk window shopping. Entah macamana, iphonenya tercicir. Puas rayau kesana sini, manakan nak jumpa. Entah kot tertinggal kat tandas KLCC tadi ke, jangan harapla nak jumpa balik.

Dengan rasa risau berbaur menyesal, Herlina menghubungi ayahnya yang sedang bekerja menggunakan handphone kawannya.
"Assalamualaikum ayah, Lina ni"

"Waalaikumussalam, ha..pakai no siapa ni? kat mana?"

"Ni no telefon Nani, Lina kat KLCC ni. Iphone cicir, puas cari tak jumpa...."
dengan perasaan bimbang takut dimarahi.

"Laaa..macamana boleh cicir? kamu ni lalai....habis tu macamana?"

"tu la yang kol ayah ni, macamana ni, tak de fon susahla Lina. Esok dah nak balik kampus. Lina dah puas cari balik, tak jumpa"

"Hmmm.. tak perlah kalau dah macam tu, KLCC kan dah dekat je dengan ofis ayah, datangla kejap ke ofis ayah, ayah bagi dalam RM2,000, kamu belilah phone lain"

Sejurus itu juga hati Lina menjadi amat gembira tak terkata, wajahnya kemerah-merahan kerana merasa lega. Sebelum ke pejabat ayahnya, sempat juga dia mengajak rakan-rakannya membuat survey dibeberapa buah kedai telefon bimbit.

                                                                          .......
 Begitulah yang selalunya berlaku pada diri kita apabila kita mendapat JAMINAN, PENGESAHAN DAN JANJI YANG SANGAT BOLEH KITA PERCAYAI / CONFIRMED bahawa kita akan diberikan bantuan terhadap sesuatu kesulitan atau sesuatu keinginan kita, iaitu : MERASA AMAT GEMBIRA DAN SERONOK


Maksud Firman Allah:
Berdoalah kamu kepadaKu, nescaya akan aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya orang yang sombong takbur daripada beribadat dan berdoa kepadaKu, akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina
(QS Al Ghafir:60)

Allah memudahkan bagi kamu dengan putaran malam dan siang. Dia memberikan kamu setiap perkara yang kamu mohon. Kiranya kamu hendak menghitung nikmat-nikmat Allah tidaklah terkira, tetapi manusia itu zalim dan ingkar tidak berterima kasih.
(QS Ibrahim, Ayat 31-34)

“Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahwasanya Aku adalah dekat. Aku memakbulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKu.”
(QS Al-Baqarah: 186).

“Berdoalah kepadaKu, niscaya akan Kuperkenankan bagimu.”
(QS Al-Mukmin: 60).

Didalam beberapa ayat dari firman Allah SWT yang dinyatakan diatas, adalah juga merupakan sebuah JAMINAN. PENGESAHAN DAN JANJI dari Allah SWT, Tuhan Pencipta Alam Semesta yang Maha Kaya Raya lagi Maha Benar dan Maha Tepat JanjiNya.

TETAPI,
 
Berapa kalikah, setelah kita berdoa kepada Allah, kita dapat merasakan MERASA AMAT GEMBIRA DAN SERONOK kerana yakin bahawa doa kita telah makbul seperti yang dijanjikan Allah didalam Al-Qur'an (Rukun Iman Yang Ketiga ialah Beriman dengan Kitab Allah) dan merasakan bahawa setelah berdoa, mengikut janji Allah, doa itu telah dimakbulkan dan dapat merasai atau menghayati bahawa kita kini berada didalam status dan proses "menerima permintaan / permintaan anda sedang menuju kepada anda" ?

Jika dengan janji manusia yang lemah kita boleh merasai kegembiraan dan keseronokan, bagaimanakah dengan janji dari Allah, Tuhan Yang Maha Perkasa?

ATAU selepas setiap kali kita berdoa, selepas meng amin kan doa, kita tidak pernah merasai apa-apa perasaan langsung seolah2 doa kita itu hanyalah sebuah "luahan kosong" sahaja.

Jawablah dengan jujur dari hati yang ikhlas.

                                                                            ..............

epilogue

Herlina dan rakan-rakannya sampai ke pejabat ayahnya agak lewat kerana agak lama membuat survey dibeberapa buah kedai telefon bimbit dan setelah itu mereka singgah makan dulu.
Sejurus setelah berjumpa dengan ayahnya,

"Ayah, sorilah, lewat sikit, pergi buat survey tadi"

"Takpe, tapi.....ayah nak minta maaflah, boleh tak tunda hujung bulan ni, sekejap tadi ayah bawak kereta ke bank, ayah terlanggar kereta oranglah, ayah dah terpakai duit yang nak bagi kamu tu

                                                                             ..............

Kesimpulan:
 
PERLU UNTUK KITA MEWUJUDKAN SEBUAH PERASAAN GEMBIRA BAHAWA "APA YANG KITA TELAH DOAKAN TADI TELAH PUN MAKBUL DAN PERMINTAAN KITA ITU SEDANG MENUJU KE ARAH DIRI KITA"  SETELAH SETIAP KALI KITA BERDOA, KERANA PERASAAN ITU MENANDAKAN KITA MEMPUNYAI RASA "PERSERAHAN DIRI" (TAWAKKAL) KEPADA ALLAH.

DALAM ERTI KATA LAIN, JIKA KITA MOHON DOA UNTUK SEMBUH DARI PENYAKIT OCD, BERMAKNA KITA PASTI AKAN SEMBUH, BUKANKAH INI SUATU PERKARA YANG SEPATUTNYA KITA MERASA GEMBIRA?

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Tinggalan pesanan anda

Nabi SAW bersabda: ”Barangsiapa diberi KEBAIKAN kemudian ia berkata kepada orang yang memberi kebaikan, ‘jazakallah khairan’ (semoga Allah membalasmu dengan kebaikan), maka dia sungguh telah memberikan PUJIAN yang sangat baik.”
[HR Tirmidzi]