Ahad, 1 Mei 2016

Ulangkaji Sessi Rawatan 5

Revision 5

Mempelajari, Memahami dan Mengamalkan Hukum Daya Tarikan (LOA)Untuk memahami Hukum Fizik ini, saya sertakan ringkasan LOA untuk kita fahami.
(ini hanyalah ringkasan bagi tujuan revision utk mereka yg pernah hadir sessi. Bagi yg belum pernah hadir ke Sessi anda boleh membuat temujanji utk datang ke sessi)


Huraian Ringkas Tentang Hukum Tarikan / Law Of Attraction (LOA)

a. LOA adalah Hukum Fizik, sama seperti Hukum Graviti.

b. Ia dipanggil 'Tarikan' kerana prinsip tarik menarik yang berlaku didalam hukum ini.

c. Teori Hukum Tarikan secara ringkas

1. Setiap manusia pasti berfikir setiap hari. kita mampu berfikir hingga 60,000 cetusan fikiran setiap hari (kajian sains)

2. Apa berlaku setiap kali manusia berfikir?..
     Otak kita akan mengeluarkan gelombang.

3. Gelombang apakah yang dikeluarkan? Ada 2 jenis iaitu

a. Gelombang positif
b. Gelombang negatif

4. Kemana gelombang ini pergi? Ke angkasa dan persekitaran kita

5. Apa yg berlaku seterusnya? Gelombang ini akan mencari tenaga-tenaga yang terdapat di persekitaran kita, iaitu : tenaga yang mempunyai gelombang yang sama.

6. Mengapa ada tenaga di persekitaran kita? Memang terdapat banyak tenaga diseluruh alam semesta ini, manusia juga terdiri dari jutaan himpunan tenaga iaitu atom, seluruh alam semesta dan isinya terdiri dari struktur dan unsur atom (iaitu tenaga yang bergetar).

7. Apakah jenis tenaga yang dicari oleh gelombang dari otak kita? Ada 2 jenis iaitu:
a. Tenaga Positif
b. Tenaga Negatif

8. a.Gelombang positif dari otak akan mencari tenaga positif
    b. Gelombang negatif dari otak akan mencari tenaga negatif.

9. Selepas itu, tenaga ini akan ditarik oleh gelombang otak dan dihantar kepada pemancar gelombang tadi iaitu: manusia yang berfikir.

10. Hasilnya, *setiap manusia akan mempunyai banyak tenaga didalam 'belon aura' mereka dan juga didalam realiti hidup mereka. ( *'belon aura akan diterangkan kemudian)

11. *setiap manusia akan mempunyai banyak tenaga: ini bergantung kepada jenis tenaga yg mereka tarik, bergantung pada jenis gelombang yg mereka keluarkan.

a. Banyak keluarkan gelombang positif, banyaklah tenaga positif ditarik oleh manusia itu
b. Banyak keluarkan gelombang negatif, banyaklah tenaga negatif ditarik oleh manusia itu.

12. Bagaimana kita ingin pastikan gelombang jenis apa yg kita keluarkan?

a. Apa jua yang kita fikirkan, yang membuatkan kita rasa gembira, bersemangat, selesa, tenang dan aman, (feeling good) bermakna kita sedang mengeluarkan gelombang positif.

b. Apa jua yang kita fikirkan, yang membuatkan kita rasa risau, takut, sedih, marah, resah dll, (feeling bad) bermakna kita mengeluarkan gelombang negatif.

13. Apa yang berlaku pada diri kita dgn kehadiran tenaga-tenaga ini?

Tenaga yg ditarik adalah tenaga yang sama getaran/vibration dgn gelombang pemikiran kita , seperti:


a. Sentiasa berfikir tentang bersyukur kerana mendapat sesuatu pemberian
maka anda akan mendapat kembali Tenaga-tenaga yang membawa perkara-perkara yg membuatkan kita akan bersyukur lagi. Maksudnya banyak lagi pemberian yang kita akan terima yg membuatkan kita berpeluang untuk bersyukur lagi.

b. Sentiasa berfikir bahawa kita sihat, sedang dalam proses sembuh maka anda akan mendapat kembali Tenaga dalam bentuk kesihatan dan perkara2 yg membawa pada kesembuhan/ jalan untuk sembuh dll.

c. Sentiasa berfikir bahawa rezeki itu berlimpahan, mudah didapati, sentiasa dipermudahkan, maka anda akan mendapat tenaga yang membawa kita kepada kewangan, jalan keluar untuk rezeki dll yang berkaitan dgn rezeki.

d. Sentiasa berfikir perkara yang tidak disukai, menyedihkan, perkara negatif
maka anda akan mendapat kembali Tenaga berbentuk perkara-perkara yg membuatkan kita sedih, kecewa dll.

e. Selalu berfikir bahawa kita seorang yg saki, seorang yg selalu gagal dan bernasib malang, maka anda akan mendapat kembali dgn lebih banyak penyakit, kegagalan dan perkara malang.

f. Kerap mengeluh dan merungut tentang sesuatu maka anda akan mendapat kembali Tenaga yang membuatkan banyak lagi perkara berlaku untuk kita rungutkan dan keluhkan.

g. Banyak berfikir tentang orang2 dan sifat orang2 yg tidak disukai, ingin dihindari, benci dll maka anda akan mendapat kembali Tenaga yang menyebabkan jumlah org2 yg memiliki sikap dan perangai yg kita tidak suka itu semakin banyak berada didalam realiti kehidupan kita.

14. Oleh itu, prinsip asas LOA ialah:

" Anda menarik masuk kedalam kehidupan anda, segala apa yang paling banyak anda berikan fokus, tumpuan dan perhatian yang mendalam samada perkara positif ataupun negatif"

"You Are What You Think"

"What goes arround, comes arround"

Untuk menjawab persoalan "UNIVERSE" atau "Kuasa Alam Semesta" dalam Hukum Daya Tarikan yg diperkenalkan oleh masyarakat Barat seperti “Thoughts become things” (Fikiran akan menjadi Kenyataan), “The universe will always react to your thoughts” iaitu kebanyakan hukum-hukum yang diperkenalkan oleh masyarakat Barat hanya merujuk kepada universe (ruang alam semesta) sebagai sesuatu yang memberikan semula tindakbalas atau respon terhadap sahaja yang kita inginkan.

Sebenarnya, , definisi "ruang alam semesta" dalam pengertian fizik kuantum bererti LANGIT. Di dalam Al- Qur'an, Surah Adz-Dzariyat ayat 22 dan 23, Allah SWT telah berfirman bahawa

"dan di LANGIT terdapat (sebab-sebab) rezeki kamu dan terdapat apa-apa yang telah (ditakdirkan dan) dijanjikan kepada kamu. Maka demi Tuhan kepada langit dan bumi, sesungguhnya apa yang dijanjikan itu pasti akan terjadi seperti apa yang kamu ucapkan". 

Ayat ini dengan jelas telah menjawab persoalan tentang konsep "universe" oleh masyarakat Barat dengan menerangkan bahawa Ruang Alam Semesta atau LANGIT yang disebut "universe" oleh masyarakat Barat itu adalah seumpama setor penyimpanan rezeki dalam bentuk energi,
 dan terdapat banyak keterangan dalam beberapa hadis Qudsi dimana Allah mengingatkan manusia bahawa :
 

“Allah akan memakbulkan apa yang hambaKU sangkakan” .
(Hadis Qudsi Riwayat Imam Thabrani, Al-Hakam dan lain-lain perawi termasuk Buhari dan Muslim dalam beberapa versi yg lebih kurang sama) 

Oleh itu, kita boleh memilih sendiri, jenis tenaga apakah yang kita inginkan sentiasa maksimum / banyak didalam kehidupan kita, dengan cara memperbanyakkan berfikir dan memberikan perhatian HANYA kepada perkara2 yang kita sukai, inginkan dan positif.

Seterusnya kita akan bincangkan tentang langkah-langkah yang selalunya saya cadangkan dalam usaha kita untuk mencapai sesuatu keinginan melalui pengaplikasian Hukum Tarikan.

Ada 5 langkah yang dicadangkan:

1. Kenalpasti Keinginan
2. Meminta
3. Bertawakkal
4. Komitmen
5. Bersyukur
Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Tinggalan pesanan anda

Nabi SAW bersabda: ”Barangsiapa diberi KEBAIKAN kemudian ia berkata kepada orang yang memberi kebaikan, ‘jazakallah khairan’ (semoga Allah membalasmu dengan kebaikan), maka dia sungguh telah memberikan PUJIAN yang sangat baik.”
[HR Tirmidzi]