Ahad, 21 Februari 2016

Peranan Memelihara Keselarian antara Titik Chakra

5 Perkara Penting Yg Perlu Dijaga bagi ikhtiar utk memastikan kita berada dalam allignment (keselarian) yg membantu kita untuk sentiasa sihat dari segi zahir, batin, ruh, jasad, pemikiran, perasaan, jiwa, semangat dan hati, dan juga sentiasa berada dalam sisi yg positif.

1. Syahwat
2. Makanan
3. Emosi
4. Kata-kata
5. Pemikiran

Dalam Islam ada 2 perkara ASAS yg penting iaitu

1. Halal (Di berkati)
2. Haram (Dilarang)

Oleh itu, 5 perkara ASAS diatas amat penting utk kita PELIHARA supaya sentiasa berada dalam keadaan HALAL (diberkati) . Apabila semua 5 perkara ASAS ini sentiasa berada dalam keselarian, (semuanya HALAL), insya Allah, kita akan dapat mencapai satu tahap lagi dalam diri kita iaitu:

"DAPAT MERASAI, MEMAHAMI dan MENCAPAI : IKHLAS."


Dalam Al-Qur'an, iblis berkata: " aku akan dapat mengalahkan semua anak adam KECUALI mereka yg IKHLAS"

Sebagai contoh:

1. Syahwat / Seks

Ianya  adalah perkara yg dilarang (haram) MELAINKAN dalam PERNIKAHAN yg sah. Mendapatkan nikmat syahwat dengan cara yg diluar pernikahan yg sah hanya akan memberi kesan buruk dan merosakkan sistem tenaga tubuh dari segi jasad dan ruh.

2. Makanan 

Makanan pula adalah sumber kepada pusat tenaga jasad dan ruh. Allah berfirman:

"Wahai orang2 yg beriman, makan lah kamu akan makanan yg HALAL dan BAIK (berkualiti)..."

Oleh itu, pengambilan makanan yg haram atau berunsur syubhah akan memberi kesan buruk dan merosakkan sistem tenaga tubuh samada dari segi ruh mahupun jasad.

 3. Emosi

Perasaan juga perlu dijaga supaya BERPIHAK kepada Kasih Sayang (sayangi diri dan sesama saudara seislam), Memaafkan, Bersangkabaik (Husnuzzon), Bersyukur, Tawakkal, Tawaduk, Rendah hati dll yg positif.

Menyimpan dendam, hasad dengki, Ego, Sombong, Show off (menunjuk-nunjuk), Ujub diri dll yg negatif semuanya akan membawa kerosakan dan kesan yg buruk kpd sistem tenaga tubuh fizikal dan ruh

 4. Kata-kata

Komunikasi juga sangat PERLU dipelihara bagi memastikan keselarian sistem tenaga tubuh badan samada luaran atau tenaga dalaman. Sabda Nabi SAW: "Keluarkanlah olehmu kata-kata yg BAIK atau lebih baik kamu DIAM".

Walaupun dalam proses berdakwah dan menyampaikan kebenaran dan haq, kita TETAP perlu memelihara cara kita mengeluarkan kata-kata.

Firman Allah:
Demi masa, sesungguhnya semua manusia berada dalam KERUGIAN, kecuali mereka yg beriman, beramal soleh dan saling berpesan-pesan perkara yg benar (haq), dan berpesan-pesan (itu pula) dengan KESABARAN.
(berhikmah -  BUKAN melulu, berdakwah cara perli dan menyakitkan hati) (QS Al-Asr)

Perbuatan mengumpat, menghina, mencerca dan memgeluarkan kata-kata buruk yg menyakitkan hati orang lain, memjatuhkan maruah orang lain, semuanya hanya akan merosakkan sistem tenaga tubuh manusia samada dari segi ruh atau pun jasad.

5. Pemikiran

Minda adalah aspek paling utama sekali kerana akal terletak pada pemikiran. Setiap pemikiran mengeluarkan frekuensi. Maka amat perlu untuk kita MEMILIH UNTUK BERPIHAK kepada pemikiran yg positif, husnuzzon dan sihat.

Berfikir negatif, suka melayan perasangka, memikirkan perkara-perkara yg sia-sia seperti perkara lucah, memikirkan keburukkan orang lain dan sebagainya, hanya akan memberikan kesan buruk kepada sistem tenaga tubuh badan dari segi ruh mahu pun jasad.

Firman Allah:

Wahai orang yg beriman, JAUHILAH akan PERASANGKA , sesungguhnya sebahagian perasangka itu adalah DOSA, dan janganlah kamu MENCARI-CARI KESALAHAN orang lain..."(QS Al-Hujurat : 11)

Hadis dari Jabir RA berkata, beliau mendengar Nabi SAW bersabda 3 hari sebelum baginda wafat:

Janganlah sesekali seorang dari kamu mati, MELAINKAN dalam keadaan sentiasa bersangka baik kepada Allah ( dan takdir Allah kepada kita) 

( HR Bukhari)


Oleh itu, apabila kita berjaya memelihara kesemua 5 perkara ASAS ini berada dalam keselarian (allignment) yg TEPAT, maka inshaa Allah, kita akan berupaya menjadi manusia khalifah yang tidak mampu ditewaskan. Kita akan dapat menguasai diri kita dgn benar dan tepat, (master ourself), dan berjaya memperolehi atau mencapai tahap ikhlas, dan inshaa Allah, iblis tidak akan mampu mendekati diri kita apatah lagi untuk membuat "hacking" kepada emosi kita.

Sistem tenaga tubuh ruh dan jasad ini juga dikenali dgn nama "titik maqam" atau "titik chakra".


Wallahuaklam

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Tinggalan pesanan anda

Nabi SAW bersabda: ”Barangsiapa diberi KEBAIKAN kemudian ia berkata kepada orang yang memberi kebaikan, ‘jazakallah khairan’ (semoga Allah membalasmu dengan kebaikan), maka dia sungguh telah memberikan PUJIAN yang sangat baik.”
[HR Tirmidzi]