Rabu, 28 Oktober 2015

You Are Not Alone

Anda Tidak Keseorangan!

25 Oct 2015 mencatat satu lebaran baru apabila gabungan penderita OCD dan Anxiety Disorder digabungkan dalam sebuah bengkel santai (bukan formal) bertemakan " Gua Bukan Gila beb...",  hasil usaha aktivis-aktivis perihatin AD dari group Facebook  Anxiety Disorder Malaysian Community (ADMC)  bertempat di Bangunan AIRIS LPPKP di Selayang.  HusnuzzonLoa juga turut diundang sebagai ahli panel  untuk memberikan pencerahan dalam masalah OCD/Was-was.

Ahli panel : Virgin Rose, Ustaz Shazwan, Anasresa Petra dan bloggerBengkel ini dikelolakan oleh yg berbahagia Ustaz Shazwan dan ahli panelnya terdiri dari Sdr Anasreza Petra, moderator kepada Group Whatsapp AD dan juga Sdri Virgin Rose , moderator ADMC yang juga blogger jemputan di HusnuzzonLoa dan penulis siri Anxiety and I.

Bulatan Luahan

Penulis siri Anxiety and I, Virgin Rose

Demo Senaman The Five Rites


Bengkel yg padat dengan pelbagai perbincangan, soalan-soalan, serta penerangan dan tips serta luahan pengalaman peserta ini akhirnya menyuntik satu semangat baru pada para peserta yang selama ini berada dalam "isolation circle" masing-masing. Dimana setelah bertemu sesama mereka yang senasib dari tempat-tempat yg berlainan, dan berkesempatan  bertukar pandangan dan merasa bahawa kali ini mereka telah membuat luahan rasa ditempat yg "tepat", maka terjalinlah keperayaan bahawa mereka bukanlah keseorangan atau bersendirian dalam menangani masalah ini. Tetapi terdapat juga insan-insan lain yg senasib, yg merasai penderitaan yg sama, yg TIDAK SESEKALI akan mengejek, menghina, tidak mampu bersabar dgn kesakitan yg mereka alami,  atau memandang serong mereka  seperti yg sering dilakukan oleh masyarakat luar yg TIDAK MEMAHAMI gejala ini dalam ertikata yang sebenar kerana masing-masing memahami dan merasai penderitaan yg seakan sama walaupun dalam senario yg berbeza.

Selain dari peserta, terdapat juga ibu bapa pesakit, pasangan pesakit yg turut hadir untuk memberikan sokongan moral dan juga ingin memahami serta mendalami dengan jelas, apakah sebenarnya gejala ini. Selain dari itu, gabungan ini juga dapat menambahkan pengetahuan tentang perbezaan AD dan OCD, serta persamaannya.

Alhamdulillah, diakhir majlis, para peserta kelihatan ceria dan excited dan banyak pihak meminta agar program seperti ini diadakan lagi dimasa-masa akan datang. Inshaa Allah, sepertimana cita-cita saya sendiri semenjak mengusahakan blog ini, saya ingin membuat kempen Public Awareness tentang gejala ini ke seluruh negara, disamping berusaha memberi bantuan berupa rawatan kaunseling se-effectif yg mungkin kepada mereka yang memerlukannya.  dan Inshaa Allah dengan adanya kerjasama dengan aktivis-aktivis yg amat komited ini, saya yakin matlamat ini akan menjadi kenyataan dengan Izin Allah.


Peserta bergambar diakhir program


                                                
You are not alone
I am here with you
Though you're far away
I am here to stay
you are not alone
I am here with you
Though we're far apart
You're always in my heart
~michael jackson


3 ulasan:

 1. menarik..ada lagi tak di masa depan?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Bila tarikh akan datang seminar ini akan dilaksanakan?dimana lokasi

   Padam
 2. Mcm mana sy nk join..blh x admin tlg add sy dlm whatsapp grup jgk..sy btl2 perlukan kwn..tq 0135881502

  BalasPadam

Tinggalan pesanan anda

Nabi SAW bersabda: ”Barangsiapa diberi KEBAIKAN kemudian ia berkata kepada orang yang memberi kebaikan, ‘jazakallah khairan’ (semoga Allah membalasmu dengan kebaikan), maka dia sungguh telah memberikan PUJIAN yang sangat baik.”
[HR Tirmidzi]