Khamis, 22 Oktober 2015

Barang Yang Lepas Jangan Kenang


BARANG YG LEPAS JGN DIKENANG

Pepatah org dahulu ini amat berkait rapat dgn pengaplikasian Hukum Daya Tarik. Kerana umpama lumrah, kita terlalu mudah utk menyesali kesilapan yg kita lalui yg menyebabkan kerugian.

Contohnya, jika kita terlari budget atau tersilap budget pada bulan ini, kita akan menyesal dan berkeluh kesah dlm hati.
 " Kalaula aku tak pergi ikut diorang haritu, tentu duit aku tak habis, kalaula aku tak beli benda tu.,,patutnya aku tak payah ambil lagi benda ni...,"

Dan bermacam-macam penyesalan. Sebenarnya, keluh kesah sebegini tidak membantu apa pun tetapi hanya akan membuatkan hal dan keadaan menjadi lebih teruk, dimana hati kita menjadi sedih dan kecewa, dan frekuensi negatif ini mampu menarik keadaan yg sama untuk berlaku lagi dimasa yg akan datang.

Jangan menyesali rezeki yg telah tiada atau telah terlepas, kerana sebenarnya, ianya juga satu ketetapan atau takdir bahawa itu bukan rezeki kita, tetapi hak orang lain. Apa yg perlu kita fokus ialah rezeki yang akan kita terima. Rezeki yg akan datang. Dan rezeki yg akan datang ini lebih besar jumlahnya dari yg telah terlepas.

Sebagai contoh, katakan anda pernah tersilap dlm perbelanjaan pada 5 tahun lalu hingga anda rugi sebanyak RM5 ribu dan anda merasa amat tetkilan. Tetapi cuba anda hitung, semenjak hari anda kerugian RM5 ribu itu hingga ke hari ini, iaitu 5 tahun, berapa pula wang masuk yg telah anda perolehi? Sudah tentu melebihi jumlah yg anda rugi. Oleh itu, lepaskan  rasa terkilan pada rezeki yg telah tiada, positifkan minda dan sentiasa fokus pada rezeki yg akan tiba yg lebih melimpah ruah.

Kita juga jangan dengki dengan rezki orang lain. Bila kita nampak kebahagiaan dan kejayaan orang lain, jangan irihati kerana kebahagiaan dan kejayaan seseorang itu adalah rezeki yg Allah tetapkan utk mereka.

Jgn sesekali bersangka buruk menuduh mereka riak atau menunjuk-nunjuk.

Sebaliknya didik hati kita utk "gembira dan bangga" bila melihat kebahagiaan dan kejayaan org lain.

Ra'ikan perasaan gembira mereka. Ucapkan tahniah pada mereka. Doakan muga kebahagiaan mereka berpanjangan. Ucapkan:
"I am so happy for you."
"I am so proud of you. "

Hidup kita akan berubah menjadi lebih bahagia, maju dan berjaya apabila kita berjaya mengubah cara pemikiran dan tanggapan kita ke arah yg positif dan husnuzzon. Inshaa Allah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Tinggalan pesanan anda

Nabi SAW bersabda: ”Barangsiapa diberi KEBAIKAN kemudian ia berkata kepada orang yang memberi kebaikan, ‘jazakallah khairan’ (semoga Allah membalasmu dengan kebaikan), maka dia sungguh telah memberikan PUJIAN yang sangat baik.”
[HR Tirmidzi]