Rabu, 29 Julai 2015

Di sebalik Camellia


Camellia

Gugusan hari-hari, indah bersamamu camellia
Bangkitkan kembali rinduku,
mengajakku ke sana
Inginku berlari
mengejar seribu bayangmu, camellia
Tak peduli, akan ku terjah
Biarpun harus kurempuh padang ilalang

Tiba-tiba
Langkahku terhenti
Sejuta tangan telah menahanku
Ingin ku maki, mereka berkata
"Tak perlu kau berlari"
"Mengejar mimpi yg tak pasti"
"Hari ini juga mimpi"
"Maka biarkan ia datang dihatimu....,"

Lagu ini mempunyai maksud yg tersangat dalam dan bermakna bagi mereka yang sedang berusaha mencari jalan memdapatkan keredhaan Allah.

Camellia ialah sejenis bunga yg nama latinnya camellia sinensis, merupakan bunga yg sangat indah dan unik, ianya sangat dipuja sejak zaman 1200 bc.

Dalam lagu ini, camellia ialah perlambangan terhadap "keindahan dunia" yg mengasyikkan hingga boleh melalaikan manusia. Manusia sanggup melakukan apa sahaja bagi mendapatkan "keindahan dunia". Penulis menterjemahkan dgn mengatakan: "bangkitkan kembali, rinduku mengajakmu kesana"... Membawa erti, bahawa walau penulis berusaha membuang keduniaan (bukan buang dunia), namun nafsunya masih terpengaruh dgn keasyikan duniawi.

Dan penulis akhirnya terleka lantas berazam mengejar keindahan dan kemewahan duniawi dan berazam mencarinya tak kira walau apa pun cabarannya ( tak peduli, akan ku terjah biarpun harus ku tempuh padang ilalang)

Tetapi Rahmat Allah menghalang penulis dari terus leka dalam keasyikan duniawi, yg mana penulis telah dilanda pelbagai musibah sehingga segala usaha yg dilakukannya untuk mengejar kemewahan dunia itu menemui jalan buntu dan segala langkahnya seakan mati. ( tiba-tiba langkahku terhenti, sejuta tangan telah menahanku)

Pada peringkat awalnya, penulis tidak memahami isyarat dan undangan Allah memanggil dia pulang ke jalan yg lurus, penulis berasa marah dan kecewa (ingin ku maki) tetapi akhirnya penulis dapat memahami akan hakikat penciptaan dirinya yg sebenar iaitu " tidak AKU ciptakan jin dan manusia melainkan untuk mengabdikan diri pada KU"

Penulis kemudiannya memahami bahawa apa yg dikejarnya hanyalah sebuah mimpi yang tidak pasti dan juga dunia tempat dia berhidup ini juga hanyalah wujud dalam keadaan parallel matrix yg sementara atau ertikata yg sebenarnya, tidak wujud, hanya Allah Yang Maha Wujud. (Mereka berkata, tak perlu kau berlari mengejar mimpi yg tak pasti, hari ini juga mimpi)

Firman Allah:
"Dan tidaklah kehidupan di dunia ini melainkan senda-gurau dan permainan belaka dan sesungguhnya perumahan akhirat adalah kehidupan yang sebenarnya, jikalau mereka mengetahui." (al-Ankabut: 64)

"..dan tidaklah kehidupan dunia ini melainkan hanyalah kesenangan tipuan belaka." (al-Hadid: 20)

Dalam bait terakhir, penulis menerangkan ( maka biarkan ia datang dihatimu)
Menandakan penulis telah kembali memahami bahawa dia tak perlu mengejar kebahagian dunia terlalu melulu kerana Allah telah menjanjikan bahawa jika seseorang hamba itu mengejar Keredhaan Allah, nescaya keperluan dunia ini akan datang sendiri kepada diri hamba itu tanpa dia perlu mengejarnya. (Tak perlu kau berlari mengejar mimpi yang tak pasti.........maka biarkan ia datang dihatimu).

Firman Allah:
“Barang siapa yang bertaqwa kepada ALLAH, nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar. Dan memberikannya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangka. Dan barang siapa yang bertawakal kepada ALLAH, nescaya ALLAH akan mencukupkannya. Sesungguhnya ALLAH melaksanakan urusanNya. Sesungguhnya ALLAH telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu.” – (Surah AT-TALAQ : Ayat 2-3)

CAMELLIA - Sweet Charity
Penulis lirik: Ebiet. G. Ade (Abid Ghoffar bin Aboe Dja'far)

SEBUTKANLAH


Penyakit dalaman diri susah untuk sembuh selagi ada banyak rasa IRI HATI dan DENGKI bila melihat kejayaan dan kebahagian orang lain, selain itu, selagi itulah juga kita sukar untuk berjaya dan bahagia.

Salah satu ikhtiar supaya diri rohani dan jasmani sihat dan juga utk mencapai kejayaan dan kebahagiaan dalam hidup adalah :

1. Merasa gembira bila melihat kebahagiaan dan kejayaan org lain.

2. Jika boleh, ucapkan tahniah dan berdoa semuga kebahagiaan org itu berpanjangan.

Tidak salah jika orang lain mengkhabarkan berita kegembiraan atau kejayaan hidup mereka dan bersangka baiklah (husnuzzon) bahawa niat mereka adalah untuk menunjukkan KEMURAHAN ALLAH DALAM KURNIAANNYA kpd hambaNYA disamping mensyukurinya.

Firman Allah SWT:

"Dan nikmat dari Tuhanmu, sebut-sebutkan lah (sebagai tanda rasa bersyukur) (QS Dhuhaa : 11)

Selasa, 28 Julai 2015

Do'a Yang Tertolak


Mengapakah doa tertolak, diantara sebabnya ialah;

Orang yang beriman selalu mendoakan DOA INDUK:
“Wahai Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat, dan peliharalah kami dari azab neraka”. ( Ayat 201 : Surah al-Baqarah )

Robbana a'tina fiddunya hasanah, wafil aakhirati hasanah, waqina azaabannar

Hamba yang mendapat rahmat dari Allah s.w.t akan diterima doa di atas dan doa tersebut menjadi induk kepada segala doa-doanya. Doa yang telah diterima oleh Allah s.w.t menapis doa-doa yang lain. maksudnya, jika kemudiannya si hamba meminta sesuatu yang mendatangkan kebaikan hanya kepada penghidupan dunia sahaja, tidak untuk akhirat dan tidak menyelamatkannya dari api neraka, maka doa induk itu menahan doa yang datang kemudian itu. Hamba itu dipelihara daripada didatangi oleh sesuatu yang menggerakkannya ke arah yang ditunjukkan oleh doa induk itu. Jika permintaannya sesuai dengan doa induk itu dia dipermudahkan mendapat apa yang dimintanya itu. Wallahuaklam.

Isnin, 27 Julai 2015

Pergantungan Hanya Kepada Allah

Salah satu punca gangguan was-was : Hidup bergantung dan bersandar kepada amalan, bukan kepada Allah.

Di akhir zaman ini ramai yg belajar dan menambahkan ilmu ugama, berusaha mengamalkannya tetapi masih tidak dapat menundukkan hawa nafsunya. Mengapa?

Kerana kita melakukan banyak amalan kerana MENYANGKAKAN bahawa amalan kita itu yg akan memberi kekuatan utk menyelamatkan kita dari kejahatan hawa nafsu.Tanpa kita sedari kita telah MELETAKKAN PERGANTUNGAN diri kepada amalan, bukan kepada Allah. Sedangkan Allah itu Maha Agung, sebanyak mana amalan pun, tidak akan membuat Allah tunduk untuk memberikan keselamatan pada makhlukNya.

Kita tersilap dengan mengamggap amalan yg banyak seolah-olah mampu "memaksa" Allah supaya memelihara kita dari kejahatan hawa nafsu atau musibah kehidupan. Sedangkan Allah Maha Berkuasa melakukan segala yang dikehendakiinya TANPA campurtangan sesiapa termasuk amal ibadah hambaNya. Oleh itu, lakukanlah seberapa banyak amalan dengan niat semata2 mendapatkan keredhaan Allah. Bukan dengan tanggapan bahawa :" jika aku banyak amalan, tetap istiqamah, mesti iman aku kuat" (kerana itulah amat sukar beristiqamah apabila kita menyandarkan kekuatan pada amalan) Dalam pada itu, letakkan PERGANTUNGAN hanya semata-mata kepada Allah SWT sahaja. Keredhaan Allah kepada diri kita itulah yg perlu kita cari, maka semuga dengan itu, kita berharap muga Allah sudi memelihara dan menambahkan kekuatan diri kita dalam menangani hawa nafsu dan musibah kehidupan. Kita makhluk, tiada daya upaya melainkan HANYA dengan izin Allah.

Jika kita hidup dgn kesilapan bergantung dan bersandarkan kepada amalan, ini akan membuatkan kita mudah putus asa bila sesuatu hal buruk berlaku kepada kita, kita mudah merasa Sangka Buruk kepada Allah. ianya juga Tanpa Disedari membuatkan kita TIDAK IKHLAS dalam melakukan amal ibadah kerana kita berharapkan semuga dengan amalan kita itu, hidup kita akan dipermudahkan, rezeki akan murah, akan dijauhkan dari bala bemcana dan musibah serta wabak penyakit, SEDANGKAN semua keselamatan dan kebahagiaan itu adalah dari Rahmat Allah Yg Maha Pemurah lagi Maha Belas Kasihan, bukan disebabkan perbuatan amal ibadah kita. Tiada suatu apa pun yang berupaya memaksa Allah utk melakukan urusan yg dikehendakkiNya.

Amal ibadah adalah kewajipan yg wajib dilakukan kerana itu adalah perintah Allah, manakala amalan sunat dan kerohanian adalah jalan utk mendekatkan diri dan mendapatkan redha Allah. Kerana itu lah kita mudah sangat was-was kerana kita mahukan amal ibadah yg sempurna kerana kita menyangkakan amalan yg sempurna akan menyelamatkan kita didunia dan akhirat. Sedangkan yg hanya Maha Memberi Perlindungan kpd kita adalah Allah SWT. Bukan amalan kita. Kita telah meletakkan pergantungan pada amalan, bukan pada Allah. Padahal hanya Allah Yg Maha Sempurna.

Cuba perhatikan, apabila kita tergelincir dalam jurang dosa dan maksiat pula, kita akan berasa Allah sangat jauh dan kita mudah merasa piutus asa dari Rahmat dan Keampunan Allah, kerana selama ini kita hidup dengan bersandarkan pada amal kebaikan, maka kita mula beranggapan jika kita berbuat amal soleh dan kebaikan, Allah dekat dan sayang pada kita, dan kita beranggapan apabila kita tergelincir melakukan dosa, Allah benci dan menjauhi kita, dan kita putus asa dari Rahmat dan keampunanNya. Kita telah pandai2 MENIDAKKAN sifat Allah Yang Maha Pengampun dan Maha Pengasih. Sedangkan Allah berfirman bahawa DIA lebih dekat dgn kita lebih dari urat leher kita sendiri. inilah yg berlaku selagi kita masih MELETAKKAN PERGANTUNGAN PADA AMALAN, BUKAN PERGANTUNGAN SEMATA-MATA KEPADA ALLAH SWT.

Sebagai contoh, Bila kita ingin lakukan solat sunat seperti solat sunat dhuha, dgn niat atau harapan supaya rezeki kita murah, maka ini adalah tanggapan yang SALAH dan KELIRU. Tiada satu amalan pun yang boleh memaksa Allah memberikan sesuatu kepada kita. Lakukan dgn niat semata2 mendapatkan KEREDHAAN Allah. Lakukan kerana telah ada waktu yg diperuntukkan kepada kita untuk melakukan amalan sunat. BUKAN keran memikirkan ganjaran rezeki murah dan sebagainya. JANGAN meletakkan pergantungan kepada amalan, sebaliknya LETAKKAN PERGANTUNGAN KPD ALLAH semata-mata.

Jika memang rezeki anda mudah dan mewah setelah anda istiqamah melakukan solat sunat dhuha, itu BUKAN kerana istiqamah anda itu, tetapai semata-mata RAHMAT ALLAH kepada anda. Begitu jugalah dgn amalan2 sunat yg lain seperti tahajjud, puasa sunat, zikir dll.
Dengan niat yg betul, kita akan lebih selamat dan berasa senang hati melakukan amalan2 sunat apabila kita tidak berharapkan ganjaran dan reward, samada rezeki murah atau tidak, kita tetap melakukannya dgn gembira dan ikhlas, apabila kita melakukannya semata-mata kerana Allah. ini dapat mendidik hati kita supaya bersih dan aman dari merasa jauh hati atau bersangka buruk kepada Allah seperti :

"aku ni dah buat solat dhuha setahun, tapi hidup aku susah jugak, Allah tak sayang aku sebab aku banyak dosa agaknya", dan lain-lain sangkaan yg salah terhadap Allah. Ini semua boleh berlaku jika kita tersalah meletakkan pergantungan kepada amalan.

Hal ini juga dapat mendidik hati kita supaya tidak merasa megah atau riyak dengan amalan yg sebanyak mana pun kerana kita melakukannya semata-mata kerana Allah dan kita telah faham bahawa amalan yang banyak itu bukanlah tiket atau penentu bahawa kita adalah orang yg soleh atau tidak. Tidak memandang rendah pada orang yg nampak seolah kurang amalan dari kita. Hanya Allah Yang Berhak menentukannya.

Wallahuaklam

Sabtu, 18 Julai 2015

Salam Aidil Fitri

Assalamualaikum, kepada semua pengunjung blog ini, pihak admin ingin mengambil kesempatan untuk memohon ampun dan maaf diatas segala salah dan silap saya kepada anda semua. Selamat menyambut Aidil Fitri, semuga Allah menambahkan barakah dan RahmatNya kepada kita semua. Semuga kita semua di sihat walafiatkan serta diwaraskan oleh Allah SWT, Robb Yang Maha Menyembuhkan dari segi ruh, jasad, pemikiran, perasaan, jiwa, semangat, hati, kalbu dan emosi. Maaf Zahir dan Batin

Jumaat, 10 Julai 2015

He / She is always there for me...


Apakah anda seorang sahabat yang: " he/she is always be there for me" atau i will always be there for you?

Ianya adalah sesuatu yg diperlukan oleh setiap manusia, iaitu sahabat. (Bukan kekasih/ suami/isteri).

Apabila seseorang itu menghadapi masalah atau kesulitan (konflik) biasanya, selain dari mengadu kepada Allah SWT, dia juga akan mengadu kpd seseorang tentang konfliknya itu. Tetapi bukan semua orang boleh menjadi "sahabat" yg "always be there" walaupun seorang suami atau isteri.

Ciri2 seorang "sahabat yg always be there" ialah, dia akan mendengar segala keluhan seseorang itu dgn empatis, penuh minat (sekurang2nya berlakonlah menunjukkan minat jika benar anda seorang sahabat) dan tumpuan TANPA terus memberi komen atau cara penyelesaian (solusi).

Seseorang yg menghadapi konflik, sebenarnya perlukan seseorang untuk mendengar luahan dan keluhannya, perasaan dan kekecewaannya, dan tidak bermakna dia inginkan jawapan segera, bantuan atau solusi. Cukup sekadar menjadi pendengar yg baik (good listemer) kerana itu sahaja sudah cukup untuk melegakan emosinya apabila dia terasa ada seseoang yg berkongsi dan memahami situasi dirinya.

Tentang komen atau cara solusi terhadap masalah atau konflik itu pula, boleh dibincangkan kemudian secara perlahan-lahan. Elakkan dari berkata tentang "engkau salah atau betul". Judgement tidak diperlukan dalam situasi sebegini.

Ramai yg tidak menyedari hal ini dan biasanya terus memberikan komen melulu atau jalan solusi tergesa-gesa SEBELUM SEMPAT luahan itu habis diluahkan, malah dgn cara yg kasar atau tidak empatis seolah-olah dirinya bagus dan serba tahu dalam segala hal. Respon seperti: "ala.. releksla.. orang tua biasala.. mak aku pun dulu macam tu jugak...itu pun kau nak menggelabah ke? " (this conflict is not about you, its about your friend whom talking to you) ATAU "alahai, orang lain tu rugi 80 ke 90 ribu, boleh relaks aje, awak ni baru rugi 2 ribu je dah nak putus asa (orang yg diperbandingkan itu mungkin seorang billionaire, sedangkan kawan yg mengadu itu mungkin seorang yg susah) .

Sebolehnya, tunjukkan sikap menyebelahi kawan yg mengadu itu walaupun ternyata apa yg diluahkan itu menunjukkan pengadu itu bersalah atau konfliknya amat remeh dan kecil bagi anda. Anda sepatutnya TERASA DIHARGAI dan MENDAPAT KEPERCAYAAN apabila anda dipilih oleh seseorang untuk menjadi tempat mengadu hal APATAH LAGI jika membabitkan hal peribadi. Setelah itu, tegur kesilapan pengadu dgn pendekatan yg positif. Mulakan dengan kalimah "innalillahiwa inna ilaihirrojiun"..,,dan "sabarlah".

"Sahabat yg always be there" adalah org yg tetap menyokong sahabatnya walaupun satu dunia sedang menentangnya. Itulah yg dinamakan : he/she is always be there for me.
Jika rakan yg mengadu itu datang dengan air muka yang keruh dan murung, tetapi di akhir perbualannya dengan anda, dia sudah mampu untuk senyum atau berkata: "syukur pada Allah kerana aku ada kawan macam kau" atau kata-kata yg bermaksud seumpama dengannya, maka itu adalah tanda bahawa anda adalah seorang sahabat yg dinamakan : he/she is always be there for me.

P/s : paling terharu bila ada kawan yg berkata: "aku faham apa yg kau hadapi, tapi aku sedih sangat sebab aku tak mampu tolong, tapi malam ni aku nak buat solat hajat muga masalah kau dapat diatasi" - Respon spt ini cukup BERAPI dan seolah membuka jalan penyelesaian.
Nabi SAW bersabda: ”Barangsiapa diberi KEBAIKAN kemudian ia berkata kepada orang yang memberi kebaikan, ‘jazakallah khairan’ (semoga Allah membalasmu dengan kebaikan), maka dia sungguh telah memberikan PUJIAN yang sangat baik.”
[HR Tirmidzi]