Jumaat, 12 Jun 2015

OCD: Sebenarnya BUKAN gangguan WAS-WAS


Ianya adalah Gangguan berbentuk Pattern Idea Berulang-ulang

Gangguan OCD ini bukanlah sahaja tentang was2 najis, wudhu dsbgnya. Apa yg kita perlu faham ialah, : gangguan yg sebenar ialah idea atau pendapat tentang sesuatu itu datang berulang-ulang (repeatedly).

Maka sebab itulah bila berlaku satu gangguan was2: cth: was2 najis, kalau org normal mereka akan fikir sekali sahaja utk selesaikan samada : cuci atau kaji apakah itu najis perlu cuci atau tidak. Kemudian hal itu lenyap dan selesai.

Tapi bagi ocdian, selepas diselesaikan permasalahan najis tadi, idea atau kerisauan atau pandangan tentang hal najis itu masih muncul dan datang berulangkali, hingga menyebabkan gangguan.

Oleh itu, disini kita perlu faham bahawa kita bukan was2 kerana najis , sebab kita dah selesaikan tadi, tapi kita sedang diganggu oleh repeated idea. Ini lah yg kita perlu faham.

Jika kita MAMPU untuk fahami bahawa idea itu hanyalah popup dari syaitan laknatullah, inshaa Allah kita mampu untuk ignore dan kuatkan diri utk tidak menghiraukannya. Hal ini juga berlaku jika kita marah seseorang. Walau kita sudah maafkan, atau org yg kita marah sudah insaf dan minta maaf dari kita, dan kita telah memaafkan dgn ikhlas, tetapi beberapa waktu kemudian akan muncul satu perasaan marah semula pada org itu, seolah2 belum selesai, seolah org itu belum minta maaf, seolah kita belum memaafkan.

Kemudian kita akan marah semula pada org itu. Ini adalah kerana repeated idea ttg kesalahan org itu muncul semula dlm bentuk popup atau simulasi oleh syaitan. Kerana itulah ocdian akan nampak seperti sgt sensitif dan sukar memaafkan. Walhal kita sudah memaafkan tetapi kita diganggu semula dgn pattern repeated idea ini.

Mungkin cara yg paling baik bagi kita mengelakkan dari terikut dgn perasaan marah selepas memaafkan ini ialah dgn cara istighfar, teknik pernafasan dan jgn tinggalkan solat.

Asas Ocd bukan gangguan was2, tetapi asas ocd adalah : gangguan idea yg berulang-ulang tentang sesuatu perkara yg kita lalui.

Kita kena fahami dan kenalpasti betul2 apakah masalah kita yg sebenar. Kalau kita cuba selesaikan gangguan ini dgn fokus pada bersihkan najis, atau ambil wudhu semula, atau niat semula, atau mengucap semula, atau apa jua tindakan kompulsif, MAKNANYA kita sudah salah, kerana hal najis dan sebagainya sudah kita bersihkan berulangkali. Masalah yg sebenar kita ialah idea itu datang berulang kali, ini yg perlu kita fokus utk hindarkan. Harap penjelasan ini dapat memberikan sedikit pencerahan kepada semua.
Wallahuaklam

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Tinggalan pesanan anda

Nabi SAW bersabda: ”Barangsiapa diberi KEBAIKAN kemudian ia berkata kepada orang yang memberi kebaikan, ‘jazakallah khairan’ (semoga Allah membalasmu dengan kebaikan), maka dia sungguh telah memberikan PUJIAN yang sangat baik.”
[HR Tirmidzi]