Jumaat, 15 Mei 2015

Apakah Anxiety Disorder (Bahagian Kedua)



Anxiety Disorder PART 2

AMARAN KERAS DARI VIRGIN ROSE (PENULIS ARTIKEL):
DILARANG MEMBUAT DIAGNOSIS SENDIRI BAHAWA ANDA MENGHIDAP ANXIETY DISORDER SELAGI ANDA TIDAK MENDAPATKAN PENGESAHAN TAHAP KESIHATAN MENTAL DAN FIZIKAL DARI DOKTOR 


Oleh : Virgin Rose VR
Untuk sebarang pertanyaan tentang Anxiety Disorder, sila emailkan soalan terus kepada penulis di alamat email beliau, virginrosevr@gmail.com

Dalam part 1 telah dijelaskan secara umum punca/faktor kpd terjadinya Anxiety Disorder/ Panic Attack. Tetapi bukanlah penting pun utk kita ketahui apa puncanya (kalau tahu punca lagi baik sbb dari punca kita boleh fix punca tersebut) sebab ada antara kita yang masih bingung dan tak tahu apa punca kepada terjadinya keadaan ini.

Makanya, dari kita menambah beban pd minda kita lg dgn dok pikir apa sebab jadi begini dan bila perkara ini akan berakhir maka sebagai asasnya adalah lebih baik kita TERIMA saja keadaan kita yang telah masuk dlm cycle of anxiety tersebut. Bagaimana utk kita TERIMA? - Topik ini akan ijelaskan pada bahagian yang lain Kerana utk bahagian ini kita nak jelaskan tentang SIMTOM2 yang dialami oleh penderita Anxiety Disorder secara terperinci.

APAKAH SIMTOM2 YANG TERLIBAT?

Kita bahagikan ia kepada simtom Fizikal & Emosi.

SIMTOM FIZIKAL.

-sakit kepala, kepala berdenyut2, rasa ada bnda bergerak2/berjalan dlm kepala, kepala rasa panas, kepala rasa sejuk, kepala rasa mencucuk2, kepala rasa berat, kepala rasa ringan, kepala rasa kebas, rasa ada benda ikat sekeliling kepala; -dahi rasa berkerut tp tgk cermin tk berkerut, dahi rasa tegang, dahi rasa ketat, dahi rasa ditempek koyok, dahi berdenyut2, dahi seperti kena ikat dgn getah, dahi kebas, kening erdenyut2/bergerak2;

-hidung rasa tersumbat di bahagian rongga, hidung rasa seperti keluar cecair, hidung sensetif dgn bau, nafas dari hidung terasa bahang/panas;
-mulut rasa kering, bibir kering, bibir berdenyut2, mulut kebas, lidah kebas, susah nak menelan, rasa ada cecair/kahak di tekak, percakapan jadi tak teratur, kerap kena ulser mulut, rasa seperti sesuatu menyekat di tekak, rasa ada ketulan di leher, rasa tercekik;

-muka rasa kebas sebelah, muka rasa kebas keseluruhan, muka rasa panas, muka rasa sejuk, muka berdenyut2; -telinga kebas, telinga berdesing, telinga berdengung, telinga tersumbat, dengar bunyi loceng dlm telinga, telinga panas, telinga sejuk, telinga rasa bergerak2, sakit dlm telinga;

-mata kabur, mata berkelip2/berdenyut2, mata sensetif dgn cahaya, mata menggoda
(eh, tk yg ni aku tipu je)

-leher rasa kebas, leher tegang, leher rasa tercekik (aku mcm dh ulang benda ni kan) leher rasa ada lump, leher rasa panas, leher rasa sejuk, leher rasa meremang, leher berdenyut2;

-bahu rasa tegang, bahu rasa berat, belakang bahu rasa kebas, bahu sakit, bahu lenguh, berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul;

-badan belakang (tulang belikat) rasa lenguh, rasa berat, rasa kebas, rasa ditampal koyok, berdenyut2, meremang, mencucuk2, sakit tulang elakang, tulang pinggul rasa lemah, tulang belakang rasa lenguh, sakit pinggang; -dada rasa ketat, dada rasa berat, dada mencucuk2 mcm rasa sakit jantung, rasa mencucuk2 di dada kanan dan kiri juga, nafas sesak, nafas pendek, nafas laju, nafas rasa tk puas, jantung berdegup laju mcm nk terkeluar, jantung mcm rasa tk berdegup pulak, jantung berdebar2;

-perut rasa memulas, rasa kecut perut, perut kembung, perut rasa pedih, perut rasa mencucuk2, perut rasa berdenyut2, pedih ulu hati, kerap Sendawa; -tangan rasa kebas, tk bole tido ditindih nnt tangan jadi numb; lembik mcm tkde nyawa, tangan berdenyut2, tangan rasa kebas, tangan rasa mencucuk2, hujung jari rasa panas, hujung jari dan tapak tangan rasa mencucuk2;

-kaki rasa kebas, cepat cramp, kaki berdenyut2, hujung jari rasa mencucuk2, kaki rasa panas, kaki rasa sejuk, kaki rasa mencucuk2, kaki cepat lenguh, kaki tk bole nak berdiri lama, kaki rasa bergetar, tapak kaki rasa panas, tapak kaki rasa sejuk, tapak kaki berdenyut, tapak kaki mencucuk2;

-keperluan seks jadi menurun atau menaik;

-denyutan di seluruh badan;

-menggigil, badan rasa bergetar;

-melayang2, dizziness, tekanan darah rendah, tekanan darah tinggi;

-berat badan menurun mendadak atau berat badan menaik mendadak;

-hilang selera makan atau bertambah selera makan

-depersonalisation, rasa dlm mimpi, berkhayal, rasa bukan realiti;

-mimpi buruk, gangguan tidur, insomnia;

-cepat letih, mudah mengantok di siang hari, pattern tido berubah;

-utk wanita yg dlm tempoh menstruasi: bdn jadi lemah/lemau, cramp, kitaran haid tak teratur, kembung perut, sakit kepala, sakit pinggang, sakit tapak kaki, melayang2, rasa nak pitam, cepat letih, rasa nak tido



SIMTOM EMOSI.

-perasaan rasa nak dekat mati, takut mati;

-cepat marah, sensetif, agresif;

-perasaan rasa akan pitam dan terus pengsan bila sesak nafas;

-perasaan takut nak mandi sbb takut pengsan dlm toilet;

-rasa takut nak pergi tempat yang tiada access pd klinik/hospital;

-rasa diri ada penyakit kronik, akan ditimpa musibah;

-bimbang ahli keluarga tersayang ada penyakit kronik, ditimpah musibah atau mati;

-rasa takut nak mengaji/solat sbb otak fikir seolah2 buang tebiat dan nak dekat mati;

-rasa rimas/sesak bila di khalayak ramai/kesesakan lalulintas;

-takut dengar berita kematian, takut dengar berita2 musibah;

-tak bole tengok gambo2 yang menakutkan/menyeramkan;

-terlampau berfikir hal sekecil2nya dengan sedalam2nya;

-tercetus pemikiran ttg hal2 keTuhanan sehingga bimbang menjadi murtad;

-ketakutan pd perkara unik/subjektif (e.g takut bunyi gagak/takut denyut2 di badan);

-takut naik lif krn bimbang jika lif ada mslh teknikal;

-takut pada mimpi2 buruk (batu nisan, mimpi org yg dh mati, kain putih, etc.);

-takut nak buat baik sgt sbb bimbang dikatakan buang tebiat;

-selalu rasa down, bersedih, salahkan takdir, salahkan org sekeliling yang tk faham keadaan diri;

-takut keluar rumah sbb takut ditimpa musibah;

-takut utk makan certain makanan sbb bimbang trigger pada Panic Attack;

-takut nak makan apa2 pun;

-fikiran terlampau negatif pd setiap perkara;

-tak bole rasa sakit kt kepala sbb otak dok fikir ada kanser otak;

-tak bole rasa sakit kt perut sbb otak dok fikir akan kena kanser perut;

-tak bole rasa tk selesa pd bahagian peranakan (utk wanita) krn otak dok fikir kena kanser rahim;

-takut sesak nafas sbb otak fikir ada mslh paru2;

-takut bila jantung berdebar sbb otak fikir ada sakit jantung;

-takut pada setiap ketidakselesaan pd badan sbb rasa itu adalah simtom kpd suatu
penyakit lain;

-takut nk g movie sbb bimbang kena Panic Attack n tk bole escape;
-selalu rasa diri akan jadi gila;

-selalu rasa diri akan berakhir di hospital mental dan takkan sembuh dari penyakit;

-otak selalu terbayang cara kematian diri sendiri;

-tak bole tgk keadaan orang yang menyedihkan krn jiwa rasa sgt2 tersentuh, bole buatkan sendiri menangis;

-kerap menangis, meratap;

-putus harapan pada semua org disekeliling;

-hilang rasa kebergantungan pada Pencipta;

-cenderung utk bersendiri dan hilang nikmat utk bersosial;

-cepat rasa bersalah pada diri sendiri;

-selalu rasa didampingi makhluk halus;

-mood swing;

-takut utk rasa terlalu happy sbb bimbang dikatakan buang tebiat;

-takut utk rasa mengidam pd suatu mknn sbb bimbang dikatakan buang tebiat;

-putus asa dalam hidup, keinginan utk mencederakan diri (ini dh lebih kepada kemurungan / depression);

dan seribu satu jenis simtom lain yang unik dialami oleh individu yang mengalami Anxiety Disorder.

simtom yang disenaraikan di atas ini mmg sangat details aku huraikan. walau bagaimanapun, simtom2 yang dialami di antara individu Anxiety Disorder dgn individu Anxiety Disorder yang lain TIDAK SEMESTINYA SAMA. kerana setiap pemikiran kreatif kita berbeza antra satu sm lain. dan ingin aku tegaskan juga bahawa ada antara simtom2 yang aku senaraikan itu TURUT DIALAMI OLEH ORANG NORMAL yang tidak mengalami Anxiety Disorder.
dan mereka ini tidak dikategorikan sebagai pesakit Anxiety Disorder kerana mereka TIDAK JATUH KE DALAM CYCLE OF ANXIETY.


....bersambung ke SINI


83 ulasan:

  1. Balasan
    1. Untuk sebarang pertanyaan tentang Anxiety Disorder, sila emailkan soalan terus kepada penulis di alamat email beliau, virginrosevr@gmail.com

      Padam
  2. sama sebiji macam yang saya sedang alami. apa rawatan utk sembuh ? siksa sangat rasa. tak larat sangat2.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Untuk sebarang pertanyaan tentang Anxiety Disorder, sila emailkan soalan terus kepada penulis di alamat email beliau, virginrosevr@gmail.com

      Padam
  3. Sya dh lma kena mcm ni.ari2 dlm kepla n igt mati.apapn sya nekad nk hidp yng nrmal.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul le sama le pantang sakit semua rasa nak mati.. takut duduk sorang2

      Padam
    2. Untuk sebarang pertanyaan tentang Anxiety Disorder, sila emailkan soalan terus kepada penulis di alamat email beliau, virginrosevr@gmail.com

      Padam
  4. Balasan
    1. Untuk sebarang pertanyaan tentang Anxiety Disorder, sila emailkan soalan terus kepada penulis di alamat email beliau, virginrosevr@gmail.com

      Padam
  5. Saya banyak mengalami perkara2 dia tas kadang takut plak dok sorg2

    BalasPadam
    Balasan
    1. Untuk sebarang pertanyaan tentang Anxiety Disorder, sila emailkan soalan terus kepada penulis di alamat email beliau, virginrosevr@gmail.com

      Padam
  6. sy hampir semua yg ditulis tu sy dah rasa...ada cara nak reduce atau hilangkan terus tak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Untuk sebarang pertanyaan tentang Anxiety Disorder, sila emailkan soalan terus kepada penulis di alamat email beliau, virginrosevr@gmail.com

      Padam
  7. Bacalah hingga habis semua siri dan juga kesemua siri Anxiety and I, barulah nanti boleh tahu samada boleh sembuh dan pulih atau tidak.

    BalasPadam
  8. kalau dok sengsorang je kena nampak sgt setan la ni..dok kacau..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Untuk sebarang pertanyaan tentang Anxiety Disorder, sila emailkan soalan terus kepada penulis di alamat email beliau, virginrosevr@gmail.com

      Padam
  9. Semua simptom2 yg ditulis ade pd sy.. Tp alhmdulillah, sjk join group anxiety disorder keadaan beransur pulih, tp still lg rse berdebar2 n bdn bergetar je.. But still bleh control lg.. Yg pntg kne kuatkan smgt n pikir positif.. N berzikir slalu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Untuk sebarang pertanyaan tentang Anxiety Disorder, sila emailkan soalan terus kepada penulis di alamat email beliau, virginrosevr@gmail.com

      Padam
    2. Awk, masukkan sy dlm group sekali +60185774396

      Padam
    3. Untuk sebarang pertanyaan tentang Anxiety Disorder, sila emailkan soalan terus kepada penulis di alamat email beliau, virginrosevr@gmail.com

      Padam
  10. Balasan
    1. Untuk sebarang pertanyaan tentang Anxiety Disorder, sila emailkan soalan terus kepada penulis di alamat email beliau, virginrosevr@gmail.com

      Padam
  11. SAYA MENGALAMI BANYAK SIMPTOM DIATAS.SAYA TAKUT KALAU SAYA MATI.HARI-HARI FIKR,.KADANG-KADANG TAKLEH HIDUP NORMAL MACAM SEBELUM NI.APA YANG BOLEH SAYA BUAT UNTUK MENGUBATI PENYAKIT NI?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Untuk sebarang pertanyaan tentang Anxiety Disorder, sila emailkan soalan terus kepada penulis di alamat email beliau, virginrosevr@gmail.com

      Padam
  12. Kalau tinggal jauh mcm sya kt kedah mcm mna?sya trlalu bnyk simptom kt ats..hmmm dah baby,jd xhepi sngt bla asyk pkr bkn2..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Untuk sebarang pertanyaan tentang Anxiety Disorder, sila emailkan soalan terus kepada penulis di alamat email beliau, virginrosevr@gmail.com

      Padam
  13. Asalamualaikum... semua, apa yg trtulis d atas. Sy alami skrg... allah sja tahu betapa takut nya sy.... hari2 memikirkan hal yg sama.. memfikirkan yg x betul.. iaitu mati.... buat keja pn dah x focus... fikiran melayang2...
    -sja ingin berkongsi -
    Fikiran x nenentu... ����

    BalasPadam
    Balasan
    1. Untuk sebarang pertanyaan tentang Anxiety Disorder, sila emailkan soalan terus kepada penulis di alamat email beliau, virginrosevr@gmail.com

      Padam
  14. Saya pon sama..rasa macam da nak mati.takot sgt2.sentiasa susah ati,badan bergetar,rasa mcm nk pitam berpeluh2..macam2 yang saya pk..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Untuk sebarang pertanyaan tentang Anxiety Disorder, sila emailkan soalan terus kepada penulis di alamat email beliau, virginrosevr@gmail.com

      Padam
  15. Saya rasa lidah sentiasa kebas lidah terasa tegang dan sukar untuk menelan adakah saya mengidap anxierty disorder

    BalasPadam
    Balasan
    1. Untuk sebarang pertanyaan tentang Anxiety Disorder, sila emailkan soalan terus kepada penulis di alamat email beliau, virginrosevr@gmail.com

      Padam
  16. Ya Allah..semua simptom tu ada pada saya.. akhir2 ni makin kerap smpai kena amik cuti panjang sbb tkut panic tu dtg msa keje.. da jmpa doktor, doktor kta xde masalh.. pegi darussyifa pun ustaz kta xde masalah.. da buntu da.. rasa mcm org gila pun ada.. Mudah2an kita semua diberi kesembuhan oleh Allah S.W.T..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama mcm apa yg sy rasa...buntu dan tidk tahu cara mcm mana nk hadapi dn keluar dari keadaan ni...

      Padam
    2. Bila lagi akan diadakan seminar dan rawatan anxiety..saya nak ikutinya..

      Padam
    3. Untuk sebarang pertanyaan tentang Anxiety Disorder, sila emailkan soalan terus kepada penulis di alamat email beliau, virginrosevr@gmail.com

      Padam
  17. AllahuAkbar....semua simpton sy slami dan hampir 4 bln bnd ni berlanjutan...da sesiapa yg boleh bantu sy dlm hal ni...kadang2x dh rasa mcm putus asa...xhau apa yg perlu dilakukan..Mohon sgt2x siapa yg dpt membantu hubungi sy di 0145312413...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Untuk sebarang pertanyaan tentang Anxiety Disorder, sila emailkan soalan terus kepada penulis di alamat email beliau, virginrosevr@gmail.com

      Padam
  18. AllahuRabbi...kebanyakkan simpton yg ditulis sy sdg alami...yg paling ketara rasa mcm nk mati je...takut nk keluar pergi mana2x...bdn rasa letih je walaupun baru bgn dari tidow..pergi check Dr just bgthu angin banyak dalam badan... Pergi darul syifa ustaz bgth sy ok...sy buntu dan kadg2x rasa putus asa... Please sesiapa yg blh bantu sy keluar dari mslh ni mohon hubungi sy... Dan keadaan sy ni dah hampir 4 bulan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Untuk sebarang pertanyaan tentang Anxiety Disorder, sila emailkan soalan terus kepada penulis di alamat email beliau, virginrosevr@gmail.com

      Padam
  19. Banyak yang kena dekat atas tu . Hmmm biasa kalau duduk sorang sorang selalu kena .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Untuk sebarang pertanyaan tentang Anxiety Disorder, sila emailkan soalan terus kepada penulis di alamat email beliau, virginrosevr@gmail.com

      Padam
  20. Sy skrg mngalami keadaan ni.hari2 rasa tk happy mcm dulu.. Fikiran jd negetif je.. Sapa2 ada nk buat grup wssp or kongsi 0168209352 ni nmbr sy.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Untuk sebarang pertanyaan tentang Anxiety Disorder, sila emailkan soalan terus kepada penulis di alamat email beliau, virginrosevr@gmail.com

      Padam
  21. Saya ada alami ni sejak berhenti merokok 3 bulan lepas..kadang2 berlaku dan risau tak semena-mena..

    BalasPadam
  22. Saya mula alami benda ni start saya berhenti merokok..selalu datang dan pergi..mcmana nak rawat dan hilangkan perasaan cemas tak menentu tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Untuk sebarang pertanyaan tentang Anxiety Disorder, sila emailkan soalan terus kepada penulis di alamat email beliau, virginrosevr@gmail.com

      Padam
  23. Selalu kena bila duduk sorang sorang . Kadang kadang rasa takut sangat . Tak tentu arah jadinya .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Untuk sebarang pertanyaan tentang Anxiety Disorder, sila emailkan soalan terus kepada penulis di alamat email beliau, virginrosevr@gmail.com

      Padam
  24. 😢😢saya pun ada...boleh gaduh dibuatnya kerana nak org faham kita.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Untuk sebarang pertanyaan tentang Anxiety Disorder, sila emailkan soalan terus kepada penulis di alamat email beliau, virginrosevr@gmail.com

      Padam
  25. Sya ada rasa macam ni jugak sejak hujung januari haritu.. Umur saya baru 18.. Saya tak tahu nak buat apa.. Kaki saya sentiasa sejuk telinga saya sentiasa berbunyi.. Saya selalu fikir macam dah nak dekat mati dan takut mati.. Macam mana nak hilangkan rasa ini?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Untuk sebarang pertanyaan tentang Anxiety Disorder, sila emailkan soalan terus kepada penulis di alamat email beliau, virginrosevr@gmail.com

      Padam
    2. Assalamualaikum,dik. Masalah telinga berdesing n kaki sejuk Adik dah pulih ke? Akak pon alami masalah yg sama.

      Padam
  26. Saya 18 tahun saya ada rasa takut mati n rasa dah dekat nak.. Kaki saya selalu sejuk telinga saya pon selalu berdesing. Adakah ini suatu anxiety disorder?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Untuk sebarang pertanyaan tentang Anxiety Disorder, sila emailkan soalan terus kepada penulis di alamat email beliau, virginrosevr@gmail.com

      Padam
  27. Saya mengalami perkara yang sama takut dari segala aspek . Kalau ada group AD saya nk join.0142264654

    BalasPadam
  28. Saya alami semua perkara di atas. Kalau ada group ws AD saya nak join 0112 6794718

    BalasPadam
  29. sy pon alami pkra yg sme.. .kdng rse nk redo jer law mati pon.. tp isaw kt ank2 sbb kecik lg..spruh gile da rse..

    BalasPadam
  30. tlong msokkn sy dlm grup wsp..01116530783
    plez..ibu bingung..

    BalasPadam
  31. sy nk join grup wasp law ada..
    01116530783

    BalasPadam
  32. Mcm mana nk hilangkan AD ni....saya juga alami..huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Zira, bacalah sehingga habis semua siri. Cara2 pwrawatannya ada disertakan

      Padam
  33. Kalau ada group ws .Tolong masukkan no ni 01121321249

    BalasPadam
  34. Sy pun alami simpton2 di ats..klu ada cara nk atasi tolong share..dah 4 bulan sy alami.. Klu ada group ws tlong msukkan no ni 0135998262

    BalasPadam
  35. Assalammualaikum.... Bende nie baru terjadi pada saya 4 hari yg lepas menjelangnya ramadan..... Semua simtom yang dihuraikan tu kebanyakkannya ade pada saya.... Doktor suruh sy makan ubat penenang tp sy xnak sbb nnt jadi kebiasaan... Sy cube lawan anxiety nie.. Tp dia dtg bila2 je... Sistem badan nie rasa mcm dh xbetul dh.... Sy cube lawan dan nak jdi normal spt semula.... Ade ape2 info yang boleh dikongsikan utk sy terus hidup dgn normal??

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumussalam, bacalah semua siri Anxiety Disorder sampai habis, semua nya dah lengkap

      Padam
  36. Msukkan no tel sy 013 5786988

    BalasPadam
  37. Untuk sebarang pertanyaan tentang Anxiety Disorder, sila emailkan soalan terus kepada penulis di alamat email beliau, virginrosevr@gmail.com

    BalasPadam
  38. atau follow ig @virginrosevr

    BalasPadam
    Balasan
    1. beb, twitter dgn wechat ada tak? :)

      Padam
    2. hahaahaa twitter pun ada tapi tak aktif sangat. Wechat tak setting hehe

      Padam
  39. Sy nk join group jgk...nie no sy 0126393711

    BalasPadam
  40. TIDAK ADA GROUP WHATSAPP ANXIETY YG SAYA KELOLAKAN. HARAP MAKLUM

    BalasPadam
  41. Saya dah lama kena benda yang sama tolong bantu saya apa yang perlu saya buat no tel saya *017-3912268*

    BalasPadam
  42. sye kne mcm ni .. sme .. sye takot .. whtsapp sye .. 0177827982..tlong

    BalasPadam
  43. Sy pun nk join group please 0128979131

    BalasPadam

Tinggalan pesanan anda

Nabi SAW bersabda: ”Barangsiapa diberi KEBAIKAN kemudian ia berkata kepada orang yang memberi kebaikan, ‘jazakallah khairan’ (semoga Allah membalasmu dengan kebaikan), maka dia sungguh telah memberikan PUJIAN yang sangat baik.”
[HR Tirmidzi]