Ahad, 21 September 2014

Pengganggu Ketenangan


Mengapa tepian pantai, dipinggir bukit dan pergunungan, di kawasan air terjun sering dikatakan mempunyai kedamaian dan ketenangan? Mengapa kita akan ketempat2 sebegini bila kita ingin merehatkan minda?

Kerana ditempat spt ini, (tiada / kurang manusia) yg ada hanyalah alam, beburung, binatang2, udara dll makhluk ciptaan Allah yg 100 peratus mengikut perintah Allah (sunatullah). Maka frekuensi yg dikeluarkan oleh semua yg disebut tadi adalah frekuensi yg harmoni dan tenteram. TETAPI apabila makin ramai manusia, maka makin banyak frekuensi kedurhakaan dan dosa mula mencemarkan sesuatu kawasan. Frekuensi mengumpat, pendengki, pelucah, pelanggaran larangan semuanya bersimpang siur mengganggu frekuensi harmoni tadi. Jika kita bersendirian atau dgn hanya beberapa orang di kawasan2 ini, kita mmg akan mudah meresapkan kedamaian dalam jiwa, tetapi bila semakin ramai manusia, maka semakin pudar ketenangan.

Hal ini berlainan jika di masjid, walaupun ramai manusia, tetapi frekuensi masing2 masih agak sama, iaitu ingin beribadah, ingin meminta ampun atau paling tidak pun masih takut untuk berbuat dosa didalam masjid, maka kerana itu keheningan masih dapat dirasakan didalam ruang dewan solat yg ada ramai manusia. (Bukan diluar perkarangan masjid kerana diluar hingar bingar dgn manusia yg berbual hal dunia dan kanak2 yg bermain2 dan tidak menghormati org yg sedang beribadah)

wallahuaklam

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Tinggalan pesanan anda

Nabi SAW bersabda: ”Barangsiapa diberi KEBAIKAN kemudian ia berkata kepada orang yang memberi kebaikan, ‘jazakallah khairan’ (semoga Allah membalasmu dengan kebaikan), maka dia sungguh telah memberikan PUJIAN yang sangat baik.”
[HR Tirmidzi]