Ahad, 21 September 2014

Apa Orang Lain Kata?


Tindakan yg kita buat bila mengalami sesuatu perkara yg tidak kita sukai. Cthmya spt bila ada seseorang menyakitkan hati atau memalukan kita. Biasalah, kita akan marah, atau membalas semula perbuatannya malah kadangkala pembalasan kita itu melampau pula. Atau jika kita ada kuasa lebih, kita pulaukan dia. Apa sahajalah asal hati kita puas, dendam terbalas.

Walaupun jauh disudut hati, kita sedar dan tahu bahwa adalah lebih baik disisi Allah jika kita memaafkan dan tidak membalas serta berdendam. Tapi mengapa kita ikutkan jua perasaan marah? Kerana kebanyakan tindakan kita adalah kerana kita mengambil kira "pandangan dan pendapat orang lain".

Apa kata orang nanti kalau aku tak balas? Apa kata orang lain kalau aku tak marah dia semula? Nanti org kata aku penakut, pengecut, dayus, lemah, lembik, pondan dsbgainya. Kita tak pernah pun nak ambil kira "pandangan dan pendapat Allah". Sepatutnya Allah yg paling utama. Tetapi kerana kita terlalu tenggelam dengan dunia, kita sudah tak mampu nampak Allah dalam aspek kehidupan kita. Banyak tindakan yg kita ambil adalah berdasarkan "apa org lain kata namti". Bukan "apa Allah kata nanti".

Pedulikanlah apa pandangan orang, asalkan disisi Allah, tindakan kita betul. Bukan disisi manusia. Kita akhirnya kembali pada Allah, diadili oleh Allah, bukan oleh manusia. Wallahuaklam

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Tinggalan pesanan anda

Nabi SAW bersabda: ”Barangsiapa diberi KEBAIKAN kemudian ia berkata kepada orang yang memberi kebaikan, ‘jazakallah khairan’ (semoga Allah membalasmu dengan kebaikan), maka dia sungguh telah memberikan PUJIAN yang sangat baik.”
[HR Tirmidzi]