Ahad, 4 Disember 2011

Ingin Sihat? Slim? Segar dan Cergas? Sangat Mudah! Buat INI Setiap Hari!
Sabda Nabi Muhammad S.A.W:
Aku diperintah (oleh Allah) bahawa aku sujud di atas tujuh anggota, di atas dahi dan diisyarat dengan tangannya di atas hidungnya,dan dua tangan dan dua lutut dan perut-perut anak jari dua kaki. (Hadis Muttafaqun Alaih)

Hikmah Sujud dari sudut klinikal

Ketika sujud kita digalakkan bertafakur beberapa ketika. Dari segi kesihatan, bersujud boleh mengelak penyakit pening atau migrain. Ini terbukti oleh saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari kita perlu bersujud. Ahli sains menemui bahawa ada beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yang tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang berkenaan.

Antara hikmah lain sujud adalah melegakan sistem pernafasan dan mengembalikan kedudukan organ ke tempat asalnya. Bernafas ketika sujud pula boleh:

-membetulkan kedudukan buah pinggang yang terkeluar sedikit dari tempat asalnya.

-membetulkan pundi peranakan yang jatuh.

-melegakan sakit hernia (burut)

-mengurangkan sakit senggugut ketika haid.

-melegakan paru-paru daripada ketegangan.

-mengurangkan kesakitan bagi pesakit apendiks atau limpa.

-kedudukan sujud adalah paling baik untuk berehat dan mengimbangkan lingkungan bahagian belakang tubuh.

-meringankan bahagian pelvis.

-memberi dorongan supaya mudah tidur.

-menggerakkan otot bahu, dada, leher, perut serta punggung ketika akan sujud dan bangun daripada sujud.

-pergerakan otot itu menjadikan ototnya lebih kuat dan elastik, secara automatik memastikan kelicinan perjalanan darah yang baik.

-bagi wanita, pergerakan otot itu menjadikan buah dadanya lebih baik, mudah berfungsi untuk menyusukan bayi dan terhindar daripada sakit buah dada.
mengurangkan kegemukan.

-pergerakan bahagian otot memudahkan wanita bersalin, organ peranakan mudah kembali ke tempat asal serta terhindar daripada sakit gelombang perut (convulsions).

-Organ terpenting iaitu otak manusia menerima banyak bekalan darah dan oksigen.

-Mengelakkan pendarahan otak jika tiba-tiba menerima pengepaman darah ke otak secara kuat dan mengejut serta terhindar penyakit salur darah dan sebagainya.Masya'allah, terlalu banyak benefits / kebaikan dalam setiap apa jua yang diWAJIBkan oleh Allah kepada manusia, itu pun manusia masih susah untuk melakukannya, melainkan jika telah didedahkan kebaikan dan manfaat dari segi sains. Ulama mengatakan sujud ketika solat adalah waktu manusia paling hampir dengan Allah SWT dan mereka menggalakkan kita bersujud lebih lama.


BACA ARTIKEL INI SEPENUHNYA DI LINK

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Tinggalan pesanan anda

Nabi SAW bersabda: ”Barangsiapa diberi KEBAIKAN kemudian ia berkata kepada orang yang memberi kebaikan, ‘jazakallah khairan’ (semoga Allah membalasmu dengan kebaikan), maka dia sungguh telah memberikan PUJIAN yang sangat baik.”
[HR Tirmidzi]