Ahad, 16 Oktober 2011

Crop Circle (fenomena lingkaran tanaman) 3

Artikel ini tidak sama sekali cuba untuk membuat sebarang kesimpulan, atau mendorong pembaca untuk bersetuju atau percaya tentang isu yang saya utarakan terutamanya yang membabitkan kepercayaan dan akidah agama. Ini hanyalah pandangan penulis sahaja.


Pada 15 August 2002, sebuah lagi crop circle telah ditemui di Winchester, Hampshire,UK. Kali ini, formasi grafik yang muncul adalah sangat berbeza dengan siri-siri crop circle yang muncul pada masa-masa sebelum ini. Ianya seakan Computer Graphic Image yang yang telah diprogramkan.Setelah diamati dan kajian dijalankan, grafik yang tertera pada formasi ini lebih menunjukkan wajah sebuah makhluk, dan disisinya terdapat sekeping cakera atau piktogram. Para pengkaji ada memberikan pendapat bahawa kemungkinan besar imej lembaga tersebut merupakan pengenalan bahawa merekalah penghantar / pembuat crop circle tersebut.

Lihat dengan lebih dekat lagi:


Ini pula adalah rajah berbentuk 'cakera' yang disertakan disisi lembaga tersebut:Para Cerealogi telah berusaha membuat kajian terperinci terhadap piktogram ini bagi memastikan apakah benar terdapat sebarang maksud atau mesej yang terkandung didalam Crop Circle yang muncul secara tiba-tiba dalam masa semalaman ini.

Piktogram ini telah dimasukkan kedalam pengaturcaraan komputer dan kiraan demi kiraan serta kajian telah dijalankan dengan terperinci dan mengambilkira dari semua sudut dan pengiraan matematik.

"Right, I've updated this section. I've gone through the whole code, examining carefully each bit, so I get all the characters as correct as possible (based on the aerial photo).

The code is written from the center outwards, counter-clockwise. There are 8 bits for each character, followed by a separator. This can be distinguished (somehow), because it is about half smaller than a "full bit". In the beginning and end there is additionally one extra 0 bit, otherwise the separator bits couldn't be distinguished!"Hasil pengiraan Cerealogi akhirnya dapat menterjemahkan mesej yang terkandung didalam piktogram tersebut sebagai:

"Beware the bearers of FALSE gifts & their BROKEN PROMISES.Much PAIN But Still time.BELIEVE.There is GOOD out there.We oppose DECEPTION.COnduit CLOSING\"


Para ilmuan barat lebih keliru dengan apa hasil terjemahan mesej dari crop circle ini, pelbagai telahan telah muncul dan lebih mengelirukan lagi. Tetapi saya cuba mentafsirkan mesej tersebut seperti ini:

Berhati-hati (amaran) terhadap pembawa 'pemberian palsu /penuh tipudaya dan janji-janji manis yang palsu dari mereka (dajjal?). Akan berlaku banyak kesakitan/penderitaan, tetapi masih punya masa untuk mengatasinya dengan Percaya (Beriman / Kembali kepada agama). Kebaikan (Keimanan dan Taqwa) itu wujud dan benar-benar ada. Kami adalah penentang 'Pendusta' (dajjal?). Mesej ditutup.


Ini hanyalah sekadar pandangan saya. Sila semak entry yang lepas tentang Dajjal

Wallahuaklam, hanya Allah Yang maha Mengetahui segalanya.


Sumber: LINK 1 LINK 2

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Tinggalan pesanan anda

Nabi SAW bersabda: ”Barangsiapa diberi KEBAIKAN kemudian ia berkata kepada orang yang memberi kebaikan, ‘jazakallah khairan’ (semoga Allah membalasmu dengan kebaikan), maka dia sungguh telah memberikan PUJIAN yang sangat baik.”
[HR Tirmidzi]