Ahad, 16 Oktober 2011

Crop Circle (fenomena lingkaran tanaman) 2

Jika penemuan-penemuan Crop circle ini selalunya berlaku dinegara-negara Barat yang mempunyai ladang jagung dan gandum yang luas, kini ia telah muncul di Nusantara!

Pada 23 Jan 2011 yg lalu, Crop Circle berukuran sekitar 50-70 meter dan melibatkan keluasan sawah seluas 2500 meter persegi telah menggemparkan penduduk kawasan Berbah, di Sleman, Yogyakarta, Indonesia.

Crop Circle SilemanSetelah muncul di Yogyakarta, kini crop circle muncul pula di Cikarang, Bekasi, Jawa Barat. Menurut info yang diterima, crop circle muncul di persawahan dekat perumahan Delta Mas, Cikarang, sejak 4 Mei 2011 lalu.

Crop Cirle Cikarang, Jawa BaratPara pengkaji masih membuat kajian samada fenomena ini buatan manusia atau tidak. Apa yang menjadi tandatanya ialah, bagaimanakah manusia mampu melakukan formasi lingkaran ini dengan sangat sempurna dan dalam jangkamasa yang sangat pantas, dengan keluasan lingkaran yang sangat besar seperti ini:


Terdapat beberapa pandangan dari para pengkaji iaitu:

1. Ianya hanyalah buatan manusia dengan tujuan menunjukkan kehebatan mereka.

2. Ianya adalah fenomena alam iaitu formasi yang terbentuk akibat ledakan medan magnet

3. Ianya merupakan sejenis kod tertentu yang mempunyai makna atau maksud yang tersendiri yang dilakukan oleh 'makhluk asing' (alien) sebagai cara berinteraksi dengan manusia atau memberikan amaran kepada manusia terhadap sesuatu perkara yang mungkin melibatkan keselamatan manusia.


~bersambung~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Tinggalan pesanan anda

Nabi SAW bersabda: ”Barangsiapa diberi KEBAIKAN kemudian ia berkata kepada orang yang memberi kebaikan, ‘jazakallah khairan’ (semoga Allah membalasmu dengan kebaikan), maka dia sungguh telah memberikan PUJIAN yang sangat baik.”
[HR Tirmidzi]