Selasa, 28 Jun 2011

Matlamat

By: Dr. Mohamed Farook b Raj Mohamed


Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Syukur alhamdulillah kita dapat bertemu lagi selepas satu jangka masa yang sangat lama. Saya agak sibuk dengan tugas harian . Disamping itu , saya terus menimba ilmu untuk terus memajukan diri dan dikongsi dengan orang lain. Sekarang saya ingin berkongsi lebih banyak ilmu dengan yang berminat untuk memajukan diri sendiri.

Saya ingin meneruskan blog ini dengan satu lagi topik yang penting iaitu matlamat. Jika anda membaca blog yang awal , anda mungkin ingat satu kajian yang dilakukan di University of Yale mengenai matlamat.University of Yale merupakan salah satu Universiti yang terkemuka dunia.Pelajar – pelajar University of Yale merupakan CEO syarikat Fortune 500 ( 500 syarikat gergasi di dunia) , tokoh – tokoh peniagaan yang besar dan ketua tertinggi dijabatan kerajaan.Dalam kajian yang dijalankan pada tahun 1974, didapati cuma 4% dari pelajar University of Yale mempunyai matlamat. 20 tahun selepas itu iaitu pada tahun 1994, kesemua pelajar tersebut telah dicari semula. Kejayaan mereka telah diukur dari segi kewangan dan hartabenda mereka. Kita sedia maklum bahawa kewangan dan hartabenda sahaja bukanlah ukuran sebenar untuk menilai kejayaan seseorang. Walaubagaimanapun nilai hartabenda dan kewangan merupakan satu cara mudah untuk mengukur kejayaan material seseorang, jadi ia digunakan sebagai pengukur kejayaan dalam kajian ini.

Mereka yang semasa belajar mempunyai sudah tentu akan terus mempunyai tabiat membuat matlamat setiap masa dalam semua peringkat hidup mereka. Hasil kajian menunjukkan bahawa mereka yang semasa belajar mempunyai matlamat selepas 20 tahun adalah 25 kali lebih berjaya dari segi kewangan dan hartabenda!

Matlamat adalah seperti sebuah destinasi untuk sebuah kapal. Sebuah kapal yang tidak mempunyai destinasi akan – akan terumbang – ambing dilautan sampai kehabisan bekalan. Tetapi jika kapal tersebut mempunyai destinasi, maka semua kelasi kapal akan bertungkus lumus bekerja supaya kapal tersebut akan sampai ke destinasi dengan cepat dan selamat.

Begitu juga jika kita tidak mempunyai matlamat. Minda Bawah Sedar kita tidak akan tahu apa yang perlu dilakukan ( sama seperti kelasi kapal yang tiada destinasi tadi ). Sebaliknya bila kita sudah mempunyai matlamat, maka Minda Bawah Sedar akan mula berusaha untuk membantu kita sedaya upaya untuk kita mencapai kejayaan. ( sama seperti kelasi kapal yang sudah mempunyai destinasi ).

Minda Bawah Sedar tidak boleh membuat keputusan sendiri. Minda Sedarlah yang membuat semua keputusan dalam hidup kita. Jadi jika kita ingin menggunakan kuasa Minda Bawah Sedar untuk membantu kita mencapai matlamat kita, maka kita mestilah membuat matlamat yang boleh difahami oleh Minda Bawah Sedar.

Untuk memilih matlamat yang boleh difahami oleh Minda Bawah Sedar dan seterusnya mencapai kejayaan yang cemerlang dengan secepat mungkin, kita perlulah tahu teknik bagaimana untuk memilih matlamat ( goal setting technique).Teknik memilih matlamat yang paling popular di Barat adalah Teknik SMART iaitu


S Specific (Spesifik)
M Measureable (Boleh diukur)
A Attainable (Boleh Dicapai)
R Realistic (Realistik)
T Time (Masa)

Saya telah mengubahnya sedikit .Ingat ayat ini ‘ Hamid Suka Udang Masak Pedas’
H ( Hamid) untuk HENDAK
S ( Suka) untuk SPESIFIK
U ( Udang) untuk UKURAN
M ( Masak ) untuk MASA
P ( Pedas) untuk PERCAYA

1.HENDAK
Seringkali apabila saya bertanya apakah matlamat anda, ramai yang menjawab “Saya tak nak miskin.” Atau “ Saya tak nak susah” . Matlamat mestilah sesuatu yang kita HENDAK. Jika kita mempunyai matlamat yang memberi tumpuan kepada apa yang kita hendak elakkan maka perkara itu akan menjadi semakin banyak dalam hidup kita. Ingat blog menumpukan perhatian kepada apa yang kita hendak. Maka lebih sesuai jika matlamat kita adalah “ Saya nak senang” dan bukannya “saya Tak nak susah” atau “ Saya tak nak miskin” . Jika matlamat adalah apa yang kita tidak hendak , tukarkan sahaja kepada lawannya iaitu tukarkan susah jadi senang atau tukarkan miskin jadi kaya.
“Saya tak nak susah” tukarkan jadi “ Saya nak senang”
“ Saya tak nak miskin “ tukarkan Jadi “ Saya nak kaya”
MATLAMAT MESTILAH SESUATU YANG KITA HENDAK DALAM HIDUP KITA,
BUKANNYA SESUATU YANG KITA HENDAK ELAKKAN .

2.SPESIFIK
Matlamat kita mestilah sesuatu yang spesifik .Contohnya jika matlamat kita adalah “ Saya nak senang “ atau “saya nak kaya” Minda Bawah Sedar kita tidak akan faham apa maksudnya ‘nak senang’ atau ‘ nak kaya’. Jadi Minda Bawah Sedar tidak akan berusaha mencapai matlamat yang tidak difahaminya.Jadi tiada perubahan yang akan berlaku dalam hidup kita. Matlamat tidak akan tercapai.
Matlamat “ Saya nak pendapatan bulanan yang lebih banyak” adalah lebih spesifik dari “ saya nak senang”. Matlamat “Saya nak simpanan yang lebih banyak dibank” adalah lebih spesifik dari “ saya nak kaya”.

Jika matlamat adalah untuk mempunyai sebuah rumah , tentukan lebih awal rumah bagaimana yang menjadi idaman anda .Rumah Banglo atau rumah kondominium? Bagaimanakah bentuk laman, susunan perabut, warna dinding dan sebagainya. Tentukan sebuah rumah yang seberapa spesifik yang anda boleh tentukan. Bila melakukan teknik seterusnya seperti visualisasi , gunakan rumah ini. Maka matlamat akan tercapai dengan cepat . Jika tidak spesifik, matlamat mungkin akan lambat atau tidak tercapai.

Jika matlamat adalah untuk memiliki sebuah kereta, maka tentukan kereta model apa ( BMW, Benz, Toyota , Perdana) , berapa cc nya, warna dan sebagainya. Jika boleh pergi lihat contoh kereta idaman anda di bilik showroom. Matlamat yang lebih spesifik ini adalah lebih senang dicapai dari matlamat untuk memiliki sebuah kereta sahaja. Ini adalah kerana lebih spesifik matlamat ter sebut , maka lebih mudah untuk anda mencapainya.

3.UKURAN
Jika matlamat itu boleh diukur, perlu disebutkan ukurannya. Contohnya, seorang yang memperolehi pendapatan bulaban sebanyak RM 3000 sebulan dan matlamatnya ialah memperolehi pendapatan bulanan yang lebih banyak. Maka dia mungkin akan memperolehi pendapatan bulanan RM3050 sahaja . Ini adalah kerana bagi Minda Bawah Sedar , RM 3050 adalah lebih banyak dari RM 3000. Jadi menurut Minda Bawah Sedar, matlamat untuk mencapai pendapatan bulanan yang lebih banyak sudah tercapai. Ingat , Minda Bawah Sedar walaupun jauh lebih berkuasa dari Minda Sedar, ia tidak dapat membuat keputusan . Minda Sedar yang boleh membuat keputusan. Jadi kita mestilah memilih matlamat yang boleh diukur supaya Minda Bawah Sedar boleh memahaminya.


Contohnya, katakan pendapatan bulanan seorang adalah RM 3000 sebulan . Matlamat “ Saya nak pendapatan bulanan yang lebih banyak” lebih sesuai diubah kepada “ Saya nak pendapatan bulanan RM 5000 sebulan”. Di sini ukuran untuk pendapatan bulanan yang dikehendaki sudah dinyatakan. Jadi Minda Bawah Sedar akan berusaha kearah matlamat yang sudah lebih jelas dan disebut ukurannya.

Jika seseorang mempunyai simpanan dibank berjumlah RM20,000 dibank dan matlamatnya adalah “ Saya nak simpanan yang lebih banyak di bank” , maka dia mungkin akan dapat menyimpan RM 20,300 sahaja . Ini adalah kerana Minda Bawah Sedar menganggap RM 20,300 lebih banyak dari RM20,000. Maka matlamat “ Saya nak simpanan yang lebih banyak dibank “ sudah tercapai. Oleh itu, matlamat “ Saya nak simpanan yang lebih banyak dibank “ lebih sesuai disebutkan ukuran simpanan yang dikehendaki . Matlamat tersebut lebih sesuai diubah kepada “ Saya nak simpanan sebanyak RM 30,000 dibank” contohnya. Maka Minda Bawah Sedar akan berusaha mencapai matlamat yang lebih jelas dan ukurannya sudah disebutkan.

Bagi perkara yang tidak boleh diukur,tidak mengapa jika ukuran tidak disebutkan.

4.MASA
Kita perlu menentukan jangkamasa yang kita perlukan untuk mencapai matlamat tadi. Contohnya “ Saya nak simpanan sebanyak RM 30,000 di bank “ lebih sesuai disebut “ Saya nak simpanan sebanyak RM 30,000 dibank pada 31.12.2011 atau sebelumnya”.

Sila beri perhatian kepada beberapa perkara.
1) Saya gunakan istilah “ atau sebelumnya “ pada hujung matlamat tersebut. Ini adalah kerana hanya Allah SWT Maha Maha Mengetahui masa yang tepat dan sesuai untuk memberikan kepada kita apa yang kita minta SAMADA sebelum tarikh yang kita tetapkan atau tidak . Tetapi oleh kerana kita sendiri sudah menetapkan tarikhnya, maka kita perlu menunggu sehingga tarikh tersebut sampai sebelum matlamat tercapai. Jadi kita perlu masukkan istilah “ atau sebelumnya “ supaya matlamat tersebut boleh dicapai secepat mungkin dan tidak perlu menunggu sehingga tarikh yang kita tetapkan.

2) Saya gunakan satu tarikh yang tetap dan bukannya satu jangkamasa seperti 6 bulan atau satu tahun. Katakan matlamat anda berbunyi “ Saya nak simpanan sebanyak RM 30,000 dibank dalam masa 6 bulan atau sebelumnya “ . Ini adalah satu kesilapan yang besar. Bilakah masa 6 bulan dari sekarang? Sekarang adalah bulan Jun 2011. 6 bulan dari sekarang adalah bulan Disember 2011. Pada bulan Julai 2011, masa “6 bulan dari sekarang” akan menjadi bulan Januari 2012. Begitulah seterusnya. Masa “ 6 bulan dari sekarang “ akan terus berganjak setiap bulan. Jadi anda perlulah menentukan satu tarikh dan bukannya satu jangkamasa.

Seorang pakar motivasi yang terkenal di Australia merupakan pengasas ‘Timeline Therapy’. Beliau mengenakan bayaran RM 10,000 untuk kursus beliau selama 3 hari. Beliau menceritakan pengalaman beliau melakukan kesilapan yang serupa apabila membuka sebuah perniagaan. Beliau membuat matlamat bahawa perniagaannya akan menjadi untung dalam masa 6 bulan!. Malangnya , 3 tahun berlalu dan perniagaanya masih kerugian. Apabila beliau menyedari kesilapannya dan menukar matlamatnya kepada satu tarikh 6 bulan kedepan, beliau berjaya meraih keuntungan yang besar sebelum tarikh yang ditetapkannya sampai.

3) Tarikh yang anda tetapkan perlulah sesuai dengan matlamat anda. Jika matlamat anda adalah besar seperti membeli rumah , mungkin anda memerlukan masa yang lebih lama dari masa yang anda perlu untuk membeli sebuah kereta.Contoh Matlamat
1) Saya nak pendapatan bulanan sebanyak RM 5000 sebulan pada 31.12.2011 atau sebelumnya

2) Saya nak membeli sebuah kereta BMW 525 ( sebutkan spesifikasi model ) pada 31.12.2012 atau sebelumnya. (sesebuah kereta mewah yang diimport memerlukan lebih kurang 6 bulan untuk tempoh pendaftaran, tempahan, penghantaran dll)

3) Saya nak membeli sebuah rumah ( sebutkan spesifikasi rumah ) pada 31.12.2013 atau sebelumnya.

Matlamat Jangkamasa Panjang & Pendek
Matlamat boleh dibahagikan kepada jangkamasa panjang dan pendek. Biasanya matlamat akan dibahagikan kapada
1) Jangkama Pendek – 6 bulan hingga 1 tahun
2) Jangkamasa Sederhana – 2 tahun
3) JangkaMasa Panjang - 5 tahun hingga 10 tahun

Ini adalah satu panduan sahaja. Anda bebas menentukan jangkamasa yang sesuai untuk anda. Juga jangan lupa bila menyebut matlamat anda , jangan sebutkan jangkamasa tetapi sebutkan tarikh yang sesuai.

Matlamat jangkamasa pendek dan sederhana mestilah sesuai dan selaras dengan matlamat jangkamasa panjang. Jika seorang pelajar yang mempunyai matlamat jangkamasa panjang untuk menjadi seorang pakar perubatan , maka matlamat jangkamasa pendeknya adalah untuk lulus dengan cemerlang dalam peperiksaan sekolahnya.

Seorang yang mempunyai matlamat jangkamasa sederhana untuk membuka perniagaan restoran yang maju, maka matlamat jangkamasa pendeknya mungkin untuk belajar teknik memasak, mengambil kursus perakaunan dan mengumpulkan wang untuk membuka restoran.Begitulah seterusnya.

5.KEPERCAYAAN
Kita perlulah percaya matlamat tersebut boleh dicapai. Ini adalah aspek yang paling penting. Kita boleh membuat berbagai matlamat tetapi jika kita sendiri tidak percaya kita boleh mencapai matlamat tersebut, agak sukar untuk kita mencapai matlamat tersebut.

Cara untuk memilih matlamat sesuai dengan kepercayaan


1. Katakan seorang itu memiliki pendapatan bulanan RM 3,000 sebulan . Dia boleh membuat matlamat untuk mencapai pendapatan RM 20,000 sebulan pada 31.12.2011. ( sekarang adalah bulan Jun 2011) . Tetapi dia jika dia merasakan matlamat memiliki pendapatan bulanan RM 20,000 sebulan adalah mustahil, maka dia akan mendapati agak sukar untuk mencapainya. Maka dia boleh mengurangkan jumlahnya menjadi RM 10,000 sebulan. Jika dia mendapati jumlah RM 10,000 juga sangat sukar, maka dia boleh memilih RM 5,000 sebagai matlamatnya. Jika dia memilih RM5,000 terus sebagai matlamatnya, mungkin dia akan mengalami sedikit masalah untuk mempercayai dia boleh mencapainya. Jadi pilih matlamat yang besar dan kurangkan sedikit demi sedikit sehingga boleh mempercayai bahawa matlamat itu boleh dicapai. Ini sebenarnya adalah kerana Minda Bawah Sedar akan membayangkan matlamat RM 5,000 tadi dengan RM 20.000 tadi dan mempercayai ia adalah jumlah yang kecil dan boleh dicapai. Jika memilih terus RM 5,000 sebagai matlamat pendapatan bulanan, ia mungkin nampak terlalu besar kerana Minda Bawah Sedar akan membandingkan RM 5,000 tadi dengan pandapatan sekarang ( RM 3,000).

2. Kita mempunyai pilihan samada untuk mengurangkan jumlah pendapatan bulanan tadi atau memanjangkan jangkamasa yang diperlukan untuk mencapainya.

3. Walaubagaimanapun , jika memilih untuk memanjangkan jangkamasa , matlamat tadi akan menjadi matlamat jangkamasa sederhana atau panjang . Jadi sediakan matlamat jangkamasa pendek untuk yang selaras dengan matlamat jangkamasa panjang tadi. Contohnya anda memerlukan masa 3 tahun untuk mencapai pendapatan bulanan RM 20,000 , jadikan pendapatan bulanan RM 5,000 sebagai matlamat jangkamasa pendek anda. Jika matlamat anda adalah untuk memiliki sebuah rumah banglo dalam masa 5 tahun, matlamat anda mungkin untuk memiliki pendapatan bulanan RM 5,000 dalam masa 6 bulan dan RM 20,000 sebulan dalam masa 3 tahun.

4. Apabila pendapatan RM 5,000 sebulan sudah dicapai, maka maka naikkan matlamat anda menjadi pendapatan bulanan RM 10,000 sebulan atau jumlah yang anda rasa sesuai. Bila jumlah ini juga dicapai, anda boleh menaikkan lagi jumlah ini berulangkali sehingga anda rasa puashati dengan jumlah pendapatan bulanan anda.

5. Jangan pilih matlamat yang terlalu besar sehingga Nampak mustahil untuk dicapai. Juga jangan pilih matlamat yang Nampak terlalu senang untuk dicapai. Pilihlah matlamat yang anda rasa boleh dicapai tetapi pada masa yang sama mencabar keupayaan anda dan memerlukan anda berusaha untuk mencapainya. Dengan cara ini anda dapat memajukan hidup anda.

6. Sebenarnya tiada matlamat yang mustahil untuk dicapai, asalkan anda percaya boleh mencapainya.

Credit To: Dr. Mohamed Farook b Raj Mohamed
M.D. (UKM) O.H.D. (NIOSH)

Artikel ini adalah pautan dari : LINK

Jika nak copy paste atau nak link ke, mintak izin dari blogger dulu atau letakkan link asal artikel yg dikongsikan. Hidup biar ada adab.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Tinggalan pesanan anda

Nabi SAW bersabda: ”Barangsiapa diberi KEBAIKAN kemudian ia berkata kepada orang yang memberi kebaikan, ‘jazakallah khairan’ (semoga Allah membalasmu dengan kebaikan), maka dia sungguh telah memberikan PUJIAN yang sangat baik.”
[HR Tirmidzi]