Jumaat, 27 Mei 2011

Segalanya Ada Pada Nama

"Dengan NAMA..."

Bayangkan anda sedang memandu kereta anda (yang baru anda beli 5 bulan lepas), kemudian anda berhenti di hadapan sebuah premis perniagaan 24 jam untuk membeli sesuatu. Anda pun matikan enjin, dan turun dari kereta. Tiba-tiba datang dua orang lelaki berwajah bengis, dengan gaya samseng mereka merampas kunci kereta dari tangan anda, lalu menghidupkan enjin kereta anda dan memandunya pergi dari situ, meninggalkan anda tercegat di hadapan petak parking.

Mereka pastilah penjenayah, bukan? Merampas HAK anda dengan cara yang salah...anda boleh buat laporan polis, dan mereka (samseng dua orang tadi) pasti akan menerima hukuman apabila tertangkap nanti.

Ops, nanti dulu.

Bagaimana pula, sekiranya ketika mereka merampas kunci kereta dari tangan anda itu, 'samseng' dua orang itu menunjukkan sehelai kertas kepada anda, yang menyatakan bahawa anda sudah empat bulan tak bayar ansuran kereta?

Dalam ertikata lain, 'samseng' tersebut merampas kereta baru anda itu DENGAN NAMA bank! Boleh ke anda buat laporan polis untuk dapatkan semula kereta tu? Sah kena gelak je..

Ini hanyalah satu contoh perbezaan...di mana sesuatu tindakan itu boleh menjadi benar ataupun salah, hanya kerana perbuatan itu dilakukan DENGAN NAMA pihak yang memiliki autoriti..ataupun tidak.

Contoh kedua; bayangkan anda sedang memohon kelulusan untuk mendapatkan sebidang tanah. Kebetulan, wakil rakyat di kawasan anda itu adalah bekas rakan sedarjah anda..maka anda pergi bertemu dengannya.

Kemudian, rakan anda itu membawa anda bergi berjumpa Menteri Besar (atau Ketua Menteri)..dan anda diberitahu oleh Menteri Besar bahawa permohonan anda itu disokong olehnya melalui surat sokongan yang ditandatangani beliau. DENGAN NAMA Menteri Besar, borang permohonan anda itu pasti mendapat kelulusan segera!

Sesuatu urusan menjadi lebih mudah apabila anda mendapat sokongan dari pihak yang memiliki autoriti.

Itu baru dapat sokongan pihak berkuasa di dunia..bagaimana pula sekiranya anda mendapat sokongan pihak yang memiliki autoriti di dunia dan akhirat serta SELURUH ALAM?

Seorang Menteri Besar takkan sewenang-wenangnya datang bertemu anda, dan menawarkan kepada anda; "Ini surat sokongan untuk SEMUA permohonan awak. Gunalah NAMA SAYA dalam apa saja permohonan!"

Macam mimpi indah saja kan? Pasti ada di kalangan pembaca yang merasakan senario di atas ini sebagai 'too good to be true'.

Tapi anda bukannya bermimpi. Allah (pentadbir dan pemilik segala sesuatu), yang jauh lebih KAYA dan BERKUASA daripada segala makhluk yang ada di langit dan di bumi, telah MEMERINTAHKAN kita untuk memohon dan melakukan segala apa jua tindakan, DENGAN NAMA ALLAH!

Kerana itulah, DENGAN NAMA ALLAH, seorang manusia yang benar-benar bertaraf khalifah akan mampu melakukan apa sahaja (yang diizinkan syarak), walaupun mengatasi fitrah alam, hatta berjalan di atas air (jika benar-benar perlu).

DENGAN NAMA ALLAH, tiada apa lagi yang mustahil!


Credit to : Is-haque

Artikel ini adalah pautan dari: Pondok Hearty

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Tinggalan pesanan anda

Nabi SAW bersabda: ”Barangsiapa diberi KEBAIKAN kemudian ia berkata kepada orang yang memberi kebaikan, ‘jazakallah khairan’ (semoga Allah membalasmu dengan kebaikan), maka dia sungguh telah memberikan PUJIAN yang sangat baik.”
[HR Tirmidzi]